Annons

Tv: Tidernas fem bästa tv-vinjetter

Seriemördarreferenser, pastischer och playboyliv på Rivieran. Cafés Jan Gradvall förklarar vikten av snygga förtexter i tv-serier – och listar de fem bästa någonsin.

joel

Seriemördarreferenser, pastischer och playboyliv på Rivieran. Cafés Jan Gradvall förklarar vikten av snygga förtexter i tv-serier – och listar de fem bästa någonsin.Bland Simpsons-fansen har de årliga och extra påkostade Halloweenavsnitten alltid haft en särskild status. Höjdpunkten i 2008 års upplaga var en pastisch på de klassiska, avskalade förtexterna till tv-serien Mad men.

Annons

I detta 37 sekunder långa mästerverk faller och faller Homer Simpson nedför en skyskrapa. Allt avslutas med att han avbildas bakifrån i perfekt Donald Draper-silhuett.

Skillnaden är att Homer i stället för den förväntade cigarretten håller en slickepinne i handen. Och plötsligt inser man att Homer Simpson och Donald Draper – klädseln, fysiken och inkomsten till trots – faktiskt har en del gemensamt.

Gilla Cafe.se på Facebook

De är båda hårt pressade familjefäder, båda amerikanska män av sin tid.

Att Simpsons genom att hylla förtexterna till Mad men kan fånga känslan av en hel serie säger väldigt mycket om hur viktiga förtexterna är för tv-mediet.

Här listar jag därför de bästa tv-förtexterna genom tiderna.


1. Snobbar som jobbar (Persuaders)

På en minut får vi reda på hela klassbakgrunden till Tony Curtis och Roger Moores karaktärer samt en sammanfattning av deras playboyliv på Rivieran. Man fattar att både Johan Kinde och Per Hagman velat bo i den här vinjetten.

2. Dexter
Skosnörningen. Tandtråden. Blodapelsinen. Ingen vinjett har varit snyggare eller mer lekfullt hotfull. Den är skapad av Eric Anderson, som även gjorde den briljanta vinjetten till Six feet under.


3. Sopranos

Det geniala är att hela öppningssekvensen med Tony Soprano i bilen är en pastisch på förtexterna till Familjen Flinta, med en familjefar som kör från jobbet hem till sitt hus.

4. Dallas
Lärare i filmdramatik använder vinjetten i sin undervisning. Den tredelade bildrutan presenterar både Texasmiljön, med ”oil & cattle”, och alla karaktärerna. Allt avslutas med helikopterbild på Southfork Ranch.


5. Mary Tyler Moore

Slutsekvensen där hon kastar mössan upp i luften är för amerikaner vad Saltkråkan är för svenskar. Hela grundkonceptet i vår tids bästa sitcom, 30 Rock, är att Tina Fey är en modern Mary Tyler Moore.

Jan Gradvall

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar