Två KTH-genier har tagit fram en app som ska rädda dig från parkeringsböter

Nofine, parkeringsapp.

KTH-studenterna Zakarias Hedenfalk och Maximillian Claesson räddar din plånbok från onödiga parkeringsböter med sin nya app nofine.

Joakim Almén  |  Publicerad 2023-04-11 11:37  |  Lästid: 3 minuter

Hand upp om du aldrig svurit över en svårtydd parkeringsskyltar. Ingen hand? Tänkte väl det.

Parkeringsskyltar är bland det mest onödigt svårtydda vi har. I vissa (läs: extremt få) undantagsfall kan det vara någorlunda klart vad som gäller, men oftast framstår skyltarna som krångligare än den mest byråkratiska formuleringen på din inkomstdeklaration. Ofta med resultatet att du blir lappad och får böter, helt i onödan.

Detta vill ett par smarta KTH-studenter råda bot. Genom driftighet och ny AI-avläsningsteknik har de båda KTH-studenterna Zakarias Hedenfalk och Maximillian Claesson tagit fram en app som funkar som ett sorts klartext för svårtydda parkeringsskyltar.

Nofine-grundarna Zakarias Hedenfalk och Maximillian Claesson.

Café hörde av sig till Zakarias Hedenfalk, en av medgrundarna, för att höra hur nofine potentiellt kan rädda dig från onödiga parkeringsböter.

Hur länge har ni arbetat med Nofine?

”Vi startade projektet i juni 2022.”

Hur funkar nofine?

”Nofine är en mobilapp som kan laddas ned på både Android och iOS. I appen kan du ta en bild på en parkeringsskylt, sedan läser tjänsten av text, symboler och annat viktigt på skylten. Därefter får du ut ett svar på svenska eller engelska som berättar allt du behöver veta när du ska parkera. Detta svar anpassar sig efter om du är boende, kör motorcykel, elbil med mera. På detta sätt behöver du aldrig vara osäker på vad skylten betyder eller om du får parkera.”

Hur många böter och växande irritation krävdes det innan ni kläckte idén till nofine?

”Idén om att bygga denna app kom faktiskt efter att vi tog körkort för tre år sedan. På den tiden var man inte särskilt intresserad av parkering, utan det blev mer en eftertanke när man väl skulle ut och köra på egen hand. Komiskt nog fick jag själv en parkeringsbot två timmar efter att jag tagit mitt körkort, vilket visade sig vara sura pengar för en student. Någon böter till och sedan fick det vara nog. Detta gav oss tanken om att bygga en app för att slippa chansa på vad parkeringsskyltarna betyder, vilket tillslut blev nofine.”

Hur ser framtidsplanerna ut för appen?

”Just nu fokuserar vi på att förbättra användarupplevelsen och tjänsten, men vi arbetar även på att lägga till fler funktioner. I framtiden vill vi också göra det möjligt att skanna skyltar utomlands, framförallt då problemet förstärks ytterligare när man inte kan språket i ett land.”

Vilka svenska kändisar borde använda appen?

”Jan Emanuel: Välkänd för att lägga ut på sociala medier flera gånger i veckan hur han får en ”ostskiva” i rutan.

Laila Bagge: Vi hörde på Rix Morronzoo att det var någon lyssnare som ringt in och tipsat om nofine till henne.

Carola: Allmänt välkänd som hektisk i trafiken och fått över 30 000 kr i p-böter.”

Appen nofine finns att ladda ner där appar finns.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-04-12 15:09