Annons

17 helt galna dokumentärer som förändrar din syn på mänskligheten

Från världens mest inbitna Donkey Kong-spelare via Alfapet, Monopol och korsord till ett gäng amerikaner som håller i en bil. Ibland vill man bara se en dokumentär som utmanar och utvidgar ens medvetna.

Markus Thunberg
17 helt galna dokumentärer som förändrar din syn på mänskligheten

Det är helt fantastiskt hur galna folk är. Samtidigt är det en enorm välgärning att överraskande många av dessa galningar väljer att bjuda på sina egenheter.

Världen skulle verkligen-verkligen vara fattigare om vi till exempel inte, genom Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, fick lära känna Eija-Riitta Eklöf från Liden som gifte sig med Berlinmuren. Eller Ola Ericsson i Guldörat som brinner för bra stereoljud på ett sätt som närmast kan liknas vid den klassiska karaktären Grillanders från Plötsligt i Vinslöv. Eller Billy Mitchell i King of Kong – a fistful of quarters som svarar ”world record headquarters” i telefonen efter sina framgångar på arkadspelet King Kong.

Här är 17 omistliga, udda och till viss del obskyra dokumentärer. Filmer som förändrar ens syn på mänskligheten, crazy bildruta för crazy bildruta.

1. Innan du läser vidare: kolla om din hänggunga i streamingdjungeln antingen har nåt av Errol Morris eller någon av Werner Herzogs dokumentärer. Se den filmen. Herzogs Grizzly man (om en man som gillar stora björnar lite väl mycket) eller Morris Gates of Heaven (om en djurkyrkogård) till exempel. Se det som en inkörsport till tyngre kuf-tv-bruk. Hittar du ingen av dem, välj Grey Gardens-dokumentären från 1975 eller Exit through the giftshop för att komma i rätt stämning.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

2. Hands On A Hard Body (1997)

24 personer tävlar om en pick-up. Och de gör detta genom att hålla sin hand på samma bil. Det är ingen spoiler att tävlingen pågår i hela 77 timmar utan snarare ett löfte om hur galna dessa personer är. Resultatet är en mycket underhållande samling där i Longview, Texas. Läs mer här.

3. Last cup: road to the world series of beer pong (2008)

Att ölspelet beer pong (där man ska kasta en pingisboll i en mugg) aldrig har slagit riktigt i Sverige är ett av modern tids riktiga mysterier. Den här filmen följer några amerikaner som är vansinnigt besatta av att tävla i dryck. Det här är män som fick utrymme före #metoo, läskigt intresserade av att vinna, höras och håna. Läs mer här.

4. Big bucks – the press your luck scandal (2003)

Michael Larson heter mannen som hade lyckats memorera alla ”mönster” i den amerikanska spelshowen Press your luck. När han till slut fick vara med i programmet kammade han hem den dittills största vinsten i programmet någonsin. Det här är den hisnande filmen om hur han lyckades. Den här filmen är extra allt från 1980-talets spel-tv-USA och mumma för oss som vuxit upp med vetskapen om att man säkert skulle kunna lura Jeopardy, Bingolotto och 24 kvadrat på nåt himla sätt. Läs mer här.

5. Obit (2016)

På tidningen New York Times jobbar ett gäng som har så mycket vördnad för sitt jobb att man blir lätt avundsjuk, skrämd och förundrad. Det är gänget som gör tidningens texter om döda personer. Hur de mäter någons liv i antal tecken är fascinerande och gör sig oväntat bra på film. De lyckas med det omöjliga i att väcka någon till liv igen, och det här är deras film. Mer här.

6. Kittlad (2016)

Reportern David Farrier reser till hemliga kittlingstävlingarnas hemvist Los Angeles för att ta reda på mer om de mystiska spelen. Det blir en rätt så mind-blowing tripp med en prima twist. Läs mer här.

7. Best worst movie (2009)

En film som heter Troll 2 har sedan den kom 1990 fått ett överraskande stort följe. Den kan enklast kallas kultfilm, och tusentals samlas för att titta på den, skratta åt den och känna gemenskap. I den här dokumentären får man veta hur filmen kom till och reda på hur en av filmens skådespelare ser på det hela. Läs mer här.

8. Guldörat (2007)

Det här är alltså ett gäng skånska män som verkligen älskar riktigt bra stereoljud. Den regerande hifi-mästaren blir utmanad av en kollega vilket innebär att hela ljudföreningen måste komma hem till båda för att lyssna. Det är film som drar tankarna till verklighetens NileCity, och ställer frågor som ”vem i helvete hade de här boysen haft om de inte hade varandra?”. Kul kuriosa är att Cafés bloggare Mansbarnet är mannen bakom filmen. Se mer här.

9. Reindeerspotting (2010)

Finska knarkare som stjäl, knarkar (såklart), sviker och sticker. Sevärd för sitt totala mörker. Alltså ett mörker som är så iskallt och hårt att det bara kan vara verkligt. Läs mer här.

10. Pingvinresan (2005)

Det finns faktiskt personer som inte älskar och hänförs av den här historien om ett gäng pingviner som ger sig av till deras födelseplats för att bilda nya familjer. De personerna har inget hjärta och behöver inte din energi. Läs mer här.

11. Bobby Fisher against the world (2011)

Ryssarna hade varit helt överlägsna på schackscenen i många år. Men 1972 hade USA äntligen en kille som faktiskt hade en chans. Det här är historien om en av de viktigaste matcherna någonsin och om Bobby Fischers liv som ledde fram till den. Läs mer här.

12. Under the boardwalk (2010)

Kan det verkligen finnas folk som är besatta av Monopol, det är ju bara slå, gå, gå rakt in i fängelse? Klart det finns – lika självklart som att Monopolmössan är den bästa pjäsen. Det här är HELA historien om några av världens mest Monopolbesatta, taktiken och hur spelet kom att få tusentals olika varianter och tävlingar. Läs mer här.

13 Spellbound (2002)

Några av USA:s bästa barn på stavning gör upp om titeln i 1999 Scripps National Spelling Bee och tror du att de ska vara tillrättalagda, ödmjuka och försiktiga har så klart helt fel. Det här är ett gäng excentriker – och det är något som gör filmen oerhört sevärd. Läs mer här.

14. Word Wars (2004)

… när vi ändå är inne på människor som är galna i ord. Den här handlar om ett gäng som är oerhört besatta i Alfapet, eller Scrabble som det heter i USA. Läs mer här.

15. Wordplay (2006)

… och när vi är i gång kan vi lika gärna ta upp ÄNNU en riktigt bra film i samma genre. New York Times korsordsskapare Will Shortz öppnar på dörren till hur världens mest kända korsord blir till. Läs mer här.

16. Bronies (2012)

Det här är ett gäng killar som verkligen-verkligen gillar My little ponny. Lägger absolut ingen värdering i det, men det är i alla fall inte något man ser varje dag. Läs mer här.

17. The King of Kong (2007)

Den här listan hade lika gärna kunnat börja med The King of Kong. Filmen är så nära en modern klassiker i genren och visar Donkey Kong-kampen mellan Steve Weibe och Billy Mitchell, men är lika mycket en film om det goda mot det onda, om rättvisa och regler. Om vad som egentligen krävs för att ett samhälle ska fungera. Läs mer här.

TACK!

Den här listan hade aldrig kommit till om det inte vore för den eminenta bloggen ALLT DET DÄR OCH EN PÅSE CHIPS. Läs den bloggen för otroligt många fler tips på udda och ouppmärksammade dokumentärer.

MEJLA

Har du tips på fler bra filmer i samma stil, mejla artikelförfattaren här!

Annons

Dela (9)
Tweeta

Annons


Laddar