Hoppa till innehåll

5 saker du alltid ska tänka på när du bär kostym eller smoking

Martin Hansson

Cafés moderedaktör Martin Hansson om hur du visar upp ditt snyggaste jag i kostym eller smoking.

Julfester, uppklädda högtider och nyårsfirande – några av årets mest stilfulla tillfällen avlöser varandra under årets allra sista dagar. Med stor sannolikhet vill du visa upp ditt snyggaste jag under alla sociala situationer. Om du planerar att köpa en ny kostym eller smoking så finns det några saker att tänka på innan du slår till – oavsett pris eller märke på din svid.

Cafés moderedaktör Martin Hansson har sammanställt 5 saker du alltid ska tänka när du ska bära kostym eller smokingjacka – för att bli ditt absolut stiligaste jag på festen. 

1. Visa upp ditt snyggaste jag – tänk på passformen

– Färg, modell och tygkvalitet är tre viktiga faktorer för ett snyggt helhetsintryck. Om inte kostymen sitter bra på din kropp så spelar det ingen roll vad sviden kostade eller vilket klädmärke den är ifrån. Ta hjälp av kunnig personal i butik eller en skräddare som har koll på läget om du är osäker. En kostym sitter alltid som snyggast när den följer kroppens naturliga figur.

2. Ska etiketten på kavajärmen sitta kvar? 

– När du investerar i en ny kostym sitter ofta en lapp längst ut på kavajarmen som avslöjar vilken skräddare som ligger bakom plagget. Oavsett om det står Prada, Acne Studios eller Tom Ford så ska denna lapp ALLTID tas bort innan användning.

Skådespelaren Tom Hiddleston har stenkoll på kavajen- och smokingjackans ärmlängd.

3. Kavajens ärmlängd viktig för helheten

– Proffsen brukar alltid säga att skjortans arm ska synas utanför kavajärmen runtomkring 1-1,5 cm. Om kavajärmarna till exempel är längre och inte visar skjortarmarna alls så kan det se ut som att kavajen är för stor fast den i själva verket sitter föredömligt.

4. Hur mycket kostar en BRA kostym eller smoking?

– En kostym kan kosta allt ifrån 999 kr till 100 000 kr (ja, egentligen hur mycket som helst). Vår rekommendation är att investera i en modell som du vet att du kommer vilja bära vid ett flertal tillfällen framöver och som har stora matchningsmöjligheter. Tillskillnad från en tröja eller ett par jeans sliter du inte ut en kostym lika snabbt. Du ska förhoppningsvis använda kostymen i många år framöver så det lönar sig att tänka långsiktigt och satsa på kvalitet. Med det sagt är inte prisvärt synonymt med dåligt.

Cafés moderedaktör Martin Hansson ger tummen upp för sneakers till kostym och smoking.

 

5. Sneakers till kostym

– Sneakers till kostym? Supersnyggt och tummen upp alla dagar i veckan. Ett par stilrena och enfärgade sneakers i skinn eller mocka funkar vid de flesta kostym-tillfällen, året runt. Många gånger kan sneakers få dig som annars är obekväm i full kostym att se mer avslappnad och bekväm ut i din klädsel vilket alltid är ett plus. Men bär du exempelvis mörk smoking – med vit smokingskjorta och sidenfluga – blir det nästan alltid stiligast med ett par välputsade och mer dressade läderskor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.