Hoppa till innehåll

Smartaste gymväskan och snyggaste solbrillorna just nu enligt Cafés modechef

Daniel Lindström, solglasögon och en weekendbag

Vilket är det snyggaste plagget under kavaj om du vill känna dig elegant men inte vill använda skjorta och är det någonsin läge för vit smoking? Cafés modechef Daniel Lindström har svaren.

1. Rätt match till beige kostym?

Fråga: Jag har en beige kostym i bomull som jag sällan använder på grund av att jag inte riktigt kommit underfund med vad jag ska ha till. Kan du tipsa mig om färg på skjorta och snygga accessoarer, tack. /Dennis Axelsson

Svar: Jag tycker att en vanlig vit skjorta är snyggast till beige, den färgkombon är perfekt. Eftersom beige är lite mer casual skulle jag bära vita sneakers och en virkad slips till. Enkelt och snyggt.

2. Proffsigaste passfodralet

Fråga: Vilka varumärken säljer snygga fodral för pass och resehandlingar? Det får gärna vara en del av en kollektion så att man kan komplettera med fler produkter efter hand. /Simon Svensson

Svar: De allra flesta varumärken som tillverkar kvalitetsväskor har även passfodral i sina kollektioner. Jag väljer själv ett fodral från Jil Sander som har en rem för att kunna bära det runt halsen.

3. Snyggaste solglasögonen?

Fråga: Vilka är dina favoriter när det kommer till solglasögon just nu? Jag letar själv efter ett par svarta och tidlösa i bra kvalitet. /Markus Hallgren

Svar: Jag är väldigt förtjust i amerikanska Garrett Leights modell ”Calabar”, som påminner om klassiska Wayfarers men känns lite mer arbetade. Det är en båge som du kommer att kunna ha i många, många år. När det gäller solglasögon tycker jag att man ska tänka ”tidlöst”, alltså välja modeller som inte är trendiga just nu, utan bara snygga. 

4. Alternativ till skjorta?

Fråga: Vad finns det för snygga plagg att ha under en kavaj som inte är en traditionell skjorta? Jag vill inte ha en t-shirt, utan letar efter nåt mer elegant och bekvämt. /Emil Thungren

Svar: En tunt stickad poloshirt i ull/silke är plagget du letar efter. Mycket mer elegant än en pikétröja och t-shirt men mer avslappnat än en skjorta. Sen finns det ju även ”dressade” t-shirts med tunna kragar och lyxigt silkesmaterial som du kan testa. Jag har ofta t-shirt under kavaj, vilket känns naturligt om man vill vara lite avslappnad.

5. Smart väska för gymkläder?

Fråga: Vad ska man ha för väska till gymkläder om man inte vill ha ryggsäck och en vanlig datorväska och portfölj är för liten? /Tobias Magnusson

Svar: Personligen tycker jag att ryggsäck är överlägset när det kommer till funktionalitet – båda händerna fria! Annars skulle jag rekommendera en liten weekendväska i kanvas eller skinn. Men då är det viktigt att köpa rätt storlek – en för stor väska blir för otymplig och är den för liten får du inte plats med dina gymprylar. Ta en funderare över vilka behov du har för packning innan du köper väskan.

6. När är det läge för vit smoking?

Fråga: Alltid när jag ser bilder på vit smoking blir jag sugen på att köpa en. Vad tycker du? Skulle jag ha användning för en sådan? /Josef K

Svar: Håller med dig om att det är extremt snyggt på bild och film. Men i verkligheten? Njae. Du bör nog bo på varmare breddgrader än Skandinavien för att smälta in naturligt i omgivningen med en vit smoking.

7. Vilken form på glasögon ska jag välja? 

Fråga: Jag ska köpa mitt livs första riktiga par glasögon nu i höst. Vad ska man tänka på när det gäller ansiktsform och bågarnas design? /Jakob Hansson

Svar: En kort sammanfattning ser ut så här: Runda ansikten passar i rektangulära, fyrkantiga och smala bågar för att skapa djup i ansiktet. Fyrkantiga ansikten passar i runda bågar, Wayfarers eller pilotmodeller för att mjuka upp och skapa kurvor. Avlånga ansikten passar i de flesta former, men bör undvika rektangulära bågar som gör att ansiktet ser längre och smalare ut.

8. Hur sköter man om skinnhandskar?

Fråga: Jag har investerat i ett par skinnhandskar från Hestra. De kostade en del, så jag behöver lära mig hur jag sköter om dem på rätt sätt i höst och vinter.  /Jens Larsson

Svar: Om handskar blir blöta ska de vila på plan yta i rumstemperatur. Om du lägger skinnhandskar på ett element riskerar de att torka ut och gå sönder. Fläckar tar du enklast bort med en fuktad trasa. Det kan också vara läge att investera i ett speciellt skinnbalsam som både fuktar och skyddar mot väta.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.