Annons

Oscar Falk
I höst är det dags för ett av herrgarderobens mest underskattade – men även utskrattade – plagg att göra comeback.

De av oss som är i 30-årsåldern minns hur omåttligt populär den så kallade farfarströjan var de allra första åren på 1990-talet. Om man gick in i en JC-butik låg det farsfarströjor från Levi’s i staplar från golv till tak.

Annons

Drygt 15 år senare är den här igen, men i förfinad och förädlad form, upptagen i flera av de bästa svenska designermärkenas herrkollektioner.

Gilla Cafe.se på Facebook

Robert Berggren, designer och grundare av Pour, har alltid tyckt om detta plagg:
– Den här tröjan är både snygg och funktionell. Du kan bära den under en skjorta eller bara rakt upp och ner, som en mer ”arbetad” långärmad t-shirt.

Historien om farfarströjan går tillbaka till 1850-talets Amerika. Det var ett typiskt arbetarplagg som bars av smeder och gruvarbetare. När det blev varmt på sommaren åkte skjortan av – men farfarströjan stannade kvar på.
– När jag tänker på farfarströjan ser jag den gamla westernskådisen Lee Marvin framför mig. Han sitter lutad mot ett gammalt vagnshjul och gör rent sina vapen, fortsätter Robert Berggren.

– Att exponera traditionella underkläder är inget man ska vara rädd för, tvärtom. En farfarströja blir manlig på killar och sexig på tjejer.

inuti_farfarstrojan
Cafés modechef Daniel Lindström i farfarströja från Hope, 698 kronor.

Även Hopes designer Stefan Söderberg, som gjort tröjan på bilden här ovan,  talar entusiastiskt om farfarströjan inför den här hösten:
– Den passar väldigt bra in i Hopes workwearinspirerade kollektion. Farfarströjan går att kombinera på många olika sätt och den är ett nyckelplagg när man ska bygga en skön lager-på-lager-stil.

Daniel Lindström

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar