Annons

Cafés nöjesredaktör Victor Johansson önskar en glad alla hjärtans dag – genom att tipsa om ett knippe lovesongs som , tro det eller ej, verkligen är bra. Om Lana Del Ray (bilden) finns med bland exemplen? Det vet du.

* * *

Det största problemet med att befinna sig i en lycklig relation är att jag inte längre kan lyssna på samma musik. Eftersom 90 procent av min skivsamling består av låtar om olycklig kärlek har jag fått radera i princip varenda playlist.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Ibland undrar jag nästan om det inte är värt att leva ensam bara för att få lyssna på The Smiths och riktigt Rolf Lassgård-gråta hulkande över stereon.

Bra låtar om lycklig kärlek, då, finns de? Ja, inte är de många, men här är i alla fall fem typer som jag har hittat.

1. Den dumglada. Den bästa med att befinna sig i en kärleksrelation är att intelligens­nivån sänks. Energin att grubbla mattas, skärpan trubbas. De dumglada kärlekslåtarna placerar lyssnarna direkt springande över en sommaräng, hand i hand, leende mot varandra, med ögonen nästan skelande av upprymdhet och någon matrest kvar mellan tänderna.
Exempel: Beach Boys, Wouldn’t it be nice. Ansiktet, Äckligt.

2. Den destruktiva. Vare sig du heter Pete Doherty eller är datatekniker med goretexjacka och innebandyfodral över axeln har du säkert drömt om en stökig romans där du får ducka kulor och Jack Daniels-flaskor från en arbetslös cocktailservitris som heter Candy.
Exempel: Florence and the machine, ­Breaking down. Frank Ocean, Bad religion.

3. En annan sorts kärlek. Det här är kärlekslåtarna som lika gärna kan handla om en stad eller en drog. Vad som helst utom en partner. Det är kärleken som en tillflyktsort, en räddare, något som aldrig sviker eller ställer några krav. Lana Del Rey är en modern mästare i genren. ”Alkoholen var mitt livs första kärlek. Och musa. Många av mina låtar handlar om detta”, har hon berättat.
Exempel: Lana Del Rey, Blue velvet. Familjen, Väger ett andetag.

4. Den drömska. Med virvlande Holly­woodstråkar och medicinerad sång ton­s­ätter den kärleken som den faktiskt är: svindel med fast mark under fötterna, yrsel i stillheten, avtrubbande och dimmig.
Exempel: Taken By Trees, ­Dreams. The xx, Angels.

5. Kärlek på distans. Låtarna om paren som tar tillfälligt farväl. Trummor i galopp och 80-talsgitarrer – det här är melodier som målar upp följande scen i mitt huvud: Det är sista kvällen innan jag ska skickas iväg till Afghanistan. Vi sitter med armarna om varandra på den tomma träläktaren och blickar ut över en öde fotbollsplan. Hon i bootcutjeans och topp, jag i collegetröja och hookad Yankeeskeps. Jag harklar mig: ”Kommer du att vänta på mig?”
Exempel: The Killers, Runaways. Bruce Springsteen. Back in your arms.

Victor Johansson

Annons

Dela (13)
Tweeta

Annons


Laddar