Annons

[nggallery id=325]

Han är läkarstudenten som blev succéfotograf – och plåtar allt från lukrativa reklamkampanjer till provokativa konstböcker. Café frågar ut tyske Stefan May om kameraknep, nya boken Women och hans drömmodell: förbundskansler Angela Merkel.

Annons

Naken hud har alltid funnits tillgänglig för 46-årige München-fotografen Stefan Mays kameralins. Den har bara kommit i olika former och skepnader. Svullen och missfärgad, till exempel.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Man kan säga att min karriär startade när jag pluggade medicin och jobbade extra med att plåta hudsjukdomar på dermatologiska institutet i München, berättar May. Det var fascinerande. Jag lärde mig mycket om människokroppen, och på något sätt kom jag på att det var just foto jag ville jobba med.

När andra läkarstudenter slet ut sig på nattjourer började May plåta rockband och göra omslag till musiktidningar. På bara en arbetsdag tjänade han tillräckligt mycket för att slippa extrajobba mer under resten av terminen.

Sen rullade det på. Eller som han själv beskriver saken: ”Det var som att lyfta foten från bromspedalen medan däcken skriker och brinner.” Nu har tysken tidningar som gq, Playboy, Elle och Men’s Health på listan över uppdrags­givare, liksom annonskampanjer för bland annat Puma och ibm. Och så plåtar han, som synes, kvinnor.

Nya fotoboken Women (teNeues) är en svartvit safari genom ett universum enbart befolkat av kvinnor: på gymmet, i hockeyrinken, i vattenbrynet, i bilar och trapphus. Bilderna pendlar mellan utopi och isolering.

Utan att snubbla i fällan att kalla boken för en hyllning till kvinnokroppen så måste man konstatera att det vilar en Zornskt avslappnad känsla över bilderna.

På Mays hemsida, www.stefanmay.com, citeras bland annat art directorn för franska Men’s Health som fångar det rätt bra när han skriver: ”Genom Stefans kameralins förvandlas alla kvinnor till motsatsen av kalla, estetiska fasader man kan se i andra modefotografier – jag tror jag talar för alla män när jag säger: Tack, Stefan.”

– Det handlar om personkemi, säger May. Jag hade jobbat med många av kvinnorna
tidigare, för redaktionella eller kommersiella fotojobb, så vi hade redan destillerat fram en kemi mellan oss. Över huvud taget var min avsikt med boken att försöka fånga en gemensam stämning – oavsett om tjejerna var modeller eller jobbade som dansöser.

Vad var tanken bakom boken?

– Du menar förutom tanken på att foto­grafera nakna kvinnor? Tja,Women är ju en del av en trilogi. De andra böckerna heter Men och Couples och det är precis vad det handlar om: en bok om ensamma män, en om ensamma kvinnor och en bok med kvinnor och män.

Finns det ett konstnärligt självändamål att skjuta allt i svartvitt?
– Jag vet inte, på sätt och vis är det kanske så – jag får en helt annan emotionell hangup på ett jobb om jag gör det i svartvitt. Som om det svartvita existerar i en parallell värld bredvid vår, fattar du?

München ligger mitt i hjärtat av det katolska Bayern. Har dina bilder stött på moralpatrull?
– Ryktet om Bayerns kyskhet är kraftigt överdrivet. Befolkningen är långt ifrån några munkar – de firar Oktoberfest, dressar upp i urringade Dirndls (den bayerska folkdräkten) och festar loss. Det är väl alltid en hårfin gräns att balansera på när man gör avklädda bilder, men jag tror inte mina bilder visar mer än, säg, Adam och Eva i kyrkans bilder.

Har du någon drömmodell?
– Tysklands förbundskansler Angela Merkel skulle vara en utmärkt modell. Det vore en utmaning att locka fram ett känslosamt porträtt ur henne. Det finns något i hennes blick som är både rörande och sexigt på samma gång.

Vilken är ditt livs bästa bild?

– Hm… Det är nog ett foto jag tog av min hund i förra veckan.

Vid sidan av kvinnoporträtten reser Stefan May runt i världen och fångar storstädernas puls under pseudonymen Lance Lensfield. Städer som Paris, Berlin och Milano har framställts i annorlunda vinklar och de många resorna till New York resulterade i boken New York: Photographs by Lance Lensfield, som tog nästan ett decennium att färdigställa.

Vilken stad i världen gör sig bäst på bild?
– Jag försöker berätta saker som man vanligtvis inte kan förmedla på bild: doften, ljudet och atmosfären i en stad. Varje stad har sin egen bevekelsegrund, men de städer jag gillat bäst är Sydney, San Francisco, Miami och, just det, Stockholm. Det finns en härlig lyxkänsla av tid och frihet i de städerna.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar