Annons
Annons


Rickard Berg, som tillsammans med sin bror Jakob Berg driver Popcatcher, vågade lita på en galen och omöjlig idé.

Popcatcher är en helt ny generations musikprodukt. Man kopplar sin iPod till radion och sen fylls iPoden med all ny musik som spelas på radio – minus prat och reklam. En idé som bara funkade i teorin när bröderna Berg kom på den. Företaget har nu åtta anställda och i november skeppas de första leveranserna iväg.

Annons

Låt inte tekniken hindra dig

– En kompis och jag satt och åkte bil och lyssnade på Radio Bandit som på den tiden var en bra ny rockkanal och han sa: ”Den här låten vill jag ha.” Då gick teknikerhjärnan igång och jag tänkte att en dator borde kunna fixa det. Jag tänkte också att det här måste jag komma ihåg. Det är exakt tio år sedan. Att förklara tekniken då var som att förklara Internet på 1960-talet. Första gången jag förklarade för en person att det kommer att komma en tid ganska snart när du kan ha mer än tusen låtar i fickan, hånskrattade han…

Gör en kundundersökning

– Du och din mamma kanske tycker att idén är bra, men finns det en marknad därute? Vi frågade vanliga dödliga på gatan om de skulle kunna tänka sig en sådan produkt som vår. Nästan alla sa ja.

Ta patent snabbt

– När vi visste att idén fungerade kunde vi ta patent. Vi gick genom en advokat eftersom vi har globalt patent på idén, och då blir det lite krångligare. Det är surt att ha en bra idé och märka att någon annan kan sno den.

Säg upp dig

– För många som startar eget är det svårt
att nå lönsamhet med en gång. Du måste kanske försörja dig med ett ”vanligt” jobb under tiden, och samtidigt kanske det
jobbet tar upp för mycket tid. Ett svårt läge. Jag sade upp mig från mitt konsultjobb. Min bror var tjänstledig från sitt jobb som mäklare under det första året. Då skulle han kunnat fly tillbaka dit om det inte gått bra. Men, man måste våga satsa, vågar man inte, får man inget.

Kräng produkten

– Man kommer ingen vart med bara en bra idé. Du måste kunna sälja in den också. Stenhårt.

HENRIK EMILSSON

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar