Annons


Bara att närma sig Val Thorens, på den snirkliga serpentinvägen upp från OS-staden Grenoble, är svindlande. På 2 300 meters höjd ligger denna metropolisaktiga bergsby i betong, anlagd i början av 1970-talet enbart i syfte att erbjuda världens bästa och mesta skidåkning.

Annons

2 300 meter över havet är högt – jämför med Åreskutans topp på
1 420 meter – och redan när vi kliver ur bilen utanför Hotel Fitz Roy får den tunna luften oss att kippa efter andan.

Gilla Cafe.se på Facebook

De flesta besökare dras till Val Thorens främst av en anledning – snösäkerheten.

0003

Tack vare sitt läge som Europas högst belägna skidort garanterar Val Thorens snö och öppna liftar från november till en bra bit in i maj.

I det sammanhängande skid­sysystemet Les Trois Vallées, De Tre Dalarna, ingår förutom Val Thorens även Méribel, Courchevel och Les Menuires. Tillsammans erbjuder De Tre Dalarna 200 liftar och 600 kilo­meter (328 stycken) pistade nedfarter. Det innebär att du i princip aldrig behöver åka samma backe två gånger under en vecka.

När tidningen Åka Skidor listade ”Alpernas bästa piståkning och liftsystem” hamnade Val Thorens på första plats. Det är lätt att förstå varför. Den här byn är modern och effektiv fransk funktionalism där skiddagen börjar direkt utanför hotellentrén utan busstransport eller liftköer för att komma igång.

Ännu inte övertygad? Här är ytterligare starka skäl till att boka en biljett till Val Thorens i vinter:

  • Den högsta åkhöjden ligger på 3 226 meter. Vyn där är komplett hän­förande. Från Cime de Caron har du Alpernas största panoramautsikt – med över 1 000 bergs­toppar – framför dig.
  • Det moderna skidsystemet i De Tre Dalarna ger blixtsnabb access till 16 olika byar. Du kan, exempelvis, ta skidorna från Val Thorens till Courchevel och äta lunch på tvåstjärniga Guide Rouge-krogen Chabichou.

     

  • Det finns totalt sex glaciärer i området, den mest berömda heter Glacier de Péclet och erbjuder fantastisk offpiståkning tillsammans med bergsguide.
  • I Val Thorens faller tio meter snö varje vinter.

DANIEL LINDSTRÖM

CAFÈ TIPSAR

Bo – Fitz Roy
Byns flottaste boende. Rummen har karaktär av fjällstuga deluxe med furumöbler, träpaneler på väggarna och Hermés-produkter i badrummet.

Bo – Le Sherpa
Beläget högst upp i byn och därmed närmast pisten. Le Sherpa är även ett popu­lärt after ski-ställe modell softa-framför-brasan.

Bo – Le val thorens
Hotellets stora behållning
är restaurangen La Fondue med alpklassiker som fondue och raclette med inlagd gurka, lök och potatis.

Festa – The Frog
and roastbeef
Europas högst belägna pub kallas i folkmun även för engelska ambassaden. Här kan man äta flottig cheeseburgare, kolla på all världens fotbollsmatcher och delta i den obligatoriska dansen uppe på borden.

Festa – Baramix
Låt dig inte skrämmas i väg av den hysteriskt fula furu-inredningen, Baramix har ambitiösa dj-bokningar med soul- och hiphopinriktning.

Festa – Underground
Byns enda riktiga nattklubb där alla säsongare hamnar tidigt på morgonen. Det är inte för inte som Val Thorens kallas ”Skibiza”.

Mer information
Office de Tourism Val Thorens.
Telefon: 0033-77-9000106.
Internet: www.valthorens.com.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar