Annons
Annons

Borstarna

Både marknadsledande Braun/Oral B och utmanaren Philips släpper nya toppmodeller. Sonicare, 995 kr från Philips, har en elektromagnetisk borstverkan som ”vispar” mixen av tandkräm och saliv till forsande mikro- bubblor.

Dessa tränger se­dan bättre in i mellanrum för maximal plack- och bakterieborttagning. Ihop med borstens sidledes vibrationer (31 000 per minut!) ger detta effektivare rengöring än någonsin tidigare – med bibehållen skonsamhet mot emalj och tandkött.

 

Triumph, 1 395 kr från Braun/Oral B, satsar på traditionellt roterande rörelser, specialutrustade borsthuvuden för tandköttsmassage och polering samt en rad tillvalsfunktioner.
Båda modellerna har utmärkt batteriprestanda (ett par veckor på full laddning), smart timerfunktion, praktiskt transport­fodral för resor samt levereras med en 30-dagars ”nöjd kund-garanti” (japp, pengarna tillbaka!).

 

Triumph är ett teknikfyrverkeri med bland annat trycksensor, datachip med minneskapacitet och en display där du kan välja instruktioner på 13 olika språk. Sonicare är inte lika ”extra allt”, men 400 kronor billigare. Och Kemiavdelningen är helt nöjd med rengöringsresultatet hos båda.

Tandkrämen

Här vill Café tipsa om världens kanske bästa tandkräm Opalescence, 120 kr för 133 gram hos tandläkare, som nu finns i Sverige. Ja, du läste rätt: 120 spänn tuben! Vad motiverar ett sådant pris? Jo, främst dess enastående whitening-
effekt: en unik ytspänningsnedsättande reaktion på tandytan som hindar vanliga missfärgningar från att få fäste.

 

Detta till skillnad från andra liknande tandkrämer, som i stället slipar fram vitheten. Har du otur kan användning av dessa resultera i mikroskador och repor i emaljen, vilket i sin tur med tiden ger en perfekt grogrund för fläckar och bakterier. Rakt motsatt påföljd än den sökta, alltså.

 

Opalescence är även den produkt som rekommenderas av professionella kliniker för bäst underhåll efter en kemisk tandblekning. Så – är den värd pengarna? En budgetfråga.
Men våra tänder har nog aldrig känts lika rena, släta och glatta efter borstning med en vanlig standardtandkräm.

Andedräkten

Till sist en alldeles färsk nyhet: SB12, med tolv timmars effekt mot dålig andedräkt. Halitosis (benämningen bland yrkesfolk) beräknas i nio fall av tio bero på gasformiga svavelföreningar, så kallade VSC (volatile sulfur compounds) som produceras av mikroorganismer i munhålan.

 

Hur de hamnat där? Eh, för att även vi ibland fuskar med tandtråden och tungsskrapan… Och det är här denna nyhet från Norge kommer in. I stället för att kamouflera dunsterna av taskig andedräkt, som minttabletter eller tuggummi, så neutraliserar en halv minuts SB12-gurgling eventuella VSC-alstrande ämnen så att du kan partymingla utan rädsla för oönskade sociala konsekvenser.

 

I Cafés test fungerade faktiskt SB12 så grundligt att sköljning efter kvällens borstning till och med verkar rå på ett av vuxenlivets tristaste faktum: sunkig morgon­andedräkt.

 

Tomas Lenneryd

Annons
Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar