Världens bästa espresso

joel  |  Publicerad 2006-06-28 14:43  |  Lästid: < 1 minuter

Andreas Raul
För vissa är kaffe bara något man häller i sig på morgonen för att bli lite piggare. För andra är det en hel vetenskap. Som Marcello Arcangeli. Han är chefsexpert på Lavazzas baristauniversitet i Turin. Och dricker tio koppar kaffe om dagen. Här är hans bästa tips för hur espresson blir perfekt.

1. Välj kaffe
– Grunden är rätt kaffe. 70 procent arabicabönor och 30 procent robustobönor är en bra grundblandning, men testa dig fram till vad du gillar.

2. Mal
– Kaffet ska vara helt nymalet. Mal det precis innan du ska göra espresson.

3. Väg
– En perfekt portion är 7 gram kaffe.

4. Vatten
– Mjukt vatten ger i regel bäst resultat. Men det är beroende av var du bor.

5. Maskinen
– En bra espressomaskin håller 9 bars tryck. Kolla trycket med jämna mellanrum. Gamla maskiner tappar ofta trycket. Minsta lilla läcka gör att det sjunker. Vattentemperaturen ska vara 95 grader.

6. Tiden
– Glöm inte att den perfekta genomrinningstiden är 25 sekunder. Om det rinner igenom för fort är kaffet för grovmalet. Om det går för långsamt är det för finmalet.

7. Välj kopp
– Välj en koniskt formad kopp i vitt porslin. Det ger bäst förutsättningar för creman och aromen. Och man kan kontrollera färgen.

8. Värm
– Hetta upp koppen så att den är 40 grader varm. Annars svalnar kaffet för fort.

9. Socker
– Jag använder inte socker själv, men om du gör det, se till att röra ut det ordentligt.

10. Drick
– Espresson ska drickas inom två minuter efter att den är upphälld i koppen.

Oskar Hammarkrantz

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-22 14:06