Hoppa till innehåll

Jan Gradvall förklarar vad Entourage handlar om – egentligen

Patrik Hedlund

Foto: Warner På ytan är det en orgie av partyn, droger och Hollywoods snyggaste tjejer. Men Entourage handlar egentligen om något annat: manlig vänskap. Jan Gradvall hyllar en banbrytande komediserie. (Ursprungligen publicerad i Cafés augustinummer 2006.) Det har varit några känslosamma sommarveckor framför tv-skärmarna. Män som stängt av mobilerna och dragit ned persiennerna. Män som … Continued

Foto: Warner

På ytan är det en orgie av partyn, droger och Hollywoods snyggaste tjejer. Men Entourage handlar egentligen om något annat: manlig vänskap. Jan Gradvall hyllar en banbrytande komediserie. (Ursprungligen publicerad i Cafés augustinummer 2006.)

Det har varit några känslosamma sommarveckor framför tv-skärmarna. Män som stängt av mobilerna och dragit ned persiennerna. Män som suttit koncentrerat framåt lutade för att inte missa en enda detalj. Män som stundtals jublat och fallit i varandras armar. Fotbolls-VM? Nej, nya säsongen av Entourage.

Den 10 juni, dagen efter fotbolls-VM-premiären, började den tredje säsongen av Entourage i USA. En tv-serie som håller på att bli för män vad Sex and the city var för kvinnor.

Plötsligt är det Entourage som är HBO:s viktigaste serie. Den amerikanska kabelkanalen HBO har mer än någon annan legat bakom tv-mediets statushöjning det senaste decenniet. Men alla deras stora serier är snart historia. Sex and the city och Six feet under är nedlagda. Sopranos läggs ned nästa år. Deadwood försvinner när David Milch i stället satsar på en surfserie. Och ingen av de nya HBO-satsningarna, Rome eller Big Love, har lyft ur startblocken.

Kvar finns lilla Entourage, en komediserie som långsamt hittat sin publik. En tv-serie som precis just nu upplever det zeitgeist-ögonblick väldigt få populärkulturella fenomen lyckas uppnå.

Alla i USA talar just nu om Entourage. Nyhetsankare avrundar sändningar med interna referenser till serien. På college används fraser som ”Victory!” och ”Let’s hug it out, bitch”.

Två av karaktärerna, Ari Gold och Johnny Drama, har blivit så populära att de precis som JR i Dallas eller Tony Soprano lever sitt eget liv i medierna. Alla vet vad som menas med en Ari Gold-kommentar eller ett Johny Drama ögonblick.

Bono har under en konsert till och med ägnat en låt till Johnny Drama. Visserligen var Entourage-ensembeln på plats på U2-konserten för att filma en scen, men dedikationen var helt Bonos egen. I slutet av låten City of blinding lights ropade Bono: ”Johnny Drama! Felice compleanos, amigo.”

Chefen för HBO, Carolyn Strauss, säger till Entertainment Weekly att Entourage är kanalens viktigaste serie just nu. ”Sometimes there’s a moment for a show, and this is Entourage’s moment.”

Vad är då hemligheten med Entourage? För den som aldrig sett den förut är det enklast med att börja beskriva den som en serie om Hollywood.

Entourage betyder följe eller följeslagare. Den klassiska gästlistefrasen ”+1” vore en rätt bra svensk översättning. Serien handlar om en blivande filmstjärna och de tre kompisar han ständigt skriver upp på gästlistan.

Skådisen Vince Chase (Adrian Grenier) kommer från Queens, New York, till Hollywood och möter Sunset Boulevard med lika stora ögon som du och jag som turister.

Med sig har han tre gamla kompisar från Queens. Det är Eric (Kevin Connelly), hans närmaste som blir hans manager. Det är Turtle (Jerry Ferrara) som bara fl yter med, röker gräs och försöker utnyttja Vinces stjärnstatus på alla möjliga sätt.

Och det är Vinces halvbroder, Johnny Drama Chase (Kevin Dillon), som också vill bli filmstjärna men bara får småroller som att spela namnlös stalker i tre avsnitt av Beverly Hills (han jagar Donna). Matt Dillon – gör honom ännu mer trovärdig. Efter en roll i Oliver Stones Plutonen har Kevin Dillon fått hanka sig fram i Hollywood på skitroller, precis som hans alter ego Johnny Drama.

Förutom dessa fyra finns det en femte huvudroll i serien, Ari Gold (Jeremy Piven), Vinces skoningslöse agent. En Hollywood-player, med mobilen som svärd, som trampar på alla som kommer i hans väg. Inte minst hans egen homosexuelle assistent som har utländskt påbrå, möjligen asiatiskt. Den ständigt tidsbesparande Ari Gold orkar inte hålla reda på var assistenten kommer ifrån, han kallar honom bara ”gaysian”.

Precis som i Larry David-serien Simma lugnt, Larry är Entourage full av Hollywoodstjärnor som spelar sig själva. I den nya tredje säsongen gästspelar James Woods och Martin Landau. I den andra säsongen är Titanic-regissören James Cameron lysande som regissören James Cameron. Han ger sig på nytt under vattnet och regisserar Aquaman, en superhjälteroll som Vince gör för pengarna. Detta är grundförutsättningen för Entourage. En serie om Hollywood. Om spelet bakom kulisserna. Om intriger och makthunger som får Rome att verka som en bussig värld. Men vad som gör Entourage så älskad är att den på ett undre plan egentligen handlar om något annat.

Det påtalas ständigt att vi lever i en mansvärld. Men förutom det som av andra kallas för typiskt manliga företeelser – sport, skivsamlande, nörderi  – så finns det faktiskt väldigt få utpräglat manliga förebilder i populärkulturen. Det finns ingen manlig motsvarighet till ”chic lit”. Det finns ingen manlig Bridget Jones.

Det närmaste vi kommer skildringar av manlig vänskap finns i verk om rockgrupper. Redigera bort brudarna från böcker som Dirt om Mötley Crüe och Hammer of the gods om Zeppelin – och kvar finns skildringar av ett så gammaldags ord som kamratskap. Det är också detta som Entourage i grund och botten handlar om. Kamratskap. Villkorslös vänskap.

Huvudpersonerna pikar ständigt varandra, driver med varandra, men de sviker aldrig. Skådespelarna i Entourage vittnar om att det ofta kommer fram fans som vill krama dem. Kevin Connolly berättar i tidningen Entertainment Weekly om hur han gick på en boxningsmatch med De La Hoya, till och med där kom det fram män och började kramas.

I en intervju på HBO:s hemsida säger Jeremy Piven om serien: ”It has a real sense of un-Hollywood to me: the people are very straight to each other.”

Entourage är inte männens Sex and the city för att den är lika frispråkig och innehåller lika många sexreferenser. Det är männens Sex and the city för att serien fångar just den raka vänskap och till och med intimitet som utmärkte relationen mellan Carrie, Samantha, Miranda och Charlotte.

Entourage har sänts i Sverige på Canal+, som premiärvisar säsong tre den 5 oktober. I september plockar SVT upp returen och sänder båda de första säsongerna på raken. På dvd-boxen till andra säsongen finns sevärt bonusmaterial i form av The Mark Wahlberg Sessions. Det var ”Marky Mark” Wahlberg, seriens producent, som kom med idén om en serie baserad på hans egna erfarenheter i Hollywood.

I denna special intervjuar Mark Wahlberg alla skådespelarna. Det är väldigt svårt att se var Kevin Dillon slutar och var Johnny Drama börjar. Kevin, eller om det nu är Johnny, talar om hur de alla var singel under första säsongen och att det i kampen om seriens exceptionellt snygga statister (ett av seriens signum) blev mycket ”cockblocking”.

Seriens bästa skådespelare är Jeremy Piven som agenten Ari Gold. Vi har sett honom förut som butiksbiträde i Cameron Crowes Singles (det är han som talar om att mixa ihop Elvis Costello och Public Enemy), som supergay Versaceförsäljare i Rush hour 2 och Old school. Egentligen är han tung teaterskådespelare från Chicago. Men även Jeremy Piven verkar nu glida ihop med sin figur Ari Gold. I juni publicerades ett Hollywoodrykte om att Piven på väg till en screening slängt ut sin agent från bilen för att i stället ge plats åt en snygg tjej.

Det kunde varit en scen i Entourage med Ari Gold. Det är också redan klart att HBO sparar de åtta sista av tredje säsongens tjugo avsnitt för att sända samtidigt som de allra sista avsnitten av Sopranos 2007.

Inte för att Entourage behöver draghjälp av Sopranos, tvärtom. Tony Soprano, som fått leva med halverade tittarsiffror under våren 2006, behöver all hjälp av Ari Gold och Johnny Drama han kan få.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.