Hoppa till innehåll

Världens dyraste burgare går loss på 54 000 kr – här är alla superlyxiga ingredienser

Världens dyraste burgare och en flaska champagne

Wagyukött, Belugakaviar och lökringar friterade med Dom Pérignon är bara början.

Det brukar heta att en bra burgare är en simpel burgare och helst ska den inte kosta mer än en plusmeny på en burgarkedja, för då kan man lika gärna få sitt burgarbehov släckt där. Några som inte följer dessa riktlinjer, eller några riktlinjer över huvud taget, är den Nederländska krogen De Dalton som tagit fram världens dyraste burgare.

Burgaren går under namnet The Golden Boy och går loss på fem tusen euro vilket i runda slängar motsvarar 54 tusen svenska kronor. Det saftiga priset kommer sig av att burgaren är ett hopplock av de dyraste ingredienserna man kan tänka sig, samlade från världens alla hörn.

Brödet är smaksatt med Dom Pérignon och saffran och täcks självfallet av bladguld. Själva burgaren består av japanskt Wagyu A5-oxbringa och ribs.

Mellan de två guldbröden ryms vit tryffel, Belugakaviar, gurka och tomater picklade i matcha té, Paleta Iberico-skinka, kungskrabba, lökringar slängda i en smet med Dom Pérignon och sedan friterade, rökt majonnäs gjord på ankägg och till sist en barbeque-sås gjord på Macallan single malt whisky och extremt dyrt kaffe från Kopi Lewak (sånt där kaffe som passerar genom en matsmältningen på en indisk palmmård innan det rostas).

När alla dessa komponenter sammansatts till en redig flottpuck röks det hela med en sorts whiskyrök för den sista touchen. Hela processen kan ses i denna video:

Uppenbarligen samsas många smaker på samma burgare men enligt restaurangen själv ska smakerna komplettera varandra och då vi inte testat burgaren får vi väl lita på det. Betalar man så mycket för en burgare är det väl bäst att den smakar gott.

Visst är det lite galet att betala så mycket för en burgare men all vinst från försäljningen går till en lokal matbank som delar ut mat till behövande, inte helt galet alltså.

Läs även: Så gör du Lotta Lundgrens otroliga chiliburgare med karamelliserad lök

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.