Hoppa till innehåll

Så gör du Lotta Lundgrens otroliga chiliburgare med karamelliserad lök

Lotta Lundgren och en chilihamburgare
Joel Ågren

2021 blir året då vi äter godare, grönare och klimatsmartare. Lotta Lundgren leder vägen med vegorecept som får vilken grönsaksförnekare som helst att byta sida (eller åtminstone bli flexitarian).

Receptet är hämtade ur Lotta Lundgrens nya kokbok Laga mig (Albert Bonniers Förlag) som finns i butik nu.  

Foto: Pelle Bergström

Recept: Lotta Lundgrens gröna chiliburgare med karamelliserad lök

”Forskning visar att särskilt dumma individer ofta överskattar sina intellektuella förmågor och gärna uttalar sig som experter inom områden de inte begriper. Som en av dem vill jag därför ge ett gott råd: Det bästa receptet mot fördumning är att ständigt utmana sin förslappade jättehjärna, förslagsvis genom att då och då öka svårighetsgraden på sin matlagning. Så nästa gång du gör hamburgare, släng inte bara lite tillplattad köttfärs i stekpannan och fjutta på. Prova att krångla till det med svarta bönor i stället.”

Foto: Pelle Bergström

Ingredienser för 4 personer:

  • 2 förpackningar (à 400 g) kokta svarta bönor     
  • 1⁄2 gul lök     
  • 1 ägg     
  • 1 lime     
  • 1 msk spiskummin     
  • 1⁄2 msk koriander     
  • 1 jalapeño     
  • 1 msk kinesisk soja     
  • 1⁄2 tsk salt     
  • 1 kruka koriander (kan uteslutas)  
  • 1–1 1⁄2 dl ströbröd     
  • 3 gula lökar      
  • neutral olja     
  • 4 hamburgerbröd      
  • 1 dl majonnäs     
  • 1 vitlöksklyfta   
  • 2 hela saltgurkor     
  • 1 bifftomat     
  • 8 salladsblad      
  • ketchup      
  • fransk senap 

Gör så här:

Värm ugnen till 175 °, grillvärme. Mosa avrunna bönor med gaffel eller, om bönorna är mjuka och du något av en kladdmaja: mosa dem med händerna. Skär den halva löken i mindre bitar och mixa den (men inte bönorna) i matberedare tillsammans med ägg, limesaft och -zest (den yttersta gröna skalhinnan), de torra kryddorna, finhackad jalapeño, soja, salt, grovt hackad koriander och ströbröd. Blanda smeten med de mosade bönorna och forma till fyra stora burgare. Skala och skiva lökarna, en halv centimeter tjockt. Slå en cm olja i en gryta eller stor stekpanna och stek löken på strax under högsta värme. Rör sparsamt i början, mer frekvent mot slutet. Stek tills det som återstår är ett styvt trassel. Låt rinna av på hushållspapper. Slå lite ny olja i en stor stekpanna och lägg i hamburgarna. Låt steka i 4 minuter på varje sida, strax under högsta värme. Rosta hamburgerbröden på galler i övre delen av ugnen, se upp så att de inte bränns. Rör ihop majonnäs och den pressade vitlöksklyftan. Skiva saltgurkan och skär bifftomaten i skivor. Lägg två salladsblad på det undre brödet, lägg på skivad tomat, burgaren och toppa med vitlöks­majonnäs, saltgurka och karamelliserad lök. Ketchup och senap får var och en sköta själv. 

LÄS OCKSÅ: Lotta Lundgren: ”Aldrig i livet att jag visar upp all konstig skit jag har i huvudet”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.