Hoppa till innehåll

Världens största LED-skärm och 9 andra uppfinningar från 2023 vi älskar

Nöjespalatset Sphere i Las vegas.

Kan man få allt?

Det är svårt att hävda att 2023 var något annat än AI:s år. Allt från mänsklighetens undergång till mänsklighetens räddning handlade om AI. Till och med äldre släktingar skaffade sig en någorlunda uppfattning om det.

Visst är det så att AI blir allt svårare att komma runt, men under året som gått har många bra innovationer sett dagens ljus och flera av dem har inte AI i sitt namn. Här har vi valt ut några av de allra bästa:

Futuristiskt superpiano

Roland 50th Anniversary Concept Piano

Piano.
Foto: Roland.

De där flygande-bil-framtidsvisionerna från 50-talet börjar sakta bli verklighet. Den framtiden är knappast vardag men saker finns nu som boomers bara kunde drömma om. Det här jubileumspianot från Roland är en sån sak och det är inte bara för att det ser ut som kontrollbordet på ett rymdskepp. Där digitala pianons akilleshäl ofta varit dess begränsade högtalare stoltserar denna med 360-graders ljud som kapslar in rummet i toner. Detta är möjligt genom fyra flygande drönarhögtalare! När det gäller övriga tekniska detaljer har pianot även alla möjliga anslutningar och såklart en skärm med touch.

3D-printade skor

Zellerfeld

Foto: Zellerfeld/Instagram

Dessa futuristiska skor kommer den tyska start-up:en Zellerfeld som hoppas revolutionera skobranschen med sina 3D-printade skor. Upplägget är enkelt, du scannar dina fötter med mobilen, väljer modell och beställer. Sedan printas just dina skor av återanvändbart material och levereras. Genom detta hoppar Zellerfeld över många av de steg som krävs för att tillverka en vanlig sko samtidigt som det blir minimalt med spill från produktionen. Rätt smart och futuristiskt.

Ryggsäcksbåt

GoBoat 2.0

Foto: GoBoat

Som en paddleboard fast med sits och motor. Så skulle man kunna beskriva denna portabla båt som ej uppblåst får plats i en större träningsväska. Ingen sportbåt men kommer upp i stadiga 8 km/h eller strax över 4 knop, tillräckligt för att ta sig ut till den där perfekta gäddvassen.

Amerikanska globen

Sphere

Foto: Getty.

Sphere är Las Vegas nya moderna underhållningsarena och är som namnet antyder sfärisk till formen. På utsidan sitter världens största LED-skärm, både när det gäller storlek och upplösning. På insidan hittar du en till enorm skräm, ett rejält ljudsystem och… U2 som sedan öppningen 29 september kört sin show Achtung Baby Live i fanskapet, förlåt underverket. Vad kalaset kostade? 2,3 miljarder dollar, vilket gör det till den dyraste nöjeslokalen i staden.

Odödliga rymdcykeldäck

SMART Tire

Foto: SMART Tire.

Tänk att aldrig behöva oroa sig för att få punktering på cykeln? Den drömtillvaron kan snart bli verklighet genom nytt luftlöst däck från SMART Tire. Grundarna Earl Cole och Brian Yennie fick under ett NASA-program för entreprenörer lära sig om metallegeringen nitinol vilket används för luftlösa hjul robusta nog att rulla över ytan på typ månen. Inspirerade av dessa skapade de ett cykelhjul där ”slangen” är en spiral huvudsakligen bestående av nitinol. De är dock inte helt underhållsfria, det yttre gummilagret kan behöva bytas ut i takt med att det slits. Hur löser de det problemet i rymden?

Gör-det-själv-telefon

Nokia G22

Foto: Nokia.

Under knapptelefonernas tid var Nokia kända för att tillverka mobiltelefoner som klarade av allt, förutom att kastas in i solen (detta har inte bevisats). Nu gör de istället telefoner som ska vara lätta att plocka isär. Varför? Jo, för att på något vis komma runt problemet med att så många telefoner slängs när en komponent, som batteriet eller skärmen, går sönder. Istället för att tvingas lämna in telefonen på typ Ifonakuten på hörnet kan vem som helst med en liten skruvmejsel byta ut laddningsjack, skärm eller batteri på en Nokia G22. Ett litet steg i rätt riktning för rätten att reparera sina prylar.

Bränslesnål hologrambrasa

Graphene Square Radiator

Foto: Graphene Square

Det här elementet med eldhologram genererar värme från grafen, det tunnaste (ett atom-lager tjockt) och hållfastaste materialet i världen. Vi vet inte hur men det blir varmt, är energisnålt och häftigt. Sydkoreanska Graphene Square siktar på att skeppa ut framtidens brasa till kunder senare i år.

En evighetsmaskin, nästan

Oppo Zero-Power Tag

Foto: Oppo.

En evighetsmaskin är en omöjlighet, tyvärr, men batterier som aldrig behöver laddas kan vara på ingång. Kinesiska Oppo har gjort en ”tag” som kan skicka signaler om sånt som dess plats och temperaturen samtidigt som den tar all energi den behöver (väldigt lite) från radiovågor som Bluetooth, WiFi och mobiltelefoner. Betyder det att 5G-alarmisterna har rätt? Nej.

Den klämfria avocadon

Luna UCR

Foto: Getty Images

Efter lång framavling vid University of California, Riverside har en ny sorts superavocado sett dagens ljus. Luna UCR lovar flera förbättringar för hela produktionskedjan från plantering till guacamole. Själva plantan sägs producera lika mycket som den vanliga men är mindre till storleken vilket betyder att den kräver mindre utrymme och eventuellt mindre vatten. Men den största wow-faktorn är att du inte behöver klämma på den för att känna om den är mogen. Istället är Luna UCR så duktig att den signalerar när den är mogen genom att dess skal blir svart. Det kommer förmodligen ta ett tag men i framtiden kanske du slipper köpa avocados som 58 personer redan klämt på.

5 000 gratis ljudböcker

Project Gutenberg, Microsoft och MIT

Foto: Getty Images

Ok, här kommer en AI-grej. Project Gutenberg har i sin databas samlat omkring 70 000 böcker vars upphovsrätt löpt ut. Nu har de tillsammans med Microsoft och MIT gjort ljudböcker av omkring fem tusen av dessa genom text-to-speech-teknologi. Tolstoj, Shakespeare, Strindberg och mycket däremellan finns nu alltså tillgängligt att lyssna på gratis, inläst av en datorröst. Hur det låter? Absolut lyssningsbart även om uppläsaren saknar känsla för dramaturgi vilket gör läsningen monoton.

Du kan lyssna via Spotify, podcastspelare eller via hemsidan.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.