Veckans långläsning: båtflyktingar, bedragare och katolskt dubbelliv

Varje vecka samlar Café världens bästa, mest dramatiska reportage så att du slipper leta. Denna gång: från ångestladdade lastrum till gayrörelsen inom katolska kyrkan. * * * DÖDLIGA DRÖMMAR Du har läst om flyktingarna som ankommer till västvärldens kustremsor i överfulla, halvsjunkna fiskebåtar. Men du har inte läst om själva resan. Väntan i ett hemligt […]

Publicerad 2013-11-21 10:28 | Uppdaterad 2013-11-21 10:45  | Lästid: 2 minuter | Jonas Terning

Varje vecka samlar Café världens bästa, mest dramatiska reportage så att du slipper leta. Denna gång: från ångestladdade lastrum till gayrörelsen inom katolska kyrkan.

* * *

BatflyktingarNYT430287

DÖDLIGA DRÖMMAR

Du har läst om flyktingarna som ankommer till västvärldens kustremsor i överfulla, halvsjunkna fiskebåtar. Men du har inte läst om själva resan. Väntan i ett hemligt hus i Jakarta. Dygnen till sjöss, omgiven av landsmän, törst och hunger och ett hav som aldrig tar slut. Förhoppningarna. Rädslan. Här ger två journalister 8 000 dollar till en människosmugglare och kliver ombord en båt med hopp om att nå Julön. Läs storyn hos New York Times.

* * *

IRANS HEMLIGA AFFÄRSIMPERIUM

En fängslande kartläggning i tre delar som visar hur ayatollah Ali Khamenei, Irans högste ledare, kontrollerar ett affärsimperium med tillgångar värda över 600 miljarder (!) kronor. Affärsidén? Tvinga till sig vanliga iraniers fastigheter och mark, och sedan sälja dem på öppna marknaden. Läs storyn hos Reuters.

* * *

Vatikanensoppnahemlighet

VATIKANENS ÖPPNA HEMLIGHET

För att vara ett samfund som uttryckligen anser att homosexuella är ”kallade att avstå från sexuella handlingar” har den katolska kyrkan en förvånansvärt vibrerande gaykultur. Det här avslöjande reportaget visar hur kardinaler, präster och munkar hanterar sitt riskabla dubbelliv i Vatikanen. Läs storyn hos Vanity Fair.

Jonas Terning

Dela på Facebook
Tweeta