”Vem var det som kasta”-frisbeen är till salu

Nu kan du bli den som kasta.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-06-03 15:42  |  Lästid: 2 minuter

Vem var det som kasta?! De fem orden är en lika given del av svensk samtidshistoria som kebabpizza, Partille-Johnnys och Yohio. De faktiska omständigheterna kring det klassiska Youtube-klippet var länge höljda i dunkel men numera är förhållandena klarlagda. Mannen som de facto kastade frisbeen rakt in i internethistorien, en sommardag 2003, heter Jörgen Leisdal.

16 år senare är det alltjämt starka scener som utspelar sig i denna Youtube-evergreen.

– Jag var den som kastade, det är min frisbee som syns. Vi var ute en vanlig kväll och kastade lite, jag hade en kompis som filmade, han hade köpt en ny kamera som han ville testa. När det blir bråk så låter han kameran rulla, det var inte så farligt i verkligheten bråket, det ser värre ut på filmen. Min kompis tyckte det var lite kul så han delade klippet på något som hette ICQ, en slags föregångare till MSN, sen glömde vi bort att det där klippet ens fanns. Sen är det helt plötsligt 2008 och vi upptäcker att någon lagt upp klippet på Youtube och att det hade hundratusentals visningar, då tog det fart på riktigt, säger Jörgen Leisdal själv i ett pressmeddelande.

Frisbeen har sedan legat nerpackad i ett förråd i Västerås i många år innan Jörgen Leisdal nyligen stötte på den i en kartong och bestämde sig för att sälja den. Sagt och gjort: nu ligger frisbeen ute till försäljning på Tradera.

– Jag har länge känt att det dels vore kul att se hur stort intresset för frisbeen är, men kanske framförallt att det vore kul att ge tillbaka lite till samhället. Alla pengar från auktionen kommer gå till Suicide Zero, det känns som ett fint slut på hela den här historien för min del. Jag har levt med klippet och frisbeen i många år. Allt från att bli stoppad på stan till intervjuer med alla stora dagstidningar. Jag har till och med fått åka ner till Sydamerika för att medverka i ett TV-program. Nu känns det som min del i historien är över och jag hoppas att det blir en ny lycklig ägare, säger Jörgen Leisdal.

Jörgen Leisdal tillbaka på platsen där allt började: Djäkneberget i Västerås.

Fotnot: Budgivningen på frisbeen är i skrivande stund uppe på 1 060 kronor med 13 återstående dagar.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-06-03 15:42