Annons

Café möter albumaktuella Kings of Leon i London för att diskutera de uppmärksammade internbråken, attackerna från St Louis duvor och varför det är smart att finjustera skivor efter en hård fest. Intervju av Robert Börjesson.

Annons

De har vuxit till ett arenarockband tack vare hitlåtar som Use somebody, The bucket och Sex on fire, men ingenting har gett Kings of Leon så mycket uppmärksamhet som när de nyligen tvingades stoppa en utomhuskonsert i St Louis, USA. Anledningen? Duvor bajsade på basisten Jared Followill.

– Under första låten fick jag bajs över hela högerarmen, säger han. Under andra låten täcktes hela vänsterarmen av bajs och i tredje låten fick jag duvbajs i ansiktet. Då gav jag upp. Jag hade varit helt täckt av bajs om vi spelade alla 20 låtar. Man kan få sjukdomar.

Jared, i nyklippt Elvisfrisyr, har bacillskräck.

– Det var ett tufft beslut för jag såg att folk på första bänkraden gapskrattade och då tänkte jag ”Nej, fuck it”, men längst bak sjöng fans och såg fram emot resten av konserten.

Kings of Leon består av bröderna Jared, Caleb och Nathan Followill samt kusinen Matthew Followill, alla strängt uppfostrade i pingst­rörelsen innan de upptäckte Nashvilles rockscen. De är lika kända för sin musik som för sina bråk.

– Den vanligaste orsaken till att vi slåss är att vi säger elaka saker om varandras flickvänner. Vi har sagt allt ont vi kan om varandra redan eftersom vi har växt upp tillsammans. Det finns inget nytt kvar att håna, men flickvänner är ett tacksamt ämne eftersom allt är nytt där. Då kommer något nytt in i ekvationen. Då kan vi fortfarande såra varandra.

Jared skrattar.

– Min nya grej är att ignorera dem och vara be­sviken som en mamma. Inget upprör dem mer.

Innan Jared har avslutat sin första flaska Corona hinner han dock driva med sin bror, sångaren Caleb, ett par gånger.

– När vi började med Kings of Leon lovade vi varandra att aldrig göra en video där vi sjöng in i kameran. Nu har Caleb gjort det flera gånger, säger Jared och hånskrattar.

Stämmer det att ni hade en knivfajt?
– Ibland går det en säkring i Nathans huvud när man bråkar och då får han spel. Du syftar på när han gick in i Calebs hotellrum när Caleb sov och högg med en kniv i Calebs madrass, men bara nära hans kropp. Det var aldrig värre än så, men det var ändå sinnessjukt.

Jared skriver den mesta musiken i bandet. Caleb ansvarar för texterna. Deras nya album Come around sundown, det femte i ordningen, är mer countryinspirerat än tidigare. De har även lyssnat mycket på ”strandmusik” som Washed Out och Toro Y Moi det senaste året.

– Men det kommer att prägla nästa skiva mer, säger Jared och ler.

När bandet gjorde de sista finjusteringarna på albumet i Nashville var Jared den enda som var tillräckligt nykter för att kunna arbeta.

– Jag såg till att de i alla fall låg utslagna i studion. När allt var klart och de piggnade till kunde jag säga: ”Ni var också i studion, ni hade er chans att protestera.” Smart va?

Gilla Cafe.se på Facebook

Come around sundown släpps den 20 oktober.

Annons

Dela (2)
Tweeta

Annons


Laddar