”Vi slår vilket lag som helst.”

joel  |  Publicerad 2008-06-11 07:47  |  Lästid: 3 minuter

Att du har slagits en gång på träning med Fredrik Ljungberg vet alla. Har det hänt någon mer gång utan att det kommit ut?

– Nej. När vi rök ihop var det mycket medier på plats, det var bara några dagar innan vi skulle möta England i vm. Vi tränar alltid inför journalister, förutom dagen före match, då vi stänger träningen för att träna fasta situationer. Annars finns det alltid kameror på plats. Så det vore väldigt svårt att bråka på träning utan att det kom ut.

Umgås ni Englandsproffs mycket?
– Jag håller kontakt med ”Salle” (Alexander Östlund), han är en bra kompis. Men det är en bra bit till Southampton där han spelar. Jag umgås mycket med skandinaverna i laget, vi har Martin Laursen, Tomas Sörensen och John Carew här. Sedan har jag även ”Seb” (Sebastian Larsson) här i Birmingham också.

Man ser ofta tv-bilder från England när lagen står och pratar i spelartunneln och väntar på att få komma in på arenan. Är det artigheter eller trash talk?
– Om jag pratar med någon så är det av artighet. Jag har aldrig varit med om att folk har stått och huggit på varandra innan en match. Jag är inne på min sjunde säsong i England, så jag känner ganska mycket folk i andra lag som jag hälsar på, inte bara svenskar. Det brukar vara bra atmosfär i spelar­tunneln. Ute på plan kan det vara tuffare.

Kommer du att smälla på Trezeguet det första du gör när du kommer till Juventus? För att få respekt?
– Nä, det har jag inga planer på, haha. Jag kommer att vara med på hela försäsongen i Juventus och jobba hårt för att komma i bra form.

Har Zlatan rekommenderat dig att gå till Juventus?
– Juventus har följt mig under en längre tid. Jag känner tränaren Claudio Ranieri lite sedan min tid i spanska Santander, han tränade Chelsea när de ville värva mig. Sedan har jag såklart pratat med Zlatan också. Han hade bara gott att säga om både klubben och Turin som stad.

Du sägs tillhöra ”Zlatans gäng” i landslaget.

– Det blir fel att prata om olika gäng. Vi har bra sammanhållning i hela landslaget. Jag varit med så länge nu så jag har flera bra vänner i laget. Även om det har varit lite omsättning i truppen, några av de spelare jag umgicks mycket med tidigare är borta: Johan Mjällby, Mattias Jonson och ”Salle”.

Hur långt kan Sverige gå i EM?
– Har vi en bra dag kan vi slå vilket lag som helst. Fast det krävs rätt många bra dagar om vi ska nå hela vägen. Man kan ju inte gärna säga att man siktar på att bli fyra. Men hamnar vi där kanske det är ett godkänt resultat. Klyschan ”ta en match i taget” stämmer verkligen i ett mästerskap, man kan inte fokusera på fler matcher än de man har i gruppspelet.

1958 blev Sverige tvåa i VM. Vad skulle krävas för en ny final?
– Det krävs att våra spelare är friska och i en fantastisk form. Det krävs att vi sätter vårt spel i varje match och att vi har lite tur.

Ganska mycket tur, va?

– Lite tur kan räcka också. Vi var väldigt nära i em 2004 och i vm 2002, då kändes det som vi var riktigt på gång och spelade oerhört bra. Men vi hade inte den där lilla turen mot Senegal och Holland.

Brukar du byta tröja med motspelarna?

– Nej, inte på mitt initiativ. Jag är så fokuserad på matcherna, då tänker man inte på att det kan vara kul att ha en tröja på väggen om 30 år. Jag gör det såklart om någon frågar, men jag är ingen samlare. Jag har några tröjor från andra svenskar och lite kompisar. När landslaget mötte Spanien senast så bytte jag tröja med min gamle lagkompis Pedro Munites.

Pikar du dina klubbkamrater som inte gått till EM?
– Vi har två danskar, en norrman och många engelsmän i Aston Villa. Det blir åt båda håll, de pikar mig för att jag inte får någon semester i sommar…

Vem är roligast i landslaget?
– Vi har några humorister, som ”Mackan” Allbäck. Han är en go gubbe och kör lite med de flesta!

Vad ska du göra efter karriären?
– Jag vet inte. Det känns som om jag kan hålla på ett tag till, jag har ett färskt treårskontrakt med Juventus. Men när man börjar få skador och småskavanker känner man nog att man blir äldre ganska fort.

Du kanske kan bli gympalärare?
– Va? Nej, det tror jag inte!

Båda dina föräldrar var ju det.
– Det hade säkert kunna vara ett jobb för mig, men jag har inte utbildat mig i den riktningen. Och det har jag inga direkta planer på heller.

Du har ett ställe i Stockholms skärgård. Betyder det att det att du tänker bli en nollåtta när du flyttar hem?
– Jag vet faktiskt inte var vi kommer att bosätta oss. Men vi trivdes väldigt bra i Stockholm när jag spelade i aik. Somrarna kommer vi alltid att spendera i Sverige, var vi hamnar på vintern får vi se.

Följer du AIK?
– Jo, men jag känner allt färre människor i klubben. Det är nya spelare och föreningen ser helt annorlunda ut. Men jag hoppas att aik kan få en riktigt lika bra säsong som när vi vann sm-guld 1998.

Hur många EM-biljetter vill du ha till släkt och vänner?
– Det är två familjer, lite släkt och kompisar som är intresserade. Alla kan inte se alla matcherna, men familjerna brukar kunna göra upp det där själva.

Kan du tänka dig att skänka en miljon kronor till ett välgörande ändamål?
– Jag försöker sprida ut det, jag är inblandad i några olika grejer. Fast det jag har skänkt pengar till är inget som jag vill skylta med. Det är till ett ändamål som jag stödjer, men vad det är håller jag för mig själv.

Johan Såthe

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2010-10-29 13:37