Annons

Överladdade peptalks, krossade tv-apparater och kombinationserbjudanden med automatvapen. Säljaryrkets hårda vardag finns väldokumenterad på Youtube – här har vi samlat de mest minnesvärda ögonblicken.

Annons

* * * * *

1. Glödhett humör bland husbilarna
I denna klassiska film – en ocensurerad version av en autentisk reklamspot – kämpar den lättretade husbilsförsäljaren Jack Rebney med manus, strulig rekvisita och en till synes enorm yrkeströtthet: från ”I don’t even know what the fuck I’m reading!” till ”I’d like to kick your fucking head in”. Genererade pris­belönta dokumentären Winnebago man (2009) och är en lysande metafor för den maktlöse, medel­ålders mannens frustration.

Gilla Cafe.se på Facebook

* * * * *

2. Den rosa raketen
Vinterns stora nätsnackis, filmad av tidningen Chef på företaget HR North. En chef i tajt, rosa skjorta försöker få upp energin hos sina medarbetare genom att leda dem i en morgonpepp någonstans mellan ett avsnitt av The office och Hitlers Reichstag-tal. För alla oss som minns hur pinsamt det var att göra Raketen redan i mellanstadiet är det lätt skrämmande att se hur långt vissa säljare är beredda att gå för att få oss att köpa grejer – i detta fallet digitala platsannonser.

* * * * *

3. Powerweek på 3
I svallvågorna efter Raketen­filmen dök snart den här upp: Ett gäng säljchefer på 3 försöker peppa sina kollegor ute i Sverige genom att skrika, klappa händerna och bita sig i underläppen till Eye of the tiger. De använder uttryck som ”retailcommittad”, ”nu köööör vi” och ”powerweek”. Resultatet är, naturligtvis, djupt obehagligt. Säljarnas frisyrer, intensitet och livlösa ögon ger en stark känsla av hur det måste vara att åka på stryk på en internatskola.

* * * * *

4. Förkrossad tv-man
Brittisk försäljarfarbror försöker bevisa hur hållbar en plasma-tv är genom att boxa tre gånger på skärmen – vilket, naturligtvis, omedelbart får den att spricka. Där nämnda svenska säljare troligen skulle hantera olyckan maniskt – börja dansa Små grodorna till Boten Anna och skandera ”retailfail, retail­fail, retailfail” med knutna nävar – reagerar den här killen underbart underdrivet, på klassiskt brittiskt vis: ”Oh, I’ve broken it. Look at that.”

* * * * *

5. Automatvapen på köpet
Om barnramsor säger något om den svenska krängkulturen så är det svårt att hitta något som bättre definierar den amerikanska än en bilförsäljare som ger bort automat­vapen vid köp av en pickup. Max Muller – ägare av Max Motors i Missouri, där kunderna får AK-47:or på köpet – intervjuas i CNN. Program­ledaren ifrågasätter företagets slogan: ”God, guns, guts and American pickup trucks.” Mullers svar: ”You don’t have a problem with god, do you?” Coolt, om det inte vore så hemskt.

Annons

Dela (7)
Tweeta

Annons


Laddar