Hoppa till innehåll

Vin till julbordet? Självklart!

För mig är det maten och dryckerna som lockar mest med julen. Julklappar är mest ett enormt stressmoment, men att griljera skinka, göra Skagenröra, köttbullar och andra grejer är mer meditation och avkoppling. Traditionellt dricks det oftast öl och snaps till julmaten – vilket givetvis är helt suveränt gott. Men om man är sugen på … Continued

cremant105

För mig är det maten och dryckerna som lockar mest med julen. Julklappar är mest ett enormt stressmoment, men att griljera skinka, göra Skagenröra, köttbullar och andra grejer är mer meditation och avkoppling.

Traditionellt dricks det oftast öl och snaps till julmaten – vilket givetvis är helt suveränt gott. Men om man är sugen på vin då, vad gör man då? Ja, då korkar man upp! Inga konstigheter.

Vill man köra ett enda vin genomgående under kvällen skulle jag satsa på något mousserande, som med bubblor och frisk syra kan stå emot och fräscha upp gommen mitt i allt det feta och stabbiga. Till exempel klassikern Cordon Negro Brut (nr 7738, 79 kr) eller min personliga favorit bland bubbel som inte är champagne: Crémant du Bourgogne från producenten Louis Bouillot (nr 7688, 109 kr).

Vill man ändå unna sig olika vin under kvällen kommer här några riktlinjer som funkar enligt mig:

bichot105

• Till sillen: En sherry av det torra slaget är gott till. Leta efter Fino eller Manzanilla i hyllan!

• Till skinkan: Ett lättare rödvin, till exempel Vielles Vignes de Pinot Noir från Albert Bichot (nr 5479, 99 kr)

• Till köttbullar, prinskorv, revbensspjäll: Jag tycker att en Amarone, med sin lite sötfruktiga och syltiga karaktär tillsammans med fylligheten, gör sig prima. En Amarone Classico från Ca’Montini (nr 12363, 179 kr) är ett säkert val som även fungerar bra till Janssons Frestelse. Vill man ha ett vin med lite mer friskhet och syra skulle jag gå på till exempel en Briccotondo Barbera (nr 2773, 79 kr)

• Till chokladen och alla andra sötsaker behövs något som matchar sötman. Ett portvin är lyckat, eller annars en sherry i stil med Cuco Oloroso Dry (nr 8239, 79 kr), som förvisso är torr men som tack vare sin smak av nötter, sirap, russin och lakrits blir en lysande partner in crime till julgodiset.

Skål!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.