Annons

roberto_baggio

Vad är väl ett fotbolls-VM i Sydafrika? När Sverige nu missar slutspelet får man göra det bästa av situationen och luta sig tillbaka med en kall öl och skadeglatt beskåda övriga länders fiaskon. För om Jesper Högströms VM-bok visar något så är det att ”Kaos och Korruption” är turneringens inofficiella slogan. Boken är en reviderad version av 2007 års upplaga och möjligen den bästa svenska idrottsbok jag läst. Högström, som annars huserar på seriösa men småtråkiga Offside, summerar här rappt och roligt 18 slutspel på litet utrymme.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Han lyckas ge nytt liv i uttjatade incidenter och hittar detaljerna som ger helhetsbilden av ett VM: Martin Dahlin som krävde att spela semifinalen skadad och oduglig, Schumachers kroppstackling, Guds hand, Zidanes skalle och Billy Bremners rasistiska tirader. Plus även för den fylliga fakta­sektionen: visste ni att matchbollen 1958 levererades av Svenska Läder i Ängelholm eller att Argentina i samma VM tvingades låna IFK Malmös tröjor? Begrunda också vilka clowner som framfört VM-låten: Hall & Oates, Il Divo, Anastacia och Ricky Martin.

Ett slående faktum är hur få lag som åker hem nöjda efter ett VM. De flesta får löpa gatlopp, några få lyckas ”charma en hel värld”, en del (England) siktar på att rikta fansens vrede mot domare och osportslig hemmapublik. Fotbolls-VM är kort och gott en vulgär och profithungrig cirkus, en svinfest av värsta sort. Det är tur att vi inte är bjudna.

Staffan Wilson

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar