Vrålet från tundran

I natt drog äntligen Stanley Cup-slutspelet igång. Om nästa säsong blir lika stökig som årets upplaga lär KHL snart vara en ny maktfaktor. Det menar Cafés sportkrönikör Jonas Dahlquist. * * * Efter tre lockoutsäsonger på 18 år är det tydligt att NHL inte bryr sig särskilt mycket om sina fans. Detta har inte varit något problem […]

Publicerad 2013-05-02 12:35 | Uppdaterad 2013-05-02 15:43  | Lästid: 2 minuter |

I natt drog äntligen Stanley Cup-slutspelet igång. Om nästa säsong blir lika stökig som årets upplaga lär KHL snart vara en ny maktfaktor. Det menar Cafés sportkrönikör Jonas Dahlquist.

* * *

Efter tre lockoutsäsonger på 18 år är det tydligt att NHL inte bryr sig särskilt mycket om sina fans. Detta har inte varit något problem då det inte funnits någon konkurrens.

Det gör det nu.

När den ryska hockeyligan ”re-brandades” och blev KHL 2008 så var det för att ta upp kampen med NHL. Från och med den här säsongen finns det lag från sju länder med i ligan, de senaste tillskotten kommer från Ukraina, Tjeckien och Slovakien.

Några av problemen som KHL stod inför har lösts. Medan många NHL-klubbar dras med stora ekonomiska problem finns det plötsligt pengar i KHL-lagen. Något som ger möjlighet att erbjuda bättre löner till bättre spelare. Många av de bästa ryska spelarna väljer att stanna kvar i Ryssland och spela i KHL framför NHL. Anfallaren Sergei Mozyakin (Metallurg Magnitogorsk) samt backen Dmitri Kalinin (SKA St Petersburg) kan nämnas. Den svenska närvaron ökar också – den här säsongen har över 20 svenska spelare kontrakt med KHL-klubbar. Mikael Tellqvist (Dinamo Riga), Erik Ersberg (HK Donbass) och Staffan Kronwall (Lokomotiv Jaroslavl) är några av dem.

Tv-tiderna är dessutom mer fördelaktiga för oss i Sverige. Det finns trots allt vissa problem med att behöva hålla sig vaken mellan 02.00 och 04.30 för att se Vancouver Canucks möta Tampa Bay Lightning. Det går numera att följa KHL på tv i 17 europeiska länder, och i Nordamerika visas det matcher på ESPN. Man kan även ladda hem en match från KHL:s hemsida för runt tio kronor.

Enda problemet är att statusen på ligan fortfarande är långt efter NHL, som tack vare historiken är så fastetsad i alla hockeysupportrars medvetande att det närmast är omöjligt att konkurrera på den punkten.

Man kommer liksom inte ifrån att Montreal Canadiens hamnar högre på coolhetsskalan är AK Bars Kazan. (Jag är dock förtjust i HC Traktor från Chelyabinsk.)

Men framtiden talar för KHL och tillgängligheten är en avgörande faktor.

Nästa gång det inte spelas matcher i NHL så kommer de intresserade att titta på något annat. Och ju bättre spelare som väljer KHL framöver, desto fler fans kommer att följa efter.

Du behöver alltså inte vänta dig att se drivor av folk med kepsar och jackor med KHL-loggor ute på stan. Ännu. Men tar NHL inte sina fans på allvar ökar risken.

Jonas Dahlquist

Krönikan är tidigare publicerad i Café nummer 3/2013. Läs Jonas Dahlquists blogg här

Dela på Facebook
Tweeta