Annons
Annons

Ur filmen Factory girl
Det här är ingen gissning – det är ett konstaterande: Andy Warhol (1928-1987) blir årets mest inflytelserika figur inom herrmodet.

1. I kommande filmen Factory girl ser Guy Pearce ut som han vore hämtat ur ett L’Uomo Vogue-reportage på varje filmruta (se bland annat bilden ovan).
2. En av Sveriges främsta designers just nu, Fredrik Blank, har starkt inspirerats av Warhol när han ritat vårens Silver Label-kollektion för Tiger.

Annons

Så här säger Fredrik:
– Jag har intresserat mig för kontrasterna i Andy Warhols liv. Trots allt kreativt kaos, exhibitionism och drogande på The Factory var Warhol väldigt konservativt och oklanderligt klädd, ofta i kostym, skjorta och nästan alltid slips.

Filmen skildrar i första hand Warhols relation till amerikanska fotomodellen, skådespelaren och modeikonen Edie Sedgwick som spelas av Sienna Miller.      Sedgwick gjorde komet­karriär bland New Yorks hipsters på 60-talet och medverkade i flera av Warhols filmer, men fick snabbt drogproblem och avled 1971 i en överdosrelaterad ”olycka”. Hon var då 28 år gammal.

Daniel Lindström

warhol2
Originalen: Andy Warhol kastar lystna blickar på Edie Sedgwick under en fest på Manhattan 1965.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar