Annons

Whiskysemlan är VM-kockens bidrag inför fettisdagen – så gör du

Den traditionella semlan serveras med en het vägg vilken består av varm mjölk. Alexander Sjögren, svensk representant i årets kock-VM, har en hemlig ingrediens som ger den heta väggen en mer vuxen smak.

Thowe Wagner Larsson
Foto Linus Pettersson
Whiskysemlan är VM-kockens bidrag inför fettisdagen - så gör du

Tullamore_Semla-0143-1

Den 28 februari är det Fettisdagen, en högtidsdag under vilken vi frossar i en eller flera semlor för att sedan, enligt traditionen åtminstone, fasta fram till påsk. Bronsmedaljören i kock-EM 2016, Alexander Sjögren, deltog i år i den prestigefyllda mattävlingen Bocuse d’Or och delar här med sig av sitt hemliga recept på sin favoritsemla. Den hemliga ingrediensen? Irländsk whisky!

Annons

– Jag tar en skvätt Tullamore i den heta väggen – irländsk whisky är ofta mer mångsidig och fungerar bra till den varma, feta mjölken och grädden i semlan. Även stinget av bittermandel och kardemumma är smaker som gifter sig väldigt fint till den whiskyn, säger Alexander Sjögren.

Så här gör du Alexander Sjögrens hetvägg med irländsk whiskey

whisky-semla-1

Gilla Cafe.se på Facebook

Whiskey- & kardemummamjölk
4 portioner

Du behöver:

2 dl lantmjölk
2 msk Tullamore D.E.W.
1 ½ msk farinsocker
1 krm mald kardemumma

Gör så här:

Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum. Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna.

Lättast är ju att köpa semlorna, men vill du göra egna hittar du ett bra recept på semlor på nästa sida. Klicka på pilen nedan!

1 2

Annons

Dela (128)
Tweeta

Annons


Laddar