Whiskysemlan är VM-kockens bidrag inför fettisdagen – så gör du

Den traditionella semlan serveras med en het vägg vilken består av varm mjölk. Alexander Sjögren, svensk representant i årets kock-VM, har en hemlig ingrediens som ger den heta väggen en mer vuxen smak.

Thowe Wagner Larsson | Foto Linus Pettersson  |  Publicerad 2017-02-20 12:25  |  Lästid: 2 minuter
Tullamore_Semla-0143-1

Den 28 februari är det Fettisdagen, en högtidsdag under vilken vi frossar i en eller flera semlor för att sedan, enligt traditionen åtminstone, fasta fram till påsk. Bronsmedaljören i kock-EM 2016, Alexander Sjögren, deltog i år i den prestigefyllda mattävlingen Bocuse d’Or och delar här med sig av sitt hemliga recept på sin favoritsemla. Den hemliga ingrediensen? Irländsk whisky!

– Jag tar en skvätt Tullamore i den heta väggen – irländsk whisky är ofta mer mångsidig och fungerar bra till den varma, feta mjölken och grädden i semlan. Även stinget av bittermandel och kardemumma är smaker som gifter sig väldigt fint till den whiskyn, säger Alexander Sjögren.

Så här gör du Alexander Sjögrens hetvägg med irländsk whiskey

whisky-semla-1

Whiskey- & kardemummamjölk
4 portioner

Du behöver:

2 dl lantmjölk
2 msk Tullamore D.E.W.
1 ½ msk farinsocker
1 krm mald kardemumma

Gör så här:

Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum. Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna.

Lättast är ju att köpa semlorna, men vill du göra egna hittar du ett bra recept på semlor på nästa sida. Klicka på pilen nedan!

Recept på traditionell semla

12-20 stycken semlor

Till degen:
2 dl mjölk
7 dl vetemjöl
25 g jäst
1 st ägg
½ tsk salt
1 msk kardemumma
80 g smör (normalsaltat)
1 dl strösocker

Till fyllning:
500 g mandelmassa
1 dl mald mandel
½ dl hackad mandel
1 droppe bittermandelolja
1 msk kardemumma
2 msk vaniljsocker
½ dl florsocker
1½ dl mjölk
3 dl lättvispad grädde till topping.

Gör så här:

1. Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt.
2. Blanda mjölken med jästen och hälften av vetemjölet och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i 20 min.
3. Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
4. Dela degen i 12-20 bitar beroende på om det önskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.
5. Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 6-8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.
6. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.
7. Skär av toppen på bullarna. Pressa lätt på snittytan i bullen för att bilda en liten urskålning för fyllningen. Lägg på önskad mängd av mandelfyllningen och spritsa på grädde. Lägg på locket igen och pudra på florsocker.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-12-14 11:09