Yuccien är den nya hipstern – så vet du om du är en av dem

Hipstern är död, tydligen. Yuppien också såklart. Yuccien – Young Urban Creatives – har redan tagit över, skriver Mashable. Det mesta talar för att du känner någon som passar in i beskrivningen av en yuccie.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2015-06-12 07:00  |  Lästid: 2 minuter

yuccie

Unga, vita, kreativa personer är en vanlig syn på många håll i Sverige – och har varit det under en lång tid. Tänk Södermalm och en bit söderut i Stockholm, Linnéstaden eller Masthugget i Göteborg eller området runt Möllevången i Malmö. Fram tills i dag har dessa ofta kallats hipsters – nu finns ett nytt ord för ett liknande fenomen: Yuccies.

Det handlar alltså om en ”hipsterföretagare”, ”Täby-Hipsters” som en person skrev på Facebook, i grunden en hipster  som klippt sig och skaffat ett jobb, som tror på utbildning, har pengar på banken och en städad lägenhet – men som ändå anser att man har rätt att följa sin kreativa dröm och tjäna pengar längs vägen.

Det finns också en tydlig likhet mellan en yuccie och en hipster: Du vet vem som är det när du ser hen. Men om något av de här 9 påståendena (som vi försökt översätta till svenska) stämmer in på dig, då kan du vara en yuccie.

* * *

1. Har (flera exemplar av) boken Freedom av Jonathan Franzen

2. Har tagit en spritindränkt kurs i måleri

3. Ogillar gentrifiering – i teorin (alltså teorin om att områden går från ”fula” till ”fina” och lockar till sig en annan typ av människor. Yuccien säger sig ogilla gentrifieringen, men gillar ändå att kunna köpa lokal mikrobryggd öl i sitt kvarter)

4. Har haft ett jobb inom finansvärlden (och kallar ibland banken för panken på skoj)

5. Vill verkligen åka till Austin (för att det ska vara fantastiskt)

6. Undviker synliga tatueringar (för att inte sabba karriären)

7. Älskar Seinfeld (trots att det slutade visas när personen var typ 16)

8. Har Dagens Nyheter på helgerna (men läser inte nyhetsdelen)

9. Har många Instagramföljare (men knappt några Twitter-följare)

Foto: Längst upp en bild som amerikanska Complex använder för att illustrera yuccien, credit Lookbook.nu.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-18 09:58