Peter Bjorn & John tillbaka: “Vi har höjt ribban”

I år är det tio år sedan låten Young Folks för första gången spelades på radio. Nu släpper bandet Peter, Bjorn and John nya skivan Breakin' Point.

Redaktionen  |  Publicerad 2016-06-01 10:49  |  Lästid: 3 minuter
peterbjornjohn

Peter Moréns visslingar ljöd högt från högtalarna under de varma sensommardagarna 2006. Det har nu gått tio år sedan Peter Bjorn and John släppte den populära singeln Young Folks som satte bandet på världskartan. Sedan dess har Peter Morén, Björn Yttling och John Eriksson alla fått barn och trots att de släppt tre nya album har de lyckats med att ta kommersiellt självmord.

– Vår första skiva efter Young Folks var instrumental, det var det sämsta vi kunde göra karriärsmässigt. Precis när vi slagit igenom med ett album var det lite som att säga till omvärlden att “skit i oss”, säger Peter Morén.

Bandmedlemmen John Eriksson instämmer:

– Det var som någon konstig destruktiv idé att när vi väl har lyckats med någonting ska vi slå sönder oss själva i småbitar och börja om igen, så fort det börjar gå bra ska vi sabba det.

Men nu ska det bli en ändring på det. Peter Bjorn and Johns nya album Breakin' Point släpps 10 juni och skivan innehåller, förutom 12 nya singlar, ett helt nytt tänk från de tre bandmedlemmarna.

P: – Vi har jobbat som att vi skulle göra tolv singlar och verkligen suttit med låtskrivandet som riktmärke mer än en idé om produktionen. Det känns som en best of skiva.

J: – Ja, best of godisasken. De tolv godaste godisarna i hela världen.

peterjohnbjorn2
Från vänster: Peter Morén, Björn Yttling och John Eriksson.

Peter Morén, Björn Yttling och John Eriksson har alla blivit föräldrar sedan det senaste albumet släpptes år 2011, något som gjort att de jobbat extra länge med Breakin' Point.

– Jag tror att det faktum att vi har fått barn har gjort att vi har höjt ribban lite, att vi känt att vi måste bevisa för våra barn att det vi gör är relevant och bra på riktigt. Ett ganska tydligt riktmärke för oss har varit Michael Jacksons album Thriller, det är en grym skiva där alla låtar är annorlunda men bra och många är hits. Om vi kunde göra en skiva som var som den skulle vi vara ganska nöjda, säger John Eriksson.

Tycker ni  att ni har lyckats med det?

J: – Absolut!

P: – Jag tycker den är bättre.

Från början var det meningen att bandet skulle jobba med max två producenter och framförallt att de skulle jobba med Patrik Berger, som bland annat skrivit låtar för Robyn och Icona Pop. Men efter att ha jobbat med albumet ett bra tag bestämde de sig för att höra av sig till fler stora producenter och landade till slut i att använda sig av hela sex stycken, vilket också har gjort att det tog fyra år att jobba med skivan.

– Vi hade en ganska tydlig linje från början just med att vi började jobba med Patrik Berger för att vi ville skapa pop i skuggan av ABBA, liksom jobba lite som Björn och Benny gjorde och göra klassiska bra poplåtar med bra texter, säger John Eriksson.

– Sedan passade det oss väldigt bra att jobba med flera producenter med tanke på skivans koncept med flera låtar som är oberoende av varandra, tillägger Peter Morén.

J: – Young Folks känns lite som en egen varelse, den har fått sitt eget liv. Men vi har flörtat litegrann med den på nya skivan i låten Breakin' Point som har en vissling i början. Det är som ett spöke från tio år sedan som är tillbaka – fast tio år äldre, mognare och lite mer erfaren.

P: – Det är en tioårsjubileum-grej faktiskt, även om det var en spontan sak som inte var uttänkt.

På torsdag (2 juni) spelar Peter Bjorn and John på Nobelberget där de kommer att bjuda på gamla guldkorn såväl som några nya låtar: Det nya albumet Breaking Point släpps den 10 juni.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-03 10:13