10 filmer killar tror funkar bra till en mysig hemmadejt

Filmposters.

En genre det pratas för lite om är filmer killar väljer när de ska på dejt med en tjej. Det är filmer killen själv gillar, men som han också tror, hoppas eller chansar på att tjejen också ska tycka om. Det finns något sårbart, fint och hemskt roligt i det. Här är tio exempel lagom till alla hjärtans dag.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2024-02-13 14:12  |  Lästid: 3 minuter

Gladiator

Häpnadsväckande många kvinnliga bekanta har vittnat om att de på andra eller tredje dejten blivit hembjudna på filmkväll, för att mötas av den här sandalfilmen. Om vi ska spekulera i vad som får en man att visa Ridley Scotts två och en halv timme långa slagsmål för en kvinna han knappt känner… Ja, filmen är ju sorglig… kanske vill han på något plan visa en känslig sida? Det är bara lite udda att den känsliga sidan måste inkludera blodiga svärdsdueller.

Secret Window

Specifikt gäller detta män födda sent 80- och tidigt 90-tal. Alla killar som ibland bjuder hem en tjej på filmdejt hamnar förr eller senare på skräckisen Secret Window. Oftast förr. Förklaringen går nog att hitta i att även om det är en skräcfilm så är den lagom läskig, inte smaklöst brutal. En inte helt vanlig kombination. Dessutom ser vi i huvudrollen Johnny Depp från en tid då det var fullkomligt okomplicerat att tycka om honom.

Drive

Ryan Goslings massiva genombrott innehåller knappt någon dialog, bara gåtfulla/längtande blickar, och soundtracket är pyntat av stämningsfull synthmusik. Samtidigt handlar den om en man som kör flyktbil på nätterna och är stuntförare på dagarna. Det är helt enkelt en killfilm maskerad som en tjejfilm. Vad är då problemet med Drive? Varför ligger den på en sådan här lista? Den heter ju ”10 filmer killar tror funkar bra till en mysig hemmadejt.” Och ibland tror killar faktiskt rätt. Enda problemet är att tjejen i fråga sannolikt redan har sett den med ganska många andra killar som fått samma idé.

Nyckeln till frihet

Killar kollar ju mest på filmer där andra killar medverkar, och en mer manstät miljö än det klassiska fängelset Shawshank är svårt att föreställa sig. Så varför tror då killarna att det här är en bra dejtfilm? Jo, den ligger sedan decennier tillbaka etta på IMDb:s topplista, så ganska många killar har fått för sig att det innebär att den också är världens bästa film. Självklart vill man inte lämna något till slumpen när en bra tjej tackat ja till en dejt. Självklart ska man visa henne världens bästa film.

The Rookie

Det är klädsamt att visa lite känslor och den kille som inte är ett stort fan av Gladiators blodiga fighter går gärna istället till en sportfilm. Ingenting träffar en killes känslocentra så mitt i prick som en idrottsman i konflikt med till synes omöjliga odds. Och så kommer säkert tjejen också känna för det här baseballdramat.

Gone Girl

Killar älskar ju David Fincher och detta är den tjejigaste David Fincher-filmen de kan komma på. Den har ju till och med ”girl” i titeln! Det bästa av två världar.

American Pie

Vanligaste missen för killar som inte kollar jättemycket på film. Han minns American Pie som hemskt rolig, men har inte sett den på många år. Så sitter han där i soffan med en tjej han knappt känner och den svårt problematiska handlingen vecklar ut sig scen för scen. Det är som att se en seriekrock i slow motion.

The Dark Knight

Även det absoluta toppskiktet av superhjältefilmer känns lite patetiskt att välja för en dejt. Problemet är inte att The Dark Knight är en superhjältefilm, problemet är att den är så genomsyrad av mörk energi och en hopplös världssyn att den verkligen inte är lämplig för ändamålet. Det är en film vars själva grundton lämnar en med lite ont i magen och sådan konst behöver också få finnas. Men kanske inte på dejter.

The Royal Tenenbaums

Det är inte fel att välja en Wes Anderson-film här, tvärtom är det många gånger ett ganska trevligt alternativ. Enda problemet är att precis som i fallet med Drive finns det ett visst mått av fantasilöshet hos killen. En Wes Anderson-film innebär med sin stelhet och alla sina återhålla känslor näst intill noll risk som dejtfilm.

Star Wars Episod 4-6

Den övermodiga och samtidigt undervisande tonen i att se de tre första Star Wars-filmerna i ett svep... Herregud. Det är något djupt okontrollerat i detta som står i total kontrast med mannen som väljer en återhållsam Wes Anderson-film. Det är två helt olika typer av män. Den ena vågar verkligen inte visa för mycket av sin personlighet. Den andra visar betydligt mer än någon hoppats. Mest fascinerande är den fullständiga bristen på insikt om att ens särintresse kanske inte delas av alla och att det bästa sättet att introducera det intresset kanske inte är genom tvångsmatning.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-02-13 14:12