Hoppa till innehåll

10 julfilmer alla måste ha sett

Julen är här och streamingtjänsternas julfilmer bildar en djungel där ute och det är därför Cafés Jonas Strandberg är här för att plocka ut några pärlor alla borde ha sett.

Egentligen är julfilmen i sig ingen genre, så mycket som en inramning. En komedi kan vara en julfilm, en romantisk historia kan vara en julfilm och lite beroende på vem du frågar kan en actionfilm vara en julfilm. Spretigheten är ju dock någonting av det vi gillar med dem, så utan vidare överläggning, här är tio julfilmer du inte får missa.

1. Klaus (2019)

Plötsligt en dag, den sena hösten 2019 fanns den där. Klaus dök upp någonstans mitt i Netflix hav av säsongsbetonade filmer, men på något sätt lyckades den ändå sticka ut. Den vackert animerade historien om en bortskämd slyngel som skickas bort och tvingas etablera ett postväsende i en avlägsen norsk by och där blir bekant med en mystisk skäggig ensling. Det är någonting fint och ganska ovanligt att få se en filmklassiker födas i realtid, men det var just vad som hände med Klaus. Ett måste i decembermörkret.

Finns att streama på Netflix.

2. Ensam Hemma (1990)

Den oerhört stökiga familjen McCallister ska på semester men glömmer kvar sonen Kevin hemma. Tyvärr har några inbrottstjuvar siktet inställt på deras hem. Ännu mer tyvärr så bestämmer sig Kevin för att inte ringa polisen, utan ta saker i egna händer. Han skapar en serie fruktansvärt sadistiska fällor för inkräktarna. Fruktansvärt sadistiska och fruktansvärt roliga. Detta är nämligen en av de absolut roligaste och mest hjärtvärmande filmerna som gjorts. Även om det också råkar vara ursprungshistorien för SAW-mördaren, men det behöver man inte tänka på.

Finns att streama på Disney +.

3. Gremlins (1984)

En far letar efter den perfekta julklappen till sin son och hittar den i en mystisk kinesisk butik. Den lilla gulliga Mogwai (kantonesiska för ”djävul”, trist med bristande språkkunskaper, här hade liv kunnat räddas) kommer med tre enkla skötselråd. Råd som sedan i tur och ordning bryts, vilket leder fruktansvärda konsekvenser. Gremlins är som ni förstår en på många sätt märklig film, men tack vare sin obestridliga charm har den lyckats armbåga sig in i vår julfilmskanon och är här för att stanna.

Finns att streama på HBO Max.

4. The Holiday (2006)

Två hjärtekrossade kvinnor på varsin sida Atlanten bestämmer sig för att byta hem med varandra över julen. Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law och Jack Black syns alla i roller som känns formgjutna för dem. En mycket välgjord romantisk komedi.

Finns att streama på Netflix.

5. Bad Santa (2003)

Vi följer här en köpcentumtomte och hans medhjälpare som varje år utnyttjar sitt jobb för att råna butiker. Planerna går dock inte exakt som de tänkt sig. Billy Bob Thornton i rollen som en sexmissbrukande alkoholist – perfekt som avbrott när julfilmerna börjar bli för gulliga.

Finns att streama på Viaplay.

6. Batman Returns (1992)

Tim Burton har en sådan typ av stil som blir mer fängslande ju mer av den han öser på, men bara till en viss gräns. När det blir för mycket slår det över och blir våldsamt irriterande. Batman Returns befinner sig väldigt nära den gränsen, men är nätt och jämnt på rätt sida. En gotisk Batmansaga i ett juligt Gotham med en mycket underhållande ensemble skurkar.

Finns att streama på Blockbuster.

7. The Santa Clause (1994)

Tim Allen i rollen som en man som tyvärr råkar orsaka jultomtens död och därefter finner sig själv bli skäggigare och fetare för var dag som går. Till slut måste han acceptera sanningen – han befinner sig i en Stephen King-skräckis. Nej inte direkt, även om det låter så. Detta är en film som är nästan omöjlig att missa, då den går på tv varje år, men det är också av en anledning. En av de juligaste filmerna på hela listan.

Finns att streama på Disney +.

8. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

En aningen underskattad filmatisering av CS Lewis älskade fantasyserie. Detta mysiga äventyr äger rum i ett fullständigt snötäckt sagolandskap som fyra syskon transporteras till genom en magisk garderob. Man önskar bara att samtliga böcker i serien någon gång skulle få en filmatisering.

Finns att streama på Disney +.

9. National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

Stackars Clark Griswold blir under julhelgen tvångsgästad av sina ohyggligt krävande släktingar som strömmar in från hela landet. En berättelse många av oss kan behöva se i rent terapeutiskt syfte under julhelgerna. Hur jobbiga kusiner du än har, så har Clark Griswold det garanterat tio gånger jobbigare. Sedan är det förstås en mycket rolig slapstickkomedi också.

Finns att streama på Viaplay.

10. The Night Before (2015)

En klassisk stonerkomedi där en i grabbgänget verkligen inte vill växa upp och får panik när hans två bästa vänner verkar vara på väg bort från honom. Så innan det sker – århundradets fest. Otroligt tramsig men väldigt rolig komedi där Seth Rogen, Anthony Mackie och Joseph Gordon Levitts kemi bär långt.

Finns att streama på Netflix.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.