Hoppa till innehåll

10 riktigt fula Stephen King-omslag

Den produktive kungen av skräck har ett väldigt stort antal romaner och novellsamlingar under bältet. Varje bok har dessutom givits ut i flera olika utgåvor, vilket radikalt minskar chansen att alla ska vara vackra att titta på. Här är tio riktigt fula omslag på Stephen King-böcker.

1. The Stand

Tänk er att man kommer in i bokhandeln och snubblar över den här. Från författaren av The Shining som man tyckte så mycket om. Man undrar vad den här nya The Stand handlar om. Kastar en blick på omslaget som skildrar kampen mellan en långhårig karateman med svärd och en korpnarr med lie. Man går vidare i livet från denna fullständigt obegripliga illustration och går miste om en oerhört gripande klassisk kamp mellan gott och ont. Och allt är omslagets fel.

2. Eldfödd

Det finns mycket problematiskt med omslaget till den här svenska utgåvan. En grej är den irriterande assymetrin – att allt känns förskjutet till vänsterkanten. En annan är konturerna på författarens namn och titeln som sticker i ögonen. En tredje är att Charlie på omslaget inte står på bilen eller svävar ovanför den. Hon tycks snarare bara hänga i luften, slumpmässigt utplacerad.

3. Sommardåd/Vinterverk-kombinationen

Foto: Johan Mood

På tal om assymetri är detta två av de absolut värsta förbrytarna på listan. Kings novellsamling Different Seasons delades i Sverige upp i två böcker, som döptes till Sommardåd och Vinterverk. För att man ändå skulle förstå att de två hängde ihop, så delade man upp omslaget på båda böckerna. Och för att man avskydde ordning och reda och allt som är vackert gjorde man på det här viset.

4. Knackarna

Flytande 3D-ögon ovanför batterier med giftgrön rök som stiger mot skyn. Ja, varför inte. Om du inte läst Knackarna/The Tommyknockers behöver du inte det. Detta är helt klart den bok vars usla omslag bäst matchar kvaliteten på dess innehåll.

5. The Waste Lands

Kings fantasyepos sträcker sig över många decennier och särskilt i början brydde man sig inte det minsta om att skicka några som helst visuella signaler om att böckerna tillhörde samma serie. Detta kan vara den fulaste i gänget. Många visuella övergrepp på omslaget, men det värsta kan vara det utsträckta ”T H E”.

6. The Shining

Är detta skräckmästarens senaste roman, eller är det en spinoff på såpaklassikern Dallas?

7. Sömnlös

Bra Böcker gav ut ett antal av Kings romaner i den här slappa stilen. Vad är grejen med att fylla bokstäverna i ”STEPHEN KING” med grön gas? Och att göra bokens titel i helt anonyma vita versaler?

8. Den förskräckliga apan

En av Kings absolut bästa novellsamlingar Skeleton Crew fick den svenska titeln Den förskräckliga apan efter en av bokens mindre omtyckta berättelser. Som om inte det vore nog bestraffades samlingen med detta omslag. Ville man inte att en enda svensk skulle läsa den?

9. Benrangel

En annan av Bra Böckers styggelser. Även här ser titeln väldigt intetsägande ut. Precis som i fallet med Sömnlös ser vi hur ”Världens mest sålda författare!” skriks ut med ett utropstecken. Det värsta är dock den totala avsaknaden av känsla för bokens innehåll. Benrangel är en lågmåld, kuslig historia om sorg och saknad. Hur illustreras det bäst? Självklart med ett brinnande tangentbord!

10. Pet Sematary

Vad i hela fridens namn är det som händer här? En person som skriker och gråter när hen tänker på en katt som stiger upp ur sin grav? Vad är det människan skriker? Att boken innehåller en ny introduktion av författaren? Det här är det värsta Stephen King-omslaget som någonsin sett dagens ljus.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.