10 tips för en perfekt helkväll i Paris

Paris under midnatt.

Det finns få krogstäder som Paris. Café listar de bästa ställena för en helkväll på stan.

Anna Norström | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-03-31 15:53  |  Lästid: 5 minuter

Chantoiseau

63 Rue Lepic, chantoiseau-paris.fr

Vad vore en guide utan ett riktigt klas­siskt fransk ställe? Och i Montmartre, dess­utom! Krogen Chantoiseau är bröderna Nicolas och Julien Durands hyllning till 1700-talskrögaren Mathurin Roze de Chantoiseau som på sin tid var en pionjär inom modern matlagning. Det som då var nyskapande är i dag det som fransk gastronomi liksom vilar på: Här hittas pithiver med inbakad duva eller, för den vågade gästen, inbakad kalvhjärna. Maten är väldigt klassisk och teknisk, mycket vikt läggs vid att hitta de bästa råvarorna. Se till att boka bord i förväg.

Parcelles

13 Rue Chapon, parcelles-paris.fr

En typisk fransk bistro som nyligen dykt upp på Paris kroghimmel är Parcelles, inredd i sann retrostil med något mer modern twist på maten. Menyn är kort och okomplicerad: paté, en tartar, några ravioli, en bit kött. Vinlistan är dock mer diger. Fråga krögaren Sarah Michielsen om råd och hon matchar vin efter person. I självaste Michelinguiden går att läsa om stället att det är som klippt och skuret ur Woody Allens film Midnatt i Paris. Och visst, dess läge i norra Marais gör sitt för stämningen.

Tapisserie

65 Rue de Charonne, tapisserie-patisserie.fr

De proffsiga krögarna Bertrand Grébaut och Théo Pourriat står bakom de hajpade krogarna Septime, med en stjärna i Guide Michelin, och mer avslappnade syster­krogen Clamato (som vi också tipsar om här). Deras senaste tillskott i krogfamiljen är Tapisserie, som gör alldeles förträffliga bakverk och desserter. Om man inte får plats på Clamato på andra sidan gatan så kan man trösta sig med att här säljs deras signaturdessert la Clamatarte med krispig botten och djup smak av lönnsirap. Men även enklare bakverk, som croissantkusinerna Kouign Amann eller Roulés, är försvinnande goda.

Early June

Rue Jean Poulmarch, early-june.fr

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Early June (@earlyjuneparis)

Early June är en krog som funkar för kockar som konst­residens gör för konstnärer. Hit bjuds matlagare från hela världen för att inta köket och laga sin mat i form av smårätter. Därför vet man heller aldrig vad man kan förvänta sig när man kliver in genom dörren här nära Canal Saint-Martin – även om ställets väl tilltagna lista av naturviner alltid består, såklart. Svenska kockar som lagat mat en månad i stöten här under 2022 är Joel Aronsson, tidigare kökschef på svenska Fäviken, och Hasan Sahin Erdal, från Malmökrogen Aster. Notera att det inte heller går att boka bord, utan devisen ”first come, first served” gäller – och det brukar vara huggsexa om borden, så tipset är att hänga på låset vid klockan 18 då de öppnar. 

Liberte

39 Rue des Vinaigriers, liberte-paris.com

Nyligen blev den franska baguetten listad som en kulturskatt av Unesco. Här i landet säljs dagligen cirka sex miljoner av det lång­smala franska brödet med sin signifikant krispiga yta. Liberté är ett bageri som just nu hyllas av franska foodies, här tar man bakning på stort allvar och jobbar med kulturspannmål i stället för kommersiella mjölsorter. Folk lämnar sin egen stadsdel och kommer till Liberté vid Canal Saint-Martin för citrontarte och smöriga croissanter. Häng på låset klockan 7 på morgonen för att äta på plats.

Le Servan

32 Rue Saint-Maur, leservan.fr

Le Servan är en krog som drivs av systrarna Tatiana och Katia Lehva, som lagar mat från sin mixade bakgrund: franskt med en touch av filippinskt förpackat i en bistro på en hörna i 11:e arrondissementet. Systrarna har spännande cv:n med jobb i Manila. Hongkong, Thailand och Frankrike, vilket märks på menyn som uppdateras dagligen. Tatiana, som är kocken, har även varit en sväng på en av stadens bästa finkrogar, nämligen L’Arpège vars trestjärniga kök drivs av kocken Alain Passard. Le Servan är dock långt ifrån det finstilta, här kommer du undan med att bära sneakers och kan äta gott utan att notan blir alltför dyr!

lai’Tcha

7 Rue du Jour, yamtcha.com/cafe-laitcha.html

lai’Tcha är en systerkrog till yam’Tcha, den hajpade fransk-kinesiska Michelinkrogen som drivs av franska kocken Adeline Grottard och hennes make Chi-Wah Chan. Adeline har gjort sig känd för att laga mat med ytterst få ingredienser och låta dem spela huvudrollen på tallriken, och hon var en av de första kockarna i Netflix serie Chef’s table (säsong 1, avsnitt 3) samt deltog även i Niklas Ekstedts serie Four hands menu. lai’Tcha har en Bib Gourmand-utmärkelse från Guide Michelin vilket betyder att här finns god, vällagad mat till bra pris. På menyn, som drar mer åt det kinesiska hållet, hittar man smakrik dim sum och hemslagna nudlar. Här dricker du med fördel te. 

Clamato

80 Rue de Charonne, clamato-charonne.fr

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Septime Family✖️ (@septimeparis)

Clamato är det där coola stället som alla vill hänga på, precis som systerkrogen Septime, och inte sällan är det kö på gatan utanför. Mer en charmigt stökig skaldjursbar än en finkrog, och som kön antyder tar de inga bordsbokningar. Menyn består av de finaste skaldjur som finns att erbjuda just för dagen: ostron, sjöborrar, valthornssnäckor och hjärtmusslor från Baltz sur Mer vid Atlantkusten. Missa inte heller ställets variant på grekisk tarama, alltså dipp på torskrom, liksom rå fransk bläckfisk med tillbehör.

Little Red Door

60 Rue Charlot, lrdparis.com

En av världens bästa barer heter The Little Red Door, vilket märktes inte minst i höstas under World’s 50 Best Bars-ceremonin i Barcelona då stället knep en prestigefylld femteplats. Stället, som ligger i Marais, är även känt för sitt rigorösa hållbarhetsarbete. Här jobbar man strikt i säsong och skapar sina drinkar med avancerat tekniskt hantverk. En bra grej här är att det går att boka bord, något som underlättar för resenärer i stan som inte vill spendera tid i kö.

The Cambridge Public House

8 Rue de Poitou, thecambridge.paris

Att lägga The Cambridge Public House på minnet är inte så svårt, det finns något motsägelsefullt med en brittisk pub som gör cocktails – i Paris! Men ändå. Det här är en av stadens mest hajpade barer inom cocktailsfären just nu. Den drivs av mannen med det vackert klingande namnet Hyacinthe Lescoët. Han har faktiskt varit i Sverige flera gånger och gjort gästspel, bland annat på Lucy’s Flowershop i Stockholm. Hans bar är inredd som en brittisk pub, men både service och cocktails är i världsklass. Notera dock att det brittiska snackset sausage roll finns på menyn.

Fem riktigt bra Parishotell – från budget till lyx

Tips skrivna av Helle Kikerpuu.

Hôtel Les Deux Gares

hoteldeuxgares.com

Här möts man av ett mischmasch av antika möbler, franska tidningar, brittiska mattor och färgstarka tapeter som för tankarna till en Wes Anderson-film. Perfekt för den som söker en konstfylld hotellnatt under tågluffen.

Mama Shelter Paris East

mamashelter.com

Vill man ha lite mer umgänge med andra resenärer är Mama Shelter perfekt så länge man är okej med att bo lite utanför city-smeten. I den stora lobbyn finns receptionen, restaurangen, baren och en koncept­butik. 

Oh la la! Hôtel Bar

ohlalabastille.com

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Oh la la ! (@ohlalahotelbar)

Vad sägs om en kombinerad cock­tailbar och hotell varifrån man har gång­avstånd till Notre-Dame och Marais? På Rue de la Roquette huserar små schysta butiker och re­­stauranger där man kan dricka och äta under snittpriset i staden.

Amastan

amastanparis.com

Några kvarter bortom avenyn Champs-Élysées, i en av Paris rikaste stadsdelar, ligger det här lilla hotellet med 24 rum där minimalismen inte känns ekande tom, utan mer ”lagom” eller less is more. På Man känner man sig direkt som hemma.

L’Hôtel

www.l-hôtel.com

L’Hôtel är Paris minsta lyxhotell, med 20 överdådiga rum, tunga sidentyger, privata terrasser och modern design blandat med antika föremål. Här bor man centralt och lite undangömt i stadsdelen Saint-­Germain-des-Prés. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-03-31 16:02