100 gånger snabbare laddningstid än PS4 – allt du behöver veta om Playstation 5

Playstation 5

Håll ut, stå ut. Under 2020 kommer äntligen den nya tv-spelskonsolgenerationen med Playstation 5 i spetsen att släppas.

Lukas Nordén  |  Publicerad 2020-03-24 15:50  |  Lästid: 4 minuter

Det är snart dags för den nya spelkonsolen PS5 att släppas på marknaden. Äntligen, får man säga. Den nuvarande konsolgenerationen med Playstation 4 och Xbox One i spetsen har trots allt (över)levt i nästan åtta år. Nu väntar professionella gamers såväl som hobbyspelare ivrigt på den nya upplevelse som kommer att erbjudas. Café tittar närmare på bekräftade nyheter om Sonys nya spelkonsol, men också på smaskiga icke-bekräftade rykten som gärna får stämma.

PS5 släpps i slutet av 2020

Det finns inte ett exakt lanseringsdatum än, men Sony har i ett blogginlägg skrivit att konsolen kommer finnas tillgänglig till ”Holiday 2020”. Eftersom både PS3 och PS4 hade sina officiella lanseringar i november spekuleras det nu i att PS5 kommer släppas runt samma tidpunkt, alltså i god tid inför julhandeln.

Coronavirusets framfart ska inte ha påverkat lanseringen av konsolen – inte än i alla fall. Enligt sajten LetsGoDigital har har Sony-källor påstått att coronapandemin inte kommer att försena lanseringen av PS5.

Så kommer Playstation 5 se ut enligt läckt prototyp

Ett foto spreds i augusti 2019 av en anonym utvecklare som visar upp ett devkit, det vill säga en prototyp av spelkonsolen som skickas ut till utvecklare inför lanseringen. I en tidigare text har Café skrivit om utvecklingskitet och dess likhet med rymdskeppet Millennium Falcon från Star Wars.

825 GB SSD-minne – spelen ska ladda 100 gånger snabbare än dagens konsoler

Nyligen höll Sonys konsolarkitekt Mark Cerny en föreläsning om den nya konsolen och vad fansen kan förvänta sig när den lanseras i år. I sitt tal sade han att det nya SSD-minnet med en kapacitet på 825 GB är vad som verkligen definierar den nya konsolen. Trots att det inte är riktigt lika mycket som den nya Xbox-konsolens 1TB SSD-minne, nya Xbox som för övrigt också förväntas släppas till julhandeln, försäkrar Cerny tittarna om att spelen fortfarande kommer ladda upp till 100 gånger snabbare än hos den tidigare konsolen.

Hur kommer handkontrollerna att se ut/fungera?

Sony har pratat om två stora nyheter kopplade till de nya handkontrollerna. En av nyheterna är att de ska uppdatera funktionen som får kontrollen att vibrera om man exempelvis krockar med sitt fordon i ett racingspel. Och enligt Sony ska att krocka med en bil inte kännas likadant som att tacklas i fotboll. Den andra nyheten är vad Sony kallar för ”adaptiva handtryckare”. L2/R2-knapparna känslighet kommer med hjälp av haptisk feedback att justeras och på så sätt skapa en verklig känsla av att man trycker ner en gaspedal eller spänner en pilbåge.

Sonys patentansökan till det japanska patentverket visar hur den kommande handkontrollen till Playstation 5 kan se ut. Noterbart är hur det, i stället för en, ser ut att finnas två AUX-ingångar mellan spakarna. Det spekuleras också i att det som lagts till mellan ingångarna är en inbyggd mikrofon.

Vilka spel är bekräftade till PS5?

Sony valde att inte medverka vid årets E3-mässa (där de vanligtvis avslöjar nya speltitlar) och därför är fortfarande flera nya spel inte bekräftade än, men här är några få titlar som vi vet kommer att komma:

Godfall

Gearbox, skaparna till succéspelet Borderlands, släpper ett Destiny-liknande spel till PS5.

Watch Dogs: Legion

Förseningar hos speljätten Ubisoft fick dem att vänta med att släppa Watch Dogs: Legion som egentligen var menat att släppas till nuvarande konsolgenerationen under förra året.

Gods and Monsters

Just som Watch Dogs: Legion är Gods & Monsters ett Ubisoft-spel som är försenat. Spelet skulle släppas i februari 2020, men kommer nu i stället 2021 – vilket indikerar att spelet i stället släpps till den nya konsolen.

Sagan om ringen: Gollum

Eftersom Sagan om ringen-franchisen kommer ha ett starkt 2021 med den planerade – och svindyra – Amazon Prime-serien känns det logiskt att det kommer ett Sagan om ringen-spel till PS5. Enligt skaparna, Daedalic, kommer man i spelet att få se Gollums historia ur ett helt nytt perspektiv.

Playstation 5 är bakåtkompatibelt

När tidigare nämnde Mark Cerny snackade om Playstation 5 sa han att utvecklarna har testat 100 av de mest populära PS4-spelen på den nya PS5-konsolen och att de flesta av dem fungerade perfekt. PS4 Pro-användare kommer inte heller att lämnas utanför, då PS5 även kommer att erbjuda bakåtkompatibilitet till spel som var optimerade för PS4 Pro. Sony har själva sagt att ”Den överväldigande majoriteten av de över 4 000- pelen till Playstation 4 kommer fungera att spela på Playstation 5.”

VR-headset till PS4 kommer fungera till PS5

Härligt va? Du behöver tur nog inte köpa ett nytt VR-headset då den du har liggandes hemma ska vara fullt kompatibel med den nya PS5-konsolen.

PS5 Pro ryktas släppas samtidigt som standardkonsolen

Wccftech skriver att Japanska speljournalisten Zenji Nishikawa påstår att Sony-chefer har insett att de flesta vill ha Pro-modellen redan från start och att de därför är redo att ge det till dem. Vanligtvis brukar inte sådana rykten skapa stor uppmärksamhet i spelmedia, men Nishikawa har haft rätt i tidigare, då bland annat angående PS4 och Nintendo Switch Lite. I en Youtube-video säger journalisten att Pro-modellen troligtvis kommer kosta 100-150 dollar mer än standardmodellen.

Sony har begärt patent på en röststyrd AI-assistent

Sony ska jobba på en ny röststyrd AI-assistent enligt Twitterkontot Daniel Ahmad, som upptäckt en patentansökan. I tweeten skriver Daniel Ahmad att AI-assistenten, vid namn ”Playstation Assist”, ska kunna svara på frågor som hjälp i spelet.

Smakar det så kostar det

Det finns ännu inte ett bekräftat pris på vad konsolen kommer att kosta. Bloomberg har rapporterat om att priset kommer vara högre än de två tidigare konsolerna, i och med dyra produktionskostnader.

Ett PS4 kostade 381 dollar att tillverka och såldes sedan i affär för 399 dollar i USA 2013. PS5 rapporteras ha en tillverkningskostnad på 450 dollar och kommer troligen därför inte att säjas i butik för billigare än 470 dollar, vilket är närmare 4 900 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-24 16:04