Hoppa till innehåll

11-årigt underbarn först i världen med att sätta tricket 1080 i en skateramp

Gui Khury, 11-årig skateboardåkare gör en 1080.
Lukas Nordén

Vad gjorde du själv när du var 11 år?

Avstängningen av skolor i Brasilien på grund av coronaviruset har gett det 11-åriga skateboard-underbarnet Gui Khury en hel del tid att spendera i rampen om dagarna. Och som han verkar tagit vara på tiden. I fredags la Khury upp en Instagramvideo när han satte tricket 1080 i en vertramp – något som skateboard-legendaren och tv-spelsmannen Tony Hawk aldrig lyckades utföra. Hawks tidigare rekord, som sattes för 21 år sedan, var en 900.

Men vad är egentligen en 1080? En 1080 är ett trick som kräver tre varvs rotering i luften. Eftersom ett varv är 360 grader blev alltså Hawks tidigare rekordnotering slaget av det brasilianska underbarnet med ett halvt varvs rotering. Tricket har sedan länge varit en dröm att uppnå för alla som är aktiva inom sporten.

Khury har publicerat videoklippet på Instagram och Facebook, där skriver han: ”1080!!!! Jag har inga ord för att beskriva det som nyss hände.” Vilken låt som rullar samtidigt? NOFX otroliga The Separation of Church and Skate, bland annat känd från tv-spelet Tony Hawk’s Underground från 2003.

https://www.instagram.com/p/B_8fzUvlQU0/?utm_source=ig_web_copy_link

Trots sin unga ålder har Khury redan hunnit göra sig ett namn inom skatevärlden. Förra året blev han den yngste någonsin att ställa upp i extremsportvärldens OS – X Games. Väl där blev han också den yngsta någonsin att sätta en 900 under tävling.

Framtiden ser onekligen ljus ut för unge Khury. När uppskjutna OS går av stapeln i Tokyo nästa år är skateboard för första gången en del av OS-programmet – då med stort svenskt medaljhopp i form av Oskar Rozenberg Hallberg.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.