Hoppa till innehåll

Tony Hawk är tillbaka! 11 bästa låtarna från soundtracket som revolutionerade tv-spelsvärlden

Tony Hawk's Pro Skater 1 och 2 remastered.
Joakim Almén

Cafés Joakim Almén för en stilla meditation kring soundtracket som revolutionerade tv-spelsvärlden.

Glöm Sony och Microsofts kommande konsoler – i tv-spelsvärlden snackas det just nu mest om återutgivningen av det första och det andra Tony Hawk-spelen. Precis som inom filmvärlden har tv-spelsvärlden fattat att det är bra affärer att släppa klassiska spel i upphottade nyutgåvor. Grafik anpassas till dagens HD-standard och nytt innehåll skjutsas in för att motivera konsumenten att köpa spelet till fullpris.

För att förstå varför en nyutgåva av ett gammalt skejtspel från milleniumskiftet är en populärkulturell angelägenhet 2020 behöver vi göra en reverse manual 20 år tillbaka i tiden. Det andra spelet i skejtserien, Tony Hawk’s Pro Skater 2 (2000) rankas i dag som världens näst bästa spel genom tiderna på Metacritic – spelvärldens motsvarighet till IMDB. Spelet hjälpte till att förflytta skateboarden från ett underground-fenomen till ett coolt mainstream-dito för ungdomar – mycket tack vare musiken. Utan Tony Hawk’s Pro Skater – inget Guitar Hero.

Den upphottade nyutgåvan av de två första Tony Hawk-spelen innehåller bland annat ett flerspelarläge online och släpps 4 september till Playstation 4, Xbox One och PC.

Tony Hawk-spelens noggrant kurerade soundtrack bestod till en början av relativt okända artister från musikgenres skejtare själva lyssnade på under 90-talet: poppunk, ska, underground metal och hiphop. Det är inte överdrivet att hävda att tv-spelet formade en ung generations musiksmak (nämn Tony Hawk-spelen för valfri 80-talist och det kommer tindra i ögonen) i en pre-Spotify- och Napster-värld långtifrån dagens algoritmrekommendationsbaserade streamingvärld. Spelen fungerade som en inkörsport för en hel generation, och inte minst för undertecknad, till band som Rage Against the Machine, Dead Kennedys, Ramones och Millencolin.

11 väldigt Tony Hawkiga låtar från Tony Hawk-spelen


11. AFI – The Boy Who Destroyed The World

Tony Hawk’s Pro Skater 3

AFI kom att bli en av emorockens främsta företrädare – men precis som många andra band i genren hade man rötterna inom hardcorepunken. The Boy Who Destroyed The World var en adrenalininjektion som matchade skejtspelets känsla perfekt.

10. The Suicide Machines – New Girl

Tony Hawk’s Pro Skater 1

Det känns som att Tony Hawk-spelen bestod till 25 procent av ska-punklåtar. Faktum är att de var några enstaka till antalet, men att de enstaka var sinnesutvidgande bra.

9. Primus – Jerry Was a Race Car Driver

Tony Hawk’s Pro Skater 1

Förmodligen den konstigaste låten i hela spelserien. Men Primus, som alltså spelar frijazzig metal med inslag av funk och country, är en av låtarna som bäst definierar musiken i spelen.

8. Iron Maiden – The Number of the Beast

Tony Hawk’s Pro Skater 4

Iron Maiden ska inte funka som varken skejt- eller tv-spelsmusik. Naturligtvis visade det sig vara en av de allra mest frigörande låtarna att åka bräda till.

Då och nu, nu och då.

7. AC/DC – T.N.T.

Tony Hawk’s Pro Skater 4

AC/DC-pangaren T.N.T. är ett lyckat exempel på när man vågade ta ut svängarna utanför punken.

6. Ramones – Blitzkrieg Bop

Tony Hawk’s Pro Skater 3

Inte en typisk Tony Hawk-låt egentligen, och långtifrån Ramones bästa. Men punkhymnen är ett av de starkaste skälen till att det tredje spelet lyfte.

5. Refused – New Noise

Tony Hawk’s Underground

Femte spelet in i serien var inte soundtracket bara större än någonsin – det var också bättre. Bäst av alla var Dennis Lyxzéns hardcoresmocka.

4. N.W.A. – Express Yourself

Tony Hawk’s Pro Skater 4

Hitta en bättre låt att landa ett långt combo-åk bestående av enbart bara rails till. Nä, trodde väl det.

3. Rage Against the Machine – Guerilla Radio

Tony Hawk’s Pro Skater 2

Tillskillnad från många av banden i de två första Tony Hawk-spelen så var Rage Against the Machine ett redan väletablerat internationellt band. Guerilla Radio balanserade perfekt på gränsen mellan ilska och groove.

2. Goldfinger – Superman

Tony Hawk’s Pro Skater 1

Tony Hawk-låtarnas Tony Hawk-låt. Ska-punkbandet från Los Angeles har hela sin karriär att tacka det första Tony Hawk-spelet. Varken förr eller senare har en låt förknippats starkare med ett tv-spel än Bondfilmsbandets trumpetblöta partyrock.

1. Millencolin – No Cigar

Tony Hawk’s Pro Skater 2

Om du funderade på det perfekta sättet att starta ett skejtåk kunde du sluta fundera redan efter det andra Tony Hawk-spelet. Örebros bästa band genom tiderna tonsatte det allra bäst – med en stegrande trumvirvel. Resten är svensk popkulturhistoria.

Spotify-listan, ja den hittar du här:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.