Krokbäcksparken i Malmö: aldrig har det skådats så många Dickies-brallor på så kompakt yta i Sverige. Den ultraamerikanska speakern skriker ”wauuuawww” med perfekt krisp i rösten och känns som hämtad från ett tv-spel. Allt känns alltså precis som man vill att det ska kännas när man går på en skatetävling.
Vans Park Series, det som i regel tituleras som världsmästerskapet i skateboard, har intagit Sveriges bästa skatestad och det slutar med succé för Sveriges bästa skateboardåkare, 21-åriga Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg. Efter att ha kvalificerat sig från sin semifinal med tävlingens högsta score har han gjort grova missar i sina tre första åk, och som sist startande i finalen har han pressen på sig inför sitt fjärde och sista åk.
Publiken eldar på Malmö-sonen genom att skrika hans smeknamn ”Oski” – och när han landar sitt svåraste trick, en kickflip, i mitten av åket skriks det kollektivt ännu mer. Resten av åket är en defilering och konkurrentkompisarna kastar in sina brädor och rusar ner i bowlen för att krama om den långhåriga 21-åringen efter superåket som tog honom till segern.
Nu är Oskar Rozenberg Hallberg kvalificerad för VM-finalen som körs i Shanghai, en tävling han vann förra året. ”Oski” får allt mer uppmärksamhet i en sport som växer i popularitet. Hans segeråk i VM-tävlingen i Malmö visades i Sportnytt och Sportbladet gjorde en längre grej på Oskars succétävling. Rampljuset lär han få vänja sig vid: skateboard är en av fem nya sporter som gör debut i OS i Rio 2020. Tack vare sina framgångar får nu ”Oski” räknas som ett stort svenskt OS-hopp.
Café träffar en glad vinnare direkt efter segern i VM-deltävlingen i Malmö.
Grattis! Otroligt vilken stämning med åkarna som sprang in, visste du direkt att du skulle vinna?
– Jag visste faktiskt inte om jag skulle vinna. Jag var bara glad att jag hade satt det jag ville göra.
Du gjorde ju ett otroligt åk i semifinalen också, som gav dig högre score än ditt bästa åk i finalen. Var det bättre?
– Jag gillade mitt åk i finalen mer, för jag gjorde det tricket som jag ville göra. Det var ett trick som jag har tänkt på att jag ville göra och jag gjorde det i finalen.
Det var då det stora jublet kom från publiken?
– Ja, exakt. Det var kickflipen.
Hur är det att tävla på hemmaplan?
– Det är extra mycket jubel från publiken, alla vänner och familj är här. När det går bra känns det extra bra. När det går dåligt blir det dock ”ah, fan!”. Folk har ju lite förväntningar.
Du blev nyligen invald i SOK:s talangprogram för OS – hur ser man på att skateboard blir en OS-gren bland åkarna?
– Det är väldigt blandat. Jag vill inte snacka för andra, men av vad jag har hört skulle jag säga att de flesta inte ser på det så positivt, och jag kan också förstår varför. Det är ett känsligt ämne. Skate handlar egentligen inte om tävlingar och OS är väldigt tävlingsinriktat. Sen är det svår situation för OS är en så stor scen för hela världen och… Du skejtar inte?
Nej.
– Om du verkligen skulle kunna förstå skate så hade vi behövt dagar. Eller egentligen hade jag behövt att du skejtade själv och får känna på. Det går inte att förklara, det är svårt att förmedla det till resten av världen.
Hur känner du själv inför att tävla i OS?
– Om jag skulle få chansen att vara med i OS skulle jag säga ja. Det hade varit en stor grej såklart, första gången som skate är med i OS. Jag skulle göra mitt bästa att förmedla det på det bästa sättet jag kan göra.
Precis som med många andra sporter som ingår under X Games-flagg är frågan kring hur viktigt det egentligen är att vinna svår och komplex i skateboard. Under senaste vinter-OS blossade det upp en minidebatt kring bristande vinnarkultur inom extremsporter. Flera irriterade sig på att underpresterande svenska slopestyleåkare var för glada, trots att de inte alls presterat efter förväntningar.
– Jag blir glad när jag vinner, definitivt. Sen kan man fråga sig hur mycket det egentligen betyder. För sponsorer betyder det ju mycket. Jag blir jätteglad om jag vinner, och åkarna vill vinna också. Det är bra för deras karriärer. Samtidigt betyder det ingenting. Jag tycker det är viktigare att bygga sin karriär på andra håll än tävlingar. Det är fett om man gör båda två, och jag försöker göra båda.
Vilka är världens bästa skatespots?
– Stapelbäddsparken i Malmö. République i Paris, Barcelona såklart och i Atlanta finns en fet pool i Grant Taylors (skateproffs reds. anm) bakgård.
NOFX och Millencolin är två exempel på punkgrupper som förknippades med skatekulturen under 90-talet. Vad lyssnar du på?
– Mycket 90-talshiphop, men också mycket ny hiphop. Allt möjligt egentligen: Fleetwood Mac och mycket reggae.
Vilka är dina tre favorittrick?
– Backside noseblunt, frontside grind och shove-it tailgrab
Vilket trick avskyr du mest av allt?
– Alla trick kan vara feta – det beror på vem som gör dom.
Vem har gjort den fetaste videodelen senaste året?
– Peter Stege.
Dickies och Vans är två klassiska klädmärken för skejtare, vad är hetast 2018?
– Polar!