11 podcastprofiler tipsar om sina personliga favoriter

Café bad sina favoritpoddare välja ut vad de själva har i lurarna just nu.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-11-21 14:05  |  Lästid: 4 minuter

Det kan vara lätt att känna att man går i samma hjulspår i november. Det ogenomträngliga mörker som lägger sig över tillvaron har en förmåga att få resten av ens liv att kännas som en obrytbar kedja av tråk. Samma rutiner, samma mat, samma musik i hörlurarna – och samma poddar.

Vi beslutade oss för att försöka blåsa bort damm och spindelväv från Podcaster-appen och bad Sveriges roligaste och smartaste poddare lista sina personliga favoriter för Café.

Guide: 11 tips från poddproffsen

Fredrik Strage tipsar om poddar.

Fredrik Strage

Egen podd: Hemma hos Strage

Favoritpodd: Bret Easton Ellis Podcast

”Jag har älskat Bret Easton Ellis ända sedan jag läste hans debut Less than zero i högstadiet. Ingen skildrar kalifornisk tomhet och weltschmerz vid poolen som han. I sin podcast har han haft smarta popkulturella samtal med bland andra Larry Clark, Moby, Anne Heche och Peter Bogdanovich. Nu var det länge sedan Bret Easton Ellis släppte ett avsnitt. Förhoppningsvis betyder det att han snart skrivit klart sin första bok på åtta år.”

Bianca Meyer tipsar om poddar.

Bianca Meyer

Egen podd: Della Q

Favoritpodd: Della Papa

Della papa tillhör Della monde-familjen som min podd ingår i så jag är lite jävig, men den innehåller Sveriges roligaste person, K Svensson, och den person som 100 procent av alla mediatjejer är kära i just nu, Jonatan Unge. Dessutom kanske Sveriges mest underskattade person, Simon Svensson, grundaren till poddfamiljen. Av alla poddar man kan höra dom i just nu så är det här den skämttätaste och mest privata, vilket kanske inte är så konstigt då den handlar om faderskap och familjeliv.”

Fredrik Wikingsson tipsar om poddar.

Fredrik Wikingsson

Egen podd: Filip & Fredriks podcast

Favoritpodd: The Q&A with Jeff Goldsmith

”Åh, jag älskar ju den ARTIGE Jeff Goldsmith som har podden The Q&A. Han får såna jävla TOPPNAMN från filmindustrin, ena veckan Tom Cruise, andra veckan Quentin Tarantino. Sen lite obskyra manusmänniskor och sånt också. Gillar man amerikansk film så är det bara att åka med.”

Ola Söderholm tipsar om poddar.

Ola Söderholm

Egen podd: Lilla Drevet

Favoritpodd: Chapo trap house

”Jag periodar med poddar så har svårt att välja en favorit. Har ofta nyförälskelser som varar i 10-20 avsnitt tills jag börjar känna att ”nu kan jag det här” och jag söker mig vidare. Just nu har jag som väldigt sen på bollen börjat lyssna på Chapo trap house, en amerikansk vänster- och humorpodd vars udd kanske främst inte är riktad mot Trump och Republikanerna utan mot det Demokratiska partietablissemanget. Väldigt underhållande! Än så länge. Det kan som sagt hända att jag tröttnar om ungefär tio avsnitt.”

Alla våra ligg tipsar om poddar.

Anna Dahlbäck och Amanda Colldén

Egen podd: Alla våra ligg

Favoritpodd: Hur kan vi? 

”Vi tror på att prata öppet om allt, det är bland annat därför vi gör Alla våra ligg. Navid Modiris podd Hur kan vi? är spännande för han pratar om ämnen och med gäster som man sällan hör i övrigt och ofta med personer han själv inte delar åsikter med. Så befriande, så intressant och så välbehövligt. Heja Navid!”

Johan Orrenous tipsar om poddar.

Johan Orrenius

Egen podd: Offsides podcast

Favoritpodd: Staden

”Genom idrotten har jag rest runt mycket i Sverige och kanske är det därför jag gillar den här podden. Varje avsnitt utgår från en stad: Varför ser den ut som den gör? Hur har det påverkat människorna där? Ibland är det en gäst från den aktuella platsen (Mattias Alkberg snackar Luleå, Tomas Andersson Wij går loss om Fruängen) vilket ger en extra dimension. Som Motalakille njuter jag lite extra av avsnittet där Linköpings brist på charm diskuteras.”

David Sundin tipsar om poddar.

David Sundin

Egen podd: 80 väldigt goda mackor

Favoritpodd: Rollspelsklubben

”Även om man inte är en gammal rollspelsnörd (som jag) så är det absolut värt att lyssna om man är intresserad av att blanda känslorna spännande och knaskul. Ett gäng komiker spelar rollspel varpå roligt uppstår och de flesta dör.”

Kalle Lind tipsar om poddar.

Kalle Lind

Egen podd: Snedtänkt med Kalle Lind

Favoritpodd: Måndag

”Eftersom alla väl redan lyssnar på Lilla drevet och deras lillebrorspodd Della arte så tipsar jag om deras styvpappas icke erkända son från ett snedsteg på Finlandsfärjan: Måndag. Fyra Malmöbaserade skojare gör tevesatirprogrammet Helt apropå i 2000-talstappning: istället för ambitiös mask och scenografi och välproducerade, nästan hyperaktuella sketcher läser de innantill från varsin laptop på ett av Malmös sunkigaste sunkhak och spelar in det framför publik. Ingen av de fyra räds det smaklösa och obekväma. Ändå skulle nätmobben troligen kalla det politiskt korrekt. Vilket med andra ord definitivt har blivit något eftersträvansvärt.”

Emelie Ebbis Roslund tipsar om poddar.

Emilie ”Ebbis” Roslund

Egen podd: Singelrådet

Favoritpodd: Kropp & själ

”Alltså jag är så himla trött på poddar som bara går ut på att tycka (det vill säga typ alla poddar, lol). Jag gillar Kropp & själ för att avsnitten är ordentliga och public service på det där MYSIGA sättet. Programmen brukar ta avstamp i trender eller ny forskning kopplad till psykisk och fysisk hälsa.”

Nisse Hallberg tipsar om poddar.

Nisse Hallberg

Favoritpodd: Fyra meter

”Min favoritpod är Fyra meter med Fritte Fritzson och Anders Sparring. Två medelålders män som inte har något behov av att hävda sig, ta plats eller stressa samtal. Att lyssna på Fyra meter är som när man somnade på soffan när man var liten och genom väggen hörde de vuxna prata lätt rödvinspackade i köket, härligt!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-11-27 14:33