45 bästa filmerna att se på Netflix just nu

Bästa filmerna att se på Netflix 2021

Behöver du filmtips? Café väljer de bästa filmerna som finns att streama just nu i Netflix oändliga utbud.

Joakim Almén  |  Publicerad 2021-10-05 12:39  |  Lästid: 7 minuter

Ibland vill man bara se en riktigt bra film i cirka två timmar istället för en säsong av en serie över tio avsnitt à en timme styck. Netflix utbud erbjuder något för alla – men hur bra Netflix egna algoritmer än är på att sålla ut vad som borde passa just dig kan det vara bra med icke-datoriserade tips längs vägen.

Här tipsar Café om 45 pangfilmer som finns att se på Netflix just nu. Filmerna är listade utan inbördes ranking – här går äldst först. Och nej, det blir inga dokumentärtips. Här jobbar vi spelfilmer.

1–3. Indiana Jones-trilogin (1981-1989)

Matinéfilmernas matinéfilmserie eller varför inte äventyrsfilmernas äventyrsfilmserie – den Harrison Ford-spelade arkeologhjälten med läderpiskan är lika mysig att slötitta på nu som 1984 eller för all del när Indiana Jones-trilogin gick under en helg på TV3 i början av 2000-talet. Har du barn bör du visa den Steven Spielberg-regisserade trilogin i popkultursutbildningssyfte.

4. Scarface (1983)

Klart alla fotbollsspelare favoritfilm nummer tre (efter Gladiator och Nyckeln till frihet) ska in på listan. Al Pacino i rollen som Miamis kokainkonung Tony Montana håller fortfarande.

5. Top Gun (1986)

Tom Cruise som stridspiloten Pete Maverick Mitchell i en av 80-talets största blockbusters. Ikoniska flygscener varvas med en kärlekshistoria till ett av filmhistoriens bästa soundtrack.

6. Jurassic Park (1993)

Då och då behöver man se om världens bästa dinosauriefilm, inte minst för John Williams briljanta musik.

7. Schindler's List (1993)

Liam Neeson spelar Oskar Schindler – en framgångsrik affärsmän som genom list och mod lyckades rädda över 1 000 judar från döden under andra världskriget genom att erbjuda anställning i sin fabrik. Ett svartvitt mästerverk signerat Steven Spielberg med musik av Star Wars-kompositören John Williams.

8. Forrest Gump (1994)

En av världens bästa filmer alla kategorier enligt IMDB:s topplista och kanske världens absolut bästa feelgood-film någonsin. Tom Hanks vann en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin insats som Forrest Gump och antagligen har du redan sett filmen minst två gånger. Håller för en tredje och fjärde titt en bakfull höstdag i oktober.

9. The Usual Suspects (1995)

Fem kriminella män i New York arresteras av polisen för att delta i en vittneskonfrontation. Bakom kulisserna drar den mystiske figuren Keyser Söze i trådarna. Mystik av högsta klass till huvudrätt med filmhistoriens kanske bästa plot twist som dessert.

10. Pusher (1996)

Dansk filmdynamit när den är som bäst. Småfifflaren Frank misslyckas med en heroinaffär och tvingas jaga fram pengar till skulderna på Köpenhamns gator. Mads Mikkelsen, vem annars, gör en charmant insats som Franks affärskumpan Tonny. Pusher är nordisk filmhistoria.

11. The Truman Show (1998)

Satirisk sci-fi-ish med Jim Carrey som Truman Burbank – en vanlig kille som lever ett vanligt liv utan att fatta att han är del av en dokusåpa som pågår dygnet runt. Har åldrats väl och är lika aktuell då som nu.

12. Saving Private Ryan (1998)

90-talets bästa krigsfilm handlar om ett gäng amerikanska soldater med Tom Hanks i spetsen under andra världskriget som ska rädda Ryan – en soldat vars tre bröder dödats.

13. The Talented Mr. Ripley (1999)

Matt Damon spelar gentlemannalurendrejaren Tom Ripley i en psykologisk thriller som ofta refereras till ”världens snyggaste film” av tidningar som denna. Tjusigt mode på Amalfikusten och med nämnde Damon, Jude Law, Cate Blanchett och Gwyneth Paltrow i sina bästa år.

14. Memento (2000)

Christopher Nolan-filmer kommer och går hos streaminggiganten. Memento är en introduktion till Nolans komplexa handlingar, långt före mer kända Nolan-filmer som Batman, The Prestige och Inception, med mängder av berättarmässiga u-svängar. Thrillern handlar om en man utan minne och hans jakt på att finna sin frus mördare.

15. Gladiator (2000)

”What we do in life echoes in eternity” – alla fotbollsspelares favoritcitat tillika favoritfilm håller fortfarande. Leeds United-fanet Russel Crowe gör sin livs roll som romerska generalen Maximus Decimus Meridius. Uppmumpade svullna muskler-stämning utlovas.

16. American Psycho (2000)

Regissören Mary Harron lyckas fånga essensen av Bret Easton Ellis klassiska roman med samma namn. Christian Bale spelar Patrick Bateman – en snygg yuppie med ett på ytan glassigt liv och i konstakt jakt på mer status. Men, som titeln till viss del antyder, gömmer sig något under ytan. En av de mest citat- och memevänliga filmerna som gjorts under 2000-talet.

17. Spirited Away (2001)

Förra året plockade Netflix in ikoniska Studio Ghiblis filmer i sitt utbud. Guldkornen är många men populärast är Spirited Away efter att 2001 ha vunnit en Oscar för ”Bästa animerade film”. Efter att Chihiros föräldrar förvandlats till grisar tar hon anställning i ett badhus dit Japans gudar och andar kommer för att tvätta sig, för att hitta ett sätt att förvandla sina föräldrar tillbaka till människor igen.

18–20. Sagan om ringen-trilogin (2001-2003)

Julen är, på gott och ont, bara månader bort och vid juletider finns det sen gammalt tre traditioner att respektera:

1. Spela igenom The Legend of Zelda: Ocarina of Time för typ tionde gången.
2. Se Tim Burton-favoriten The Nightmare Before Christmas.
3. Sträcktitta igenom alla Sagan om Ringen-filmerna.

21. Catch Me if You Can (2002)

Spektakulär katt-och råttalek mellan den listige superbedragaren Frank Abagnale Jr. (Leo DiCaprio) och FBI-agenten Carl Hanratty (Tom Hanks). Steven Spielbergs kanske bästa regissörsinsats under 2000-talet.

22. 8 Mile (2002)

Hiphop-drama med rap-konungen Eminem, som dessutom belönades med en Oscar för monsterhiten Lose Yourself. Handlingen utspelar sig i 90-talets Detroit och kretsar kring Jimmy ”B-Rabbit” Smith Jr. En arbetargrabb från en av stadens mer nedgångna stadsdelar. Livet han lever är allt annat än problemfritt, utan några pengar och med en alkoholiserad mamma. Men alla problemen överskuggas av en enda dröm – att bli rapstjärna.

23. Some Kind of Monster (2004)

Vet att det påstods att den här listan skulle vara fri från dokumentärer, men löften är till för att brytas. Right? Some Kind of Monster åker in för att det är världens bästa dokumentär, någonsin. Alla hatar alla när thrash metal-giganterna Metallica ska spela in sitt album St. Anger. En perfekt skildring av hur en dysfunktionell grupp fungerar. Bland många minnesvärda scener är favoriten när Lars Ulrichs superextroverta farsa Torben förklarar för sin son att ett parti i en låt inte är tillräckligt bra: ”Delete that!”

24. The Holiday (2006)

Världens bästa romantiska komedi med julkänsla, eller är det bara jag? Cameron Diaz, Jude Law, Kate Winslet och Jack Black byter hem och partners med varandra. Mysgaranti.

25. Into the Wild (2007)

Vykortsvackert vildmarksliv regisserat av Sean Penn med ett overkligt bra soundtrack av Peal Jam-mannen Eddie Vedder. Filmen rymmer även en berörande historia där Emile Hirsch gör en minnesvärd insats som den Rasmus på luffen-liknande figuren Christopher McCandless.

26. No Country for Old Men (2007)

Minns du 2007 när det kom två Oscarsbelönande filmer som såg så lika ut att det var svårt att fatta vilken som var vilken? De båda femplus-filmerna var Paul Thomas Andersons There Will Be Blood och Coen-brödernas No Country For Old Men. Den senare finns på Netflix och handlar om en psykotisk mördare som inte skyr några medel i sin jakt på försvunna kontanter och heroin. Fantastiskt soundtrack och Javier Bardem i toppad skurkrollsform.

27. The Hangover (2009)

Ett rövgäng (Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis och Justin Bartha) vaknar upp i Las Vegas efter en blöt och minnesluckaframkallande svensexa. Uppdraget? Att lista ut vad fan som hände. The Hangover blev så framgångsrik att den har fått flera uppföljare, där ettan fortfarande är den roligaste filmen.

28. Shutter Island (2010)

Ännu en film med Leonardo DiCaprio som nosar på maxbetyg. En farlig patient försvinner från ett mentalsjukhus på Shutter Island och DiCaprios detektivkaraktär skickas dit för att nysta i det mystiska fallet. Baserad på Dennis Lehanes bästsäljande bok med Martin Scorsese i registolen.

29. The Social Network (2010)

David Fincher och Aaron Sorkins drama följer Facebook-grundaren Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) från studierna på Harvard till drömmen om ett globalt Facebook blir verklig. Mest minnesvärd är Justin Timberlakes tolkning av Napster-mannen Sean Parker.

30. En oväntad vänskap (2011)

En svinrik helkroppsförlamad aristokrat och en halvkriminell gangster från ett av Paris ruffaste områden framstår knappast som en helig allians. Men, som filmtiteln antyder, är det precis vad det är. Baserad på en sann historia och idag en modern fransk filmklassiker. Skrattigt feelgood-mys!

31. Limitless (2011)

Bradley Cooper spelar en författare med avstannad karriärsbana. En dag upptäcker han en superdrog som ger honom ett otroligt mentalt fokus som tar honom till sin fulla potential upphöjt med tio. Riktigt intressant plot som egentligen är hela grejen med filmen som i övrigt varierar i kvalitet.

32. Django Unchained (2012)

Quentin Tarantinos mästerverk om prisjägaren Django (Jamie Foxx) innehåller allt vad man vill ha från en Tarantino-rulle: Spaghettiwestern, blodigt våld, skarp dialog och Leo DiCaprio och Samuel L. Jackson på rollistan. Dessutom gör Tarantinos handplockade skurkfavorit Christoph Waltz en (nästan) lika minnesvärd roll som i Inglourious Basterds.

33. Spotlight (2015)

Spotlight handlar om ett gäng grävande journalister på Boston Globe och deras ”Spotlight”-team som gräver i påståenden om övergrepp inom katolska kyrkan. Med bland andra Mark Ruffalo och Micheal Keaton. I samma anda som klassikern All the President's Men från 1976.

34. The Revenant (2015)

Spännande överlevnadsdrama med Leo DiCaprio, den här listans mest återkommande skådis, i rollen som pälsjägaren Hugh Glass som slåss för sitt liv ute i vildmarken i 1820-talets outforskade USA. I sikte har han ett mål – att hämnas den hänsynslöse legosoldat som lämnat honom att dö längs Mississippifloden. Birdman-regissören Alejandro González Iñárritu fick en Oscar för bästa regi.

35. En man som heter Ove (2015)

Filmatiseringen av Cafébekantingen Fredrik Backmans succéroman med samma titel är en komisk och tragisk berättelse om ensam man som inleder en oväntad vänrelation med en persisk kvinna som precis är nyinflyttad i området. Snygg miljöskildring av Svenssonlivet när det är som allra deppigast. Släng på Rolf Lassgård, som sin vana trogen alltid levererar, i huvudrollen som Ove och du är hemma. Oscarsnominerades för ”Årets utländska film” vilket säger väldigt mycket om filmens kvalitet.

36. The Big Short (2015)

Stilbildande dramakomedi om ett gäng amerikanska brokers som nyttjar finanskrisen för att tjäna pengar på olika finansiella instrument. Filmen lyckas förtjänstfullt vara en mörk komedi och samtidigt som en e-learning-film (nåja) över hur komplexa finansiella instrument fungerar. Otroligt bra skådespelareinsatser av Christian Bale, Steve Carell, Brad Pitt och Ryan Gosling.

37. Arrival (2016)

Har du nyligen sett Dune kommer du garanterat gilla Dennis Villeneuves filosofiska sci-fi-drama Arrival. Enorma rymdskepp landar på flera ställen i världen och det är upp till språkvetaren Banks (Amy Adams) och en grupp forskare att lista ut vad utomjordingarna vill – innan ett globalt krig bryter ut. Mäktig och existensiell i patenterat lågt Villeneuve-tempo.

38. Bohemian Rhapsody (2018)

Biopic om Queen-sångaren Freddie Mercury är ungefär lika svulstig som bandets största rockoperalåtar. Kan beskyllas för att inte vara tillräckligt mörk, med tanke på den porträtterade huvudpersonens liv, men å andra sidan var det sannolikt inte tanken för den här matinéfilmen. Rami Malek vann en Oscar för sin tolkning av Freddie Mercury. Väldigt mycket Wembley och Queen utlovas för entrépengen.

39. Roma (2018)

En av Netflix mest prisade filmer är Alfonso Cuaróns drama som utspelar sig i 70-talets Mexiko. En färgstark historia (trots att filmen är svartvit) om en hushållerskas livsresa under en av Mexikos mest omvälvande politiska perioder. Liten varningstriangel för filmens oerhört långsamma tempo.

40. Uncut Gems (2019)

En av 2019 års stora filmsnackisar där Adam Sandler äntligen fick sitt stora erkännande som annat än en man av trams (vilket han förvisso också funkar kanon som). Sandler spelar juveleraren Howard Ratner i New Yorks diamantdistrikt. Ratner har spelproblem vilket gör att det ena leder till det andra i en av de stressigaste filmerna som någonsin gjorts. Roliga cameos av basketspelaren Kevin Garnett och artisten The Weeknd.

41. The Irishman (2019)

Martin Scorseses omdebatterade mästerverk fick en hel del skit för den digitala föryngringsprocessen av Robert De Niro. Filmen, med skådisar som nämnde De Niro, Al Pacino och Joe Pesci, innehåller i övrigt det man kan förvänta sig av en gangsterfilm i Scorsese-regi, vilket ju betyder bra. Oerhört lång med 3,5 h i speltid.

42. Once Upon a Time in Hollywood (2019)

Tarantinos senaste handlar om Charles Manson-kulten och morden hans lakejer utförde på bland andra Sharon Tate (Margot Robbie). Som komiskt bränsle används westernfilm-skådisen Rick Dalton (Leo Dicaprio) och hans stuntman Cliff Booth (Brad Pitt). 1969 visade sig vara ett perfekt år för Tarantino att tolka. Stilen och känslan i filmen: on point.

43. Knives Out (2019)

En privatdetektiv reder ut det nystan av lögner och hemligheter som omgärdar en framgångsrik kriminalförfattares död, säger Netflix om handlingen. En lustig och spännande Who dunnit?-film av Star Wars-regissören Rian Johnson, och ett måste för alla som gillar Benedict Cumberbatchs Sherlock Holmes säger Café.

44. Marriage Story (2019)

Scarlett Johansson och Adam Driver skänker flärd till Noah Baumbachs mästerliga skilsmässodrama som bjuder på både starka känslor, humor, tårar och hög igenkänningsfaktor – åtminstone för de par som någon gång haft det kämpigt. Tillsammans med Roma, Birdbox och Uncut Gems är Marriage Story en av Netflix mest hyllade egna produktioner.

45. Dolemite Is My Name (2019)

Eddie Murphy har inte varit på tapeten på ett bra tag, men efter den här rollen som alter-egot Dolemite – en strulig excentriker i underhållningsbranschen som både är rapp i käften och gärna bjuder på ett och annat opassande skämt – är han återigen tillbaka i rampljuset. Det med besked.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-10-06 09:48