Hoppa till innehåll

11 saker att ha koll på inför torsdagens semifinal i JVM

Svenska spelare jublar.
Robin Åberg

Vilka är stjärnorna, varför stavar Ekstrom sitt efternamn så och hur ung är egentligen den unge Sörum? Café går igenom det viktigaste och oviktigaste inför torsdagens semifinal i H-O-C-K-E-Y!

När?

Torsdag 4 januari 15:08.

Var?

I ett fullsatt Scandinavium i Göteborg. Matchen sänds i Viaplay.

Hur?

Juniorkronorna har tagit sig till semifinalen genom att vinna sin grupp framför bland annat Kanada och Finland. I tisdagens kvartsfinal stod ett på pappret sämre Schweiz för motståndet och Sverige började bra genom att gå upp i 2-0-ledning. Sedan kom nerverna in i bilden och Schweiz lyckades kvittera och ta matchen till förlängning. Väl där bjöds juniorkronorna på ett power play av herrarna i randigt och Axel Sandin Pellikka kunde avgöra en match som blev onödigt nervös.

Motståndet?

Tjeckien skrällde i kvartsfinalen genom att slå ut den ständiga guldfavoriten Kanada. Sverige slog även dem Kanada i gruppspelet så det borde inte vara allt för avskräckande för juniorkronorna. Matchen är en repris på fjolårets JVM-semifinal som Tjeckien vann efter förlängning. Se upp för Jiri Kulich som ligger på en delad fjärdeplats i turneringens poängliga.

Hur går det?

Sverige ses som stora favoriter vilket även återspeglas i spelsidornas odds. Men vi såg hur skakigt det kan bli i kvartsfinalen då Schweiz var nära på att förstöra festen.

3 spelare att ha koll på

Axel Sandin Pellikka, Jonathan Lekkerimaki, Liam Öhgren och Noah Östlund. Foto: Getty

Noah Östlund, Växjö

Supertalang som har förmågan att dirigera en hel match. Är den som styr juniorkronornas stekheta power play. Draftades av Buffalo i förstarundan 2022.

Jonathan Lekkerimäki, Örebro

Om Östlund håller i taktpinnen slår Lekkerimäki i gonggongen. Har ett skott som vi många gånger under turnering hört håller ”absolut högsta klass” och är den som ska ta avsluten, speciellt i power play. Draftades av Vancouver i förstarundan 2022.

Axel Sandin Pellikka, Skellefteå

Erik Karlssons arvtagare? En offensiv back som i SHL gjort nio mål (flest av alla backar) och 13 poäng (flest av alla spelare under 19 år) den här säsongen. Inledde turneringen lite knackigt men förhoppningsvis lossnar det efter att han fick avgöra kvartsfinalen. Draftades av Detroit i förstarundan 2023.

Foto: Getty images.

Namnförvirring #1: Edstrom/Edström?

David Edstrom har gjort ett superjobb som murbräcka under turneringens gång men när hans namn nämnts har vi undrat över uttalet. Har han gjort som Håland/Haaland och plockat bort prickarna över ö? Nej. I en intervju med Expressen i höstas förklarade Edstrom att namnet kommer från hans amerikanske far Mike, vars farföräldrar kom från Sverige och likt många andra utvandrande svenskar förenklade sitt namn.

Namnförvirring #2: Den unge Sörum

Tyvärr kallas han inte ”den unge”, den unge Felix Unger Sörum, 18 år. Men det låter så och det kan ingen ta ifrån dig.

Namnförvirring #3 Elias Pettersson…2

Tänk att det hände! I NHL-draften 2022 valdes backen Elias Pettersson i den tredje rundan av Vancouver Canucks, samma lag där superstjärnan Elias Pettersson redan spelar. Vad är oddsen? Tyvärr ett fun fact som tappar sin lustighet ungefär samtidigt som du läst klart den här texten.

H-O-C-K-E-Y, HOCKEY! Heja Sverige!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.