Hoppa till innehåll

12 italienska restauranger i Stockholm

Helle Kikerpuu

När man längtar till Italien men befinner sig i Stockholm – vad gör man då? Äter på sin italienska favoritrestaurang såklart! Vi listar några favoriter där vi stillar vår längtan.

Stockholms bästa italienska restauranger?

Det säger vi inte, smaken är som baken. Här hittar du allt från klassisk italiensk trattoria och populära kändishak till icke-turistfällor i Gamla stan och veganens go to italienare.

Nostrano

Vill man åt fantastisk italiensk mat, men gärna skippar det livade italienska kroglivet, fotbollströjor eller vespor på väggarna är Nostrano på Södermalm precis rätt. Några steg från brusande Hornsgatan ligger denna populära restaurang som samlar italofiler, foodisar och par – ett perfekt ställe för en romantisk tête-à-tête. Den lilla lokalen har en enkel inredning och nätt bardel. Middagen är lika god som den är fotogenisk. Satsa på risotton med gröna ärtor, ramslökspesto och örter.

Adress: Timmermansgatan 13, 118 25 Stockholm, restaurangnostrano.com.

Garage del Gusto

En liten restaurang mitt på Odenplan som även fungerar som vinbar, delikatessbutik och espressobar. De olika komponenterna gör att helheten får en trivsam, lite myllrande, atmosfär. Vinlistan är lång och välsorterad och maten god – ”hit går italienarna själva” har det sagts om stället, vilket alltid är ett plus i kanten. Och visst vill man förlänga vistelsen med en aperitivo efter middagen.

Adress: Västmannagatan 54, 113 25 Stockholm, garagedelgusto.com.

La Vecchia Signora

En kvarterstrevlig krog på Södermalm som för tankarna och smaklökarna till Piemonte via fotbollslaget Juventus FC, vars smeknamn är ”La Vecchia Signora” och betyder ”Den gamla damen”. Här kommer de lokala specialiteterna till sin rätt. Fråga personalen om ”dagens rätt” och para med ett glas vin från deras gedigna vinlista. Något från Piemonte, kanske en Barolo? Om deras uteservering är igång – satsa på den då läget är avslappnat på Södermalms östra tunnelbanelösa halva. Annars är baren ett ypperligt ställe om man vill ha lite mer personlig service.

Adress: Åsögatan 163, 116 32 Stockholm, lavecchiasignora.se.

Il Tempo

En lugn sidogata bort från brusiga Götgatan ligger Il Tempo på ett hörn och är inbjudande som attan. Slå dig ner vid bardelen med en vägg av flaskor bakom dig, beställ in ett glas vin och vad som helst från menyn. Med över 30 år på nacken fortsätter de hålla hög klass sitt italienska kök. Men alla som älskar svart tryffel kan sluta läsa menyn och beställa in ”Maccheroni Tartufo”. Avsluta kvällen med en välgjord cocktail – deras Negroni är ljuv.

Adress: Högbergsgatan 40, 118 26 Stockholm, iltempo.se.

Välkommen in till vinväggen på Il Tempo. Foto: Il Tempo

Den gamle och havet

En gammal Östermalmsräv som under årens lopp blivit lite av ett kändishak och därför hamnat under lupp för såväl kritiker som gäster med höga förväntningar. Den gamle och havet har inte bara överlevt granskningen utan gjort så med god marginal. Satsa på fisken, dels för namnet som restaurangen delar med romanen av Ernest Hemingway, dels för att den är otroligt god. Börja eller sluta middagen med en drink, kanske Limoncello sour Limoncello med citron, sockerlag och äggvita.

Adress: Tulegatan 27, 113 53 Stockholm, dengamleochhavet.se.

Capri Due

Vill man åt en familjär miljö och en god stämning på Vasastan ska man boka bord på Capri Due. Menyn är underbart kort, precis som den bör vara när ett ställe hittat ”sin grej”. Spana in deras halstrade tonfisk med pistageskorpa. På deras gemytliga ”Bakficka” är det vedugnsbakad pizza som gäller. Här råder en uppsluppen stämning och på sommaren bör man satsa på uteserveringen. Är man på en dejt? Fråga om deras lilla bord för två precis vid vinhyllan.

Adress: Tomtebogatan 27, Stockholm, Stockholm 113 38, capridue.se.

Pasta Vongole på Capri Due. Foto: Capri Due/Instagram

Corvina Enoteca

Man vill gärna ha en genuin italiensk restaurang i centrala Gamla stan. Men finns det? Är det bara turistfällor? Välkommen till Corvina Enoteca, en hejdundrans mysig restaurang på Kornhamnstorg som man lätt missar om man letar matställen i Gamla stan på måfå. Här jobbar en kunnig personal som inte bara ger god service utan också tillförlitliga vintips till maten. Vi gillar att det är lite trångt med den stora baren vid entrén. Det finns små bord och skrymslen att sitta vid och talesättet ”finns det hjärterum finns det stjärterum” kommer helt till sin rätt här.

Adress: Kornhamnstorg 47, 111 27 Stockholm, corvina.nu.

En AW eller middag på Corvina Enoteca – man får alltid god service, vin och tilltugg. Foto: Corvina Enoteca/Instagram

Fina råvaror gör Corvina Enoteca till ett smakrikt krypin i Gamla stan. Foto: Corvina Enoteca/Instagram

Feca

En kvarterskrog på Mariatorget perfekt för veganen som inte vill uteslutas från det italienska köket. Som många andra ställen har de inte bara en veganpizza att erbjuda utan en hel meny med förrätt, pizza, pasta och dessert. Här hänger Roma-flaggan på väggen bredvid porträtt av italienska kändisar och det som stället saknar i inredningsväg kompenseras med en genuint god service.

Adress: Torkel Knutssonsgatan 35, 118 49 Stockholm, feca.se.

4 x napolitansk pizza i Stockholm

Napolitansk pizza finns att hitta överallt i Stockholm. Redan 2016 började matskribenter och krogguider fundera över konceptet – hur mycket mer napolitansk pizza klarar Stockholm av? En hel del, skulle det visa sig. Här är några av vårago to ställen där vi vet att pizzan alltid håller måttet.

La Piccola Nonna Pizza

En gång i tiden sålde de pizzor från en cykelvagn, men nu är La Piccola Nonna Pizza stationerade på Södermalm. Litet kul och välkomnande krypin på en anspråkslös sidogata till Götgatan. Menyn består av grymma vegetariska eller veganska napolitanska pizzor.

Adress: Blekingegatan 36, 118 30 Stockholm, lapiccolanonna.se.

Bistro Bananas

Följ neonljuset till Södermalms hjärta. Centralt läge i den strykjärnsformade byggnaden strax intill hektiska Götgatan serveras grym pizza och öl. Prova deras ”Erba” med robiola vårlöksmascarpone, buffelricotta, örtsallad och parmigiano-reggiano.

Adress: Skånegatan 47, 121 55 Stockholm, bistrobananas.se.

Meno Male

Alla kedjor är inte av ondo. Meno Male finns i dagsläget på fem ställen runtom Stockholm. Det är schyssta och lyxiga råvaror som gör att de lyckas hålla pizza-fanan högt. Dessutom kan man, om man ids och vill, komponera sin egna napolitanska pizza.

800 grader

För skön nördstämning ska man bege sig till 800 grader Vasastan eller 800 grader Söder. Här bakas passionerade och knapriga pizzor. Ägaren, Oskar Montano, har skrivit pizzabibeln ”Pizza wizard : så gör du magisk pizza i hemmaugn” och stammisarnas ihärdighet påvisar ett lyckat koncept.

Adresser: Sigtunagatan 17, Stockholm & Kocksgatan 3, 116 24 Stockholm, 800grader.se.

Hedersomnämnanden

Sammanfattningsvis; handgjord pasta, napolitansk pizza, en ambitiös vinlista och en meny som uppvisar styrkan i det lilla. Det finns en mängd andra restauranger som är lika härliga som de vi nämnt ovan.

Spana också in:

Omnipollos hatt

Trattoria Montanari

Adria

Mancini

Eataly Stockholm

Hosteria Tre Santi

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida Vagabond.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.