Annons

T A C K  T I L L  S P O N S O R E R N A


 

Logga-UNIBET     Logga-SONOS

Logga-VIAPLAY         Logga-SCANDIC ANGLAIS         Logga-CASK

Logga-PS4        Logga-Heiniken        Logga-101

 

De 12 män som anklagas i Fifa-skandalen

Vild, systematisk och djupt rotad, så beskrevs korruptionen som Fifas tjänstemän och delägare anklagades för när den uppdagades 27 maj 2015. Här är tolv av fifa-höjdarna som är misstänkta i Fifa-skandalen.

Marcus Leifby
De 12 män som anklagas i Fifa-skandalen

sepp

Sepp Blatter

Expresidenten tvingades lämna sin post efter 17 år vid rodret, han utreds för korruption och har stängts av från all fotboll i sex år. Har även förhörts av schweiziska myndigheter. Droppen var den olagliga penningtransaktionen på 17,2 miljoner kronor till Michel Platini. Blatter själv nekar till alla anklagelser och kallar hela processen för en ”häxjakt”. Han lovar också att komma tillbaka…

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Platini2

Michel Platini

Fransmannen, 80-talets kanske största fotbollsikon, har dragits in i den gigantiska härvan på grund av det ”arvode” han tog emot från Fifa och Sepp Blatter. Uefa-presidenten har stängts av från all fotboll i sex år men hävdar att han är helt oskyldig. ”Hade jag haft något att dölja hade jag gömt mig i Sibirien.”

chuck

Chuck Blazer

Tidigare medlem i Fifa:s exekutiva kommitté och generalsekreterare för Concacaf. Smet undan inkomstskatt i tio år och levde i stället lyxliv på Manhattan för fotbollens pengar. När FBI knackade honom på axeln behövde han mindre än en timme på sig för att byta sida. Blev mullvad för FBI och har samlat in bevis med dold mikrofon på Fifa-möten.

Jerome-Valcke

Jérôme Valcke

Tidigare generalsekreterare och Sepp Blatters högra hand. Avstängd från all fotboll i tolv år. Den 55-årige fransmannen misstänks för att ha varit inblandad i svartabörshandel med biljetter till VM 2014, och för att ha haft ett finger med i spelet i den tiomiljonersmuta som betaldes ut till den dåvarande Concacaf-presidenten Jack Warner.

jack-w

Jack Warner

En av de största skurkarna i härvan. Warner, från Trinidad och Tobago, satt i Fifa:s exekutiva kommitté 1983 till 2011 och är avstängd på livstid. Misstänks för flera fall av mutbrott, pengatvätt och korruption. Tog bland annat emot en muta från Sydafrika på 10 miljoner dollar inför VM 2010. Har flera gånger hotat Andrew Jennings muntligen. Har ingen förståelse för att han nu är anhållen.

webb-plea

Jeffrey Webb

51-åringen från Caymanöarna var president för Concacaf och vicepresident för Fifa när han greps i Zürich 2015. Har låtit bygga en enorm pool på sitt superlyxiga residens i USA. FBI misstänker att pengarna kom från de former av pengatvätt, svindleri och korruption som han anklagades för. Har erkänt och betalat tillbaka närmare 60 miljoner kronor.

eoz

Nicolás Leoz

Leoz ledde den sydamerikanska fotbollsorganisationen Conmebol 1986–2013 och misstänks ha tagit emot mångmiljonbelopp i mutor. Leoz har hunnit bli 86 år men USA har ändå begärt att han ska lämna sin husarrest i Paraguay och lämnas ut för att kunna ställas inför rätta. I samband med valet av arrangör till VM 2018 ville Leoz bli adlad i England, samt att FA-cupen skulle ta hans namn, i utbyte mot röster.

Ricardo-Teixeira

Ricardo Teixeira

Fifa-bossen João Havelanges tidigare svärson. Ordförande för Brasiliens fotbollsförbund som återfanns bland de Fifa-pampar som under många år fick kontinuerliga mutor från marknadsföringsbolaget ISL utbetalat till hemliga bankkonton. Misstänkt också för att ha tagit emot mångmiljonbelopp i mutor när sportföretaget Nike skrev ett lukrativt avtal med Brasiliens fotbollslandslag.

marin

José Maria Marin

Den tidigare ordföranden för det brasilianska fotbollsförbundet (2012–2015) greps i samband med tillslaget i Zürich i maj i fjol, misstänkt för korruption. I samband med en prisutdelning efter en juniorturnering i Brasilien fastnade han på bild när han helt sonika stoppade ner en guldmedalj i egen ficka.

eugenio_figueredo

Eugenio Figueredo

Tidigare president för fotbollsförbundet i Paraguay och efterträdde senare Nicolás Leoz som president för Conmebol. Eugenio Figueredo greps vid det stora tillslaget i Schweiz 2015 och har skickats hem till Paraguay där utredningen om hans förehavanden pågår.

Hawit

Alfredo Hawit

Smörjde kråset som generalsekreterare för det honduranska fotbollsförbundet. Tog över Concacaf efter nyss nämnda Jack Warner och Jeffrey Webb – och greps själv, misstänkt för pengatvätt och mutbrott. Utlämnad till USA där han placerades i husarrest. Borgen sattes till en miljon dollar.

Eduardo-Li-detenido-Suiza

Eduardo Lo

Mr Li, som har kinesiskt påbrå, har varit president i Costa Rica och skulle valts in i Fifa:s exekutiva kommitté när tillslaget gjordes mot hotellet i Zürich. Har utlämnats till USA där han menar att han är helt oskyldig till de 19 åtalspunkterna rörande svindleri, svindleri och ännu mer svindleri.

 

Läs också:  Marcus Leifbys intervju med Andrew Jennings – mannen som fällde Fifa.

Annons

Dela (16)
Tweeta

Annons


Laddar