Hoppa till innehåll

12 märken från millennieskiftet som är helt försvunna nu (men som snart kan vara tillbaka)

Klädmärken från förr

DC Shoes, Psycho Cowboy och Evisu – Café minns klädmärkena som gav bäraren högst status på skolgården en gång i tiden.

Ännu en kroklös lista med nostalgiska konnotationer från Café? Både ja och nej. Faktum är att det finns en liten aktualitetskrok här, och klädmärket Tiger of Sweden står som högst ansvariga. Nyligen släpptes nämligen nyheten om att Tiger återlanserar sitt ikoniska bälte från början av 2000-talet.

Tiger of Swedens Phoenix-bälte.
Tigers återlanserar sitt ikoniska Tiger-bälte.

Klädmärkena på denna lista må vara ruskigt bortglömda just nu. Men allt är som bekant cykliskt och faktum är att det återigen våras för 2000-talet. I undertecknads mailkorg dyker det med jämna mellanrum in pressmeddelanden från Tradera som tagit fram statistik på att början av 2000-talet dominerar sökningarna. Det som på modetrendspråk kallas för Y2K, alltså blast from the past-grejer från tiden kring millenieskiftet, är det nya heta.

Bli därför inte förvånad om du ser folk glida runt i Von Dutch-truckerkepsar på sommarens festivaler. Samtidigt ber Café en stilla bön för att Fubu-jeans aldrig någonsin får en revival.

1. Alien Workshop

Klädmärket för ”äkta skejtare” vars klistermärken nog fortfarande sitter kvar i skåp på landets högstadieskolor.

2. Billabong

Foto: Getty Images

Australiska surfmärket som nästan ensamt står ansvarigt för trenden med surfshorts.

3. DC Shoes

Foto: Getty Images

De sköna dojorna som dominerade när alla spelade Tony Hawk’s Pro Skater 2 och plötsligt skulle lära sig skejta.

4. Emilio

Kring millennieskiftet blev det trendigt att se proper ut, då skulle den randiga stickade tröjan komma från Emilio. Märket finns fortfarande kvar i MQ:s (numera MQ Marqet) butiker – och alldeles säkert i många garderober.

5. Energie

Zlatan, Chippen och Mellbergs favoritjeansmärke kring 2005. Eller var det Replay eller Diesel? Foto: Getty Images

När trenden med slitna, spexiga italienska jeans från Replay och Diesel var som störst fanns också Energie som ett tredje italienskt alternativ. Vi sätter än idag ett frågetecken kring vilket jeansmärke som egentligen var Zlatan, Mellberg och Chippens favorit av dessa tre.

6. Marwin

JC:s eget kameleontmärke har haft lika många liv som katten i Smurfarna, men nu var det riktigt länge sedan det stod Marwin på den senaste trenden. 

7. Evisu

Kan nånting någonsin mätas med hur ballt man tyckte det var med färgmålningen på Evisus jeans runt 2002? Foto: Getty Images

Skolgårdens kung bar alltid Evisu, samtidigt som skolgårdens kung gärna pratade högt om de målade brallornas dyra prislapp.

8. Fubu

Med ett par pösiga Fubu-brallor på halva arslet var du skolgårdens assisterande kung. Det var bara Evisu som knäckte Fubu.

9. Kangol

Rapparen Kangol i Kangol. Foto: Getty Images

Kangolmössan (eller allt med Kangol-logga för den delen) är en riktig 90-talsklassiker. Man har gjort ett par tappra försök att återlansera märket på kändisar, men än så länge är det bara Wyclef Jean-figurer som sportar det. 

10. Psycho Cowboy

De ballaste byxorna ett par år i början av 00-talet.

11. Von Dutch

Missy Elliott i trendriktigt truckerkepa 2003. Foto: Getty Images

Det var tyst länge från Von Dutch, men så började 00-talsklassikern skymta på Instagram och förra året uppgav Tradera att Von Dutch-kepsen var en av de vanligaste modesökningarna på sajten. Vem fan vet vad som händer 2023…

12. Wu-Wear

Wu-Tang Clan var bättre på att försöka göra 36 Chambers om och om igen än att driva klädmärke.


Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Credits
Foto: Getty Images:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.