Annons

Innehåller Coca-Cola kokain? Finns det dolda budskapet på Marlboros paket? Det finns mängder av myter som vi brukar höra om de stora varumärkena. Snopes.com har gjort det till sitt livsverk att sätta dit vandringssägner och myter. Så nu reder vi ut det här – en gång för alla.

1. ”The lucky cigarette”

luckywebb

Annons

Ett långlivad myt är att en av 10 000 Lucky Strike-cigaretter skulle innehålla marijuana. Det är falskt, namnet kommer från den amerikanska guldgrävar-eran. Om du hittade guld, kallades det för en ”lucky strike”. En känsla av tur som cigarettföretaget ville ge sina cigaretter.

Gilla Cafe.se på Facebook

 

2. Marlboro ägs av Ku Klux Klan

 webbkk

En rad olika rykten har florerat om Marlobors anti-semitiska ägandeskap. Att de tre färgade områdena resulterar i tre K, att vita hättor går att se mellan hästens ben samt att texten Marlboro uppochner stavar ”orobljeW” – ”horrible jew”. Detta är såklart helt falskt. Inga samband har kunnat bevisats mellan en av världens största tobaksföretag och ett gäng rasistiska bonnläppar i USA.

 

3. Att Adidas skulle stå för…

chandel

”All Day I Dream About Sex”. Det stämmer inte, varumärket är en sammandragning av grundaren Adi Dasslers namn.

 

4. och att GAP skulle stå för…

gap-2

”Gay And Proud” – vilket helt enkelt inte stämmer.

 

5. Apples äpple

apple

Många tror att det är en biblisk referens till äpplet från Kunskapens träd eller att äpplet är en hyllning till Alan Turing. Turing var matematikern som knäckte tyskarnas koder under Andra världskriget men som tog sitt liv genom att bita i ett äpple med cyanid, eftersom att han blev så illa behandlad för sin öppna homosexualitet. Inget av dessa stämmer dock, Rob Janoff som ritade logotypen hade inte någon djupare mening med äpplet.

 

 6. Vans mönstrade sula

vans

Ännu ett rykte om stora företags antisemitiska hållning. Ryktet gör gällande att Davidsstjärnor placerats under skon så att man ska kunna stampa på dem. Det stämmer så klart inte heller.

 

7. Den dolda pojken i ”kamelen”

camelwebb

En vanlig vandringssägen om Camelpaketen är att det ska finnas en pojke med en hand på höften och en hand på tasken. Vissa ser den, andra inte. Gör du? Det är ännu oklart om upphovsmannen till figuren har valt att placera pojken där eller inte.

 

8. Den hemliga ingrediensen i Coca-Cola

cola2

Ryktet om att Coca-Cola en gång innehållit kokain kan  stämma. När drycken skapades under slutet av 1800-talet innehöll den kokablads-extrakt, sockersirap och kolanötsolja. 1903 vände opinionen starkt mot drogen och företaget säkerställde att inga spår av kokain skulle finnas i drycken.

 

9. Uppkomsten av Post It Notes

post-it

Ryktet om att Post It Notes uppfanns efter att en forskare skapat ett dåligt lim – stämmer! Limmet fäste inte på tejppapper och var således värdelöst som lim. Därför sökte man efter ett nytt användningsområde och detta lättklistrande lim passade utmärkt för att fästa minnesanteckningar – eller skapa konst på kontorsfönster.

 

10. Därför försvann McDonalds kaffeskedar

mcdonalds

McDonalds slutade använda skedar till kaffet eftersom skeden användes som små kokainskyfflar. Ryktet stämmer och därför finns nu enbart dessa små träpinnar att röra med.

 

11. Coca-Colas dolda budskap

coca-cola-no-mohammed-no-mecca

Om man vänder på Coca-Cola logotypen skulle det gå att utläsa No Mohammed No Mecca. Detta långsökta rykte är falskt. När företaget designade loggan i Atlanta år 1886 hade de ytterst lite kunskap om arabiska, Muhammed och Mekka.

 

12. De blåögda kunderna

evian

Läser du Evian baklänges – Naive. Även om vissa kan tycka att man är en aning naiv och blåögd om man köper vatten på flaska är detta inte företagets hållning. Namnet är hämtat från vattnets källa, Evian-les-Bains.

Annons

Dela (26)
Tweeta

Annons


Laddar