Hoppa till innehåll

Young Royals-stjärnan Edvin Ryding i stor intervju: ”Andra säsongen är väldigt stark”

Edvind Ryding i Cannes, fotograferad för Café
Rasmus Blom, redaktionschef på Café Magazine

Nästan 2 miljoner följare på Instagram
och hyllad av amerikanska Forbes som en av världens mest lovande
skådespelare. Café tog rygg på 19-årige Netflixstjärnan Edvin
Ryding under filmfestivalen i Cannes.

Paparazzifotograferna trängs vid kravallstaketet utanför Hôtel Martinez. I 100 år har det legendariska lyxhotellet på Croisetten i Cannes fungerat som ett andra hem för de rika och vackra. När världens viktigaste filmfestival nu går av stapeln är det hit alla blickar riktas. En av hotellets gäster är Tom Cruise som är i stan för att promota Top Gun – Maverick och en annan är Julia Roberts som är här för att dela ut ett pris.

Edvin Ryding står i skuggan av en palm och tittar storögt på Martinez-skylten som tronar över den vita art déco-fasaden.

”Det känns overkligt”, säger 19-årigen innan han droppar en extremt otippad filmreferens.

”Min enda bild av Cannes kommer från filmen Mr Bean på semester. Precis som jag vinner Mr Bean en resa till filmfestivalen i Cannes där.”

Under ett spektakel med skyhög svansföring där man annars bara förväntar sig namn som Fellini, Bergman och Coppola är det uppfriskande att höra Edvin Ryding jämföra sig med Mr Bean. Och liknelsen är så god som någon. Det var när tyska modejätten Zalando för 13:e året i rad delade ut Zalando Rising Star Award som Edvin Ryding vann resan till filmfestivalen i Cannes – typ som Mr Bean. Priset, som delas ut till unga skådespelartalanger under Stockholm Filmfestival, har bland andra tagits emot av Adam Lundgren, Gustav Lindh, Alba August och sedermera Oscarsbelönade Alicia Vikander tidigare år.

”Jag fick en chock när jag hörde att Zalando utsett mig till årets Rising Star. Med tanke på att jag redan har hållit på så länge tänkte jag att jag inte var en rising star längre, utan någon sorts ongoing himlakropp. Så jag blev så otroligt glad och ärad när jag vann. När de berättade att jag dessutom skulle få åka till filmfestivalen i Cannes var det svårt att greppa.”

Hur väl stämmer bilden av Cannes med Mr Bean-filmen?

”Ganska bra ändå. I den filmen porträtteras Cannes som ett paradis, och det är det ju. Det är väldigt vackert, rent visuellt och inte minst alla otroliga människor som är här. Jag älskar att det är en pulserande stad, men där man när som helst kan sticka ner till havet och koppla av.”

Edvin bor inte som Tom Cruise och Julia Roberts på Martinez där en hotellnatt kostar som en Rolex, utan lånar en lägenhet i utkanten av stan.

”Svenska Filminstitutet har varit väldigt snälla och fixat en jätte­mysig lägenhet till mig. Det bor en liten katt på taket som jamar hela nätterna.”

Än så länge har Edvin mest åkt som en flipperkula mellan alla möten och mingel, och även om schemat är tajt och pulsen hög är det glamorösa dagar (och nätter) som pågår. 19-åringen är uppe i smöret. Han skakar hand med branschens dolda makthavare, skålar i rosé med namnkunniga skådespelare och regissörer, och blir intervjuad på scener inför fullsatt publik. En kväll firar svenska filmfonden Film i Väst sitt 30-årsjubileum där Edvin står och pratar med dubbla Guldpalmenvinnaren Ruben Östlund på en takterrass i solnedgången. Scenen är som hämtad ur musikvideon till Avalon med Roxy Music.

Edvin har även hunnit gå på röda mattan under premiären av Tarik Salehs nya film, Sveriges näst mest hyllade regissör på årets Cannesfestival,  efter Östlund.

”Det har varit väldigt intensivt hittills. Men jag har i alla fall sett en film, Boy From Heaven av Tarik Saleh, som vann pris för Bästa manus här på festivalen. Det var en helt fantastisk film­upplevelse. Jag blev oerhört berörd av den.”

Det ständiga minglandet har börjat sätta sig på stämbanden och gett Edvin en potent whiskyröst.

”Jag låter mer som en gammal dam”, säger han och fyrar av ett  lätt Tom Waits-klingande skratt.

Kostym, Gant.

”Min enda bild av Cannes kommer från Mr Bean-filmen.”

Edvin gör sig bra i paparazziblixtarnas sken på Rivieran. Förutom att han har alla förutsättningar för en stor, yvig personlighet klär han sig oklanderligt. Det är ingen tillfällighet att han är här tack vare ett av världens största modeföretag. Klädsmaken är det inget fel på.

”Jag är definitivt modeintresserad. Kläder är ett väldigt coolt sätt att uttrycka sig. Jag är framför allt fascinerad av designers som vågar vara kreativa i sitt skapande med mönster och färger. Jag har många vänner i modebranschen som fått mig att imponeras av själva hantverket. Innan jag åkte till Cannes köpte jag en studentkostym från Séfr, det är ett svenskt varumärke som jag verkligen kan rekommendera. Mode är ett härligt intresse som inte kräver så mycket energi.”

Förutom Zalando valde nyligen en annan internationell tungviktare att hylla Edvin Ryding. Varje år utser den amerikanska affärstidningen Forbes de mest lovande stjärnskotten under 30 år i sin prestigefyllda 30 under 30-lista, och bland årets namn fanns Edvin med som enda svensk. Han gör sällskap med tidigare, numera infriade, löften som artisten Rihanna, basketspelaren LeBron James och Facebookgrundaren Mark Zuckerberg – samtliga dollarmiljardärer och världsettor i sina respektive gebit. Forbes brukar uppenbarligen få rätt i sina framtidsprofetior och listplaceringen i sig snabbar bara på processen ytterligare.

”Det var ännu en overklig upplevelse, precis som allting annat som händer nu. Jag var på inspelningen av Young Royals när jag fick reda på det. Någon skulle rigga om en lampa eller byta glugg på en kamera så jag gick ut i solen och satte mig och chillade. När jag kollade mejlen såg jag att jag hade fått ett nytt mejl i inkorgen, där det kort och gott stod: ’Congratulations, you have been featured on Forbes 30 under 30 list.’ Då var nyheten redan ute i media. Jag har fortfarande inte tagit in det riktigt. Det är helt galet och en enorm ära. Det är lätt att känna sig emotionellt instabil under de här dagarna. Studenten, utmärkelserna, filmfestivalen i Cannes, tv-serien. Det är mycket att bearbeta och reflektera över.”

Solglasögon, Chimi. Skjorta, Martin Asbjørn. Byxor, Gant. Skor, J.Lindeberg.

Vi passerar modellen Emily Ratajkowski när vi slår oss ner i hotellets trädgård, en skyddad oas där filmproducenter och investerare har förutsättningslösa möten över var sin Bellini. Precis som med paparazzi kan det vara svårt att hålla inkräktande fåglar borta från hotellet – Martinez har därför vakter som cirkulerar området med specialtränade falkar på armarna som jagar bort eventuella fiskmåsar.

Under noga uppsikt av de stolta falkarna beställer Edvin en Cola Zero. Efter drygt 30 roller i så här ung ålder skulle förmodligen både Amnesty och Unicef stämpla hans cv som barnarbete. Sin första roll fick han som femåring i SVT-serien Mannen under trappan där han spelade son till en psykotisk Jonas Karlsson. Genom hela uppväxten har rollerna sedan avlöst varandra; Fröken Frimans krig, Kronjuvelerna och The Stig-Helmer story för att nämna några. Sedan 2015 spelar han mot bland andra Alexandra Rapaport i C Mores hyllade krimserie Gåsmamman som i år går i mål med sin sjätte och sista säsong, och 2019 medverkade han i Josephine Bornebuschs folkkära dramakomedi Älska mig på Viaplay. Få tonåringar är lika aktiva på arbetsmarknaden. Men även om han hittade sitt kall redan i femårsåldern har han aldrig velat hoppa av skolan. Det har varit ett sätt för honom att behålla fötterna på jorden, trots att han ibland blir smygfotograferad i klassrum och skolkorridorer av andra elever. När vi ses under filmfestivalen i Cannes går han sista terminen på samhälls­programmet med inriktning beteendevetenskap och kan därefter för första gången ägna all sin tid åt skådespelarkarriären.

Att börja tidigt har förutom själva försprånget gett honom unika perspektiv. 

”När jag var fem var skådespeleriet bara en rolig grej. Jag var en teater­unge som alltid klädde ut mig, det kunde vara allt från Spiderman till Jack Sparrow. Min garderob med utklädnader var oändlig. Sedan fick jag tidigt möjligheten att skådespela på riktigt och då fick mamma och pappa, som ingen av dem är skådespelare själva, försöka förklara för mig att det var precis som jag brukade leka fast mer på allvar. Sedan har allt bara rullat på. Med åren har jag börjat se det som en konstform där jag får utlopp för min kreativitet, men känslan av att det är lek har alltid funnits kvar. Jag är väldigt tacksam över all den erfarenhet jag har.”

På tal om erfarenhet. Några bord bort i hotellträdgården sitter en 84-årig casanova med tonade solglasögon och en urringning så djup att man undrar var urringningen slutar och gubben börjar. Det är den italienske sångaren Tony Renis omgiven av unga skådespelerskor i dyra Pradaklänningar. En av kvinnorna tänder en smal Vogue-cigarett medan Renis skrattande sträcker sig efter ishinken och lyfter en vinflaska insvept i en linnehandduk och fyller på i glasen. Edvin iakttar sällskapet med ett förundrat leende på läpparna. 

”Jag var en teaterunge som alltid klädde ut mig, det kunde vara allt från Spiderman till Jack Sparrow.”

Smoking, Tiger of Sweden. Skjorta, Hugo. Fluga, Boss. Skor, Tiger of Sweden.

Det var 2021 som Edvin Ryding blev ett världsnamn i rollen som prins Wilhelm i Netflixserien Young Royals. Ungdomsdramat utspelar sig på den fiktiva och anrika internatskolan Hillerska, dit den unge prinsen av Sverige skickas efter att en video där han hamnar i slagsmål på en fest läcker ut på nätet. På Hillerska träffar han den sämre bemedlade Simon, spelad av 24-årige Omar Rudberg, vilket blir startskottet på nästa överklasskandal; en ­förbjuden gayromans som utvecklar sig till ett stormande kärleksdrama av klassiskt Shakespearesnitt om sexualitet och klasstillhörighet.

Serien, som produceras av Filip och Fredriks produktions­bolag Nexiko, blev en omedelbar världshit när den hade premiär förra sommaren – och det trots att den var på svenska. Precis som sydkoreanska Squid Game, danska Borgen eller nyversionen av svenska Snabba Cash nådde Young Royals en internationell storpublik med hjälp av Netflix nya demokratiserade tv-tittande. Medan det i gamla Hollywood bara kretsade kring ett och samma postnummer i Kalifornien och där Oscarn för Bästa ut­­ländska film mest var en amerikansk kisspaus, har streaming­jättens taktik för att nå världsherravälde gått ut på att producera lokalt innehåll som användare från andra länder sedan enkelt har kunnat upptäcka. Som när amerikanska rapstjärnan Cardi B postade på Snapchat att hon låg och kollade på svenska Clark, eller brittiske komikern Ricky Gervais som efter första säsongen av Snabba Cash twittrade ut: ”Just finished Snabba Cash on Netflix. Fucking brilliant. The Wire meets Gomorrah and 4 Blocks. Check it out. The three movies are good too.” Undertexterna har äntligen gjort entré i det anglo­saxiska tv-tittandet.

Hollywood är på dekis. I takt med att streamingtjänsterna ritar om spelplanen har även amerikanska inspelningar flyttat från dyra gamla Hollywoodstudios till billigare och smidigare alternativ i framför allt Öst- och Centraleuropa. HBO-eposet Game of Thrones spelades in i Kroatien och senaste säsongen av Netflixsuccén Stranger Things filmades till stora delar i Litauen. 

Smoking, Tiger of Sweden. Skjorta, Hugo. Fluga, Boss.

”Jag fick en fråga om att spela in en porrfilm efter första säsongen av Young Royals.”

Förutom några nyckelscener i Stockholm filmades även nämnda Clark i Kroatien och Litauen.

Young Royals producerades på hemmaplan med inspelningar på Kaggeholms Slott på Ekerö och Stora Sundby i Eskilstuna, men seriens popularitet har nått långt utanför landets gränser.

”Personligen tror jag att Young Royals blev en sådan stor succé för att vi vågade vara helt ärliga i vårt berättande. Vi vågade ta ut svängarna och följa nyfikenheten. Jag tror att just ärligheten och nyfikenheten lyste igenom och att folk fastnade för det. Det är framför allt regissörerna, producenterna och manusförfattarna som gjort ett makalöst jobb. Precis som många andra skandinaviska serier har den av någon anledning hittat en väldigt stor publik i Latinamerika.”

Varför serien har fått så stor genomslagskraft i just Latinamerika vet inte Edvin. Trots att ett världshav skiljer oss åt tycks det finnas en nyfikenhet mellan kulturerna.

”Det verkar finnas någon sorts koppling mellan Sverige och Latinamerika. Om det har med att vår drottning är halvbrasiliansk eller att Omar är från Venezuela vet jag inte. Sedan är HBTQ-plus-klimatet i Sverige inte detsamma som i Latinamerika, det kan nog kännas frigörande för dem att se hur vi porträtterar det. Även kungahus i stort kan nog kännas exotiskt.”

Om det är någonstans monarkin står stark är det i tv-världen. Verklighetsbaserade The Crown om det brittiska kungahuset (även den med ny säsong i antågande) är genrens kronjuvel och en av Netflix mest sedda serier någonsin. Drottning Elizabeths bortgång har gjort att tittarsiffrorna skjuter i höjden på nytt och serien toppar återigen streaminglistorna. Oavsett statsskick och trots att året ändå är 2022 fortsätter kungar, drottningar, prinsar och prinsessor att fascinera. 1,7 miljoner människor såg BBC:s svettiga intervju med sexanklagade prins Andrew 2019, och det tiodubbla – dryga 17 miljoner – följde Oprahs dito med prins Harry och Meghan Markle 2021.

Samhällseliten är spännande med alla sina traditioner, hemligheter och inte minst pengar – från Downtown Abbey till Succession, eller för den delen Netflix första svenska originalserie Störst av allt. Aristokratiska miljöer som slott och internatskolor är som gjorda för drama. Strax efter att Young Royals skickades upp i omloppsbana runt jorden under sommaren 2021 landade Henrik Schyfferts thrillerserie Zebrarummet på Viaplay, där en elev hittas död på den påhittade internatskolan Tuna Kvarn, även den kryddad med sex och läckta videos på sociala medier som orsakar skandal. Kort därefter bestämde sig TV4 och C More för att spola av moderskeppet av alla internatskildringar: Jan Guillous Ondskan, i en ny tv-serie om sex avsnitt med premiär 2023. När TV4 och C More ändå var i farten avslöjade man planerna på en svensk motsvarighet till The Crown om den svenska kungafamiljen med nuvarande kung Carl XVI Gustafs omsusade liv i fokus. 

Netflix gav grönt ljus för en andra Young Royals-säsong redan i slutet av förra sommaren, och i november rullar de nya avsnitten äntligen ut. Serien är en av årets mest efterlängtade tv-händelser bland unga, men att följa upp en succédebut är svårt – i musikvärlden pratar man om ”den svåra andra skivan”. Kärleken från tittarna (serien har 99 procent i tittarbetyg på Rotten Tomatoes) har varit både en välsignelse och förbannelse under inspelningen som avslutades några dagar före Cannesresan.

”Efter första säsongen hade vi en så stark kraft med oss från publiken. Det gjorde att vi kände extremt höga förväntningar på oss inför andra säsongen. Så det var en utmaning att försöka tänka bort den pressen och fortsätta vara nyfikna och modiga, och personligen tycker jag verkligen att vi lyckades. Jag har fått se tre avsnitt i sin helhet och det ser jättefint ut. Det är väldigt starkt. Jag hoppas verkligen att folk ska tycka om det. Alla har jobbat väldigt hårt för att det ska bli bra.”

I övrigt är Edvin fåordig om fortsättningen på sagan. Men att publiken kommer att få se mer av den magnetiska personkemin mellan de båda huvudrollsinnehavarna råder det inga tvivel om. Vad vi vet om handlingen är att Prins Wilhelms sexualitet är föremål för vilda spekulationer i media efter att en läckt film på det hemliga kärleksparet gått viral. Mediestormen innebär en skandal för det svenska kungahuset, där Pernilla August spelar drottning, och när den unge prinsen förnekar att det är han som syns i videon blir Simon hjärtekrossad. Där någonstans befinner vi oss när andra säsongen börjar, och enligt Edvin är den betydligt mörkare än den förra.

Om det blir ytterligare säsonger vill han inte avslöja.

”Det är tyvärr inte upp till mig. Jag fokuserar bara på den nya säsongen nu. Hittills har vi berättat en väldigt fin historia och om den får en fortsättning eller slutar här låter jag vara osagt. Man vet aldrig.”

Edvin har inga problem med att se sig själv på tv längre. Han har vant sig efter nästan 15 år i branschen.

”Ja, jag har vant mig. Det var mycket jobbigare när jag var yngre. I dag har jag en annan självkänsla än vad jag hade då och även om jag alltid är väldigt självkritisk har jag lärt mig att se mig själv och karaktären utifrån. Jag tycker mig kunna bedöma det objektivt. Det gjorde jag när jag såg de nya avsnitten av Young Royals.”

Smoking, Tiger of Sweden.Skjorta, Hugo. Skor, Tiger of Sweden.

Trots att festivalbesökarna i Cannes har Leonardo DiCaprio, Kristen Stewart, Tom Hanks och Adriana Lima och resten av världens skådisgrädda att välja bland kommer det hela tiden fram folk och ber Edvin om selfies. Han ställer glatt upp och byter några ord.

”Alla som kommer fram är så fina och berättar om sina upplevelser kopplade till serien. Ingen gång är den andra lik, det känns helt annorlunda för varje gång och alla är i olika åldrar och från olika länder. Många äldre kvinnor som kommer fram vill inte själva vara med på bilderna och då kan det kännas märkligt att stå där och posera. Vid varje tillfälle är det någon förutsättning som gör att det känns extra sjukt. Att jag blir igenkänd och stoppad på gatan i Cannes under världens största filmfestival känns helt osannolikt. Jag var övertygad om att jag skulle vara anonym här.”

Blir det aldrig jobbigt när folk kommer fram?

”Jag är alltid som mest bekväm i mitt yrkesliv när jag får göra det jag är bra på, det vill säga skådespela. Men jag är så otroligt tacksam att jag får vara med om allt det här så jag tycker aldrig det är jobbigt när någon kommer fram. Ingen är någonsin otrevlig. Det är snarare de som kommer fram som tycker att det är jobbigt. Jag blir bara rörd. Förut var det en tjej som man såg tog mod till sig och kom fram och bad om en videohälsning till sin kusin i Peru. Hon bad om ursäkt hur många gånger som helst för att hon trodde att hon störde, men jag blev bara genuint lycklig. Tänk att någon från Peru vill ha en hälsning från mig.”

Fast det finns gånger när Edvin inte blir riktigt lika rörd av förfrågningar från fans.

”Jag fick en fråga om att spela in en porrfilm kort efter att ­första säsongen av Young Royals släpptes. Det var ett direktmeddelande på Instagram som löd: ’Hey, do you wanna do a porno with me? But you will be the only one visible.’ Det var ganska vrickat”, skrattar Edvin och tillägger ironiskt: ”Men inspelningen gick jättebra.”

”Att bli stoppad på gatan i Cannes känns helt osannolikt.”

Solglasögon, Chimi. Byxor, Gant.

Edvin Ryding och skådespelarkollegan Omar Rudberg, som sedan tidigare var känd som sångare i Melodifestivalen och pojkbandet FO&O, är barn av sin tid och lysande representanter för Generation Z, den beryktat progressiva generationen med förgrunds­gestalter som Greta Thunberg och Billie Eilish som är uppväxta på sociala medier och struntar i traditionella normer. Tack vare sina rollfigurer i Young Ro­­yals har duon blivit superstjärnor i HBTQ-världen, något de med all rätt ser som en hedersbetygelse. Tillsammans vann de Årets duo på QX Gaygala 2022.

När Young Royals började visas på Netflix gick Edvin från 20 000 följare på In­­stagram till 1,2 miljoner. I dag har han närmare 2 miljoner Instagramföljare, och även om många lämnas helt oberörda av den informationen är det ett enormt maktkapital i dagens underhållningsindustri. Edvins mångmiljonpublik är dessutom ovanligt engagerad, eftersom Young Royals har så många hardcorefans, vilket är ännu en viktig parameter i det nya medieklimatet som bara ökar 19-åringens inflytande ytterligare. Han kan till exempel vara mer kräsen med vilka roller han väljer och i stället tjäna stora pengar på betalda samarbeten med företag, och till skillnad från andra kändisar är han inte beroende av media och marknadsföring när han har en egen plattform med större räckvidd än nästan alla tidningar, tv-kanaler och pr-byråer.

Edvin Rydings internationella status och en inplanerad jobbresa till Los Angeles efter studenten gör att den obligatoriska Holly­woodfrågan måste ställas.

”Jag skulle absolut vilja bo och jobba utomlands någon gång i framtiden. När en skådespelare säger att den vill arbeta utomlands betyder det nästan alltid USA och det skulle jag självklart kunna tänka mig. Jag ska själv till LA för att gå på möten dagen efter min student. Men länder som Danmark, Irland och Frankrike är alla fantastiska filmindustrier också. En god vän sa till mig en gång att ’lev stort’ och det är precis det jag vill göra. Leva stort.”

Anne Hathaway kliver in i en Mercedes med tonade rutor när vi rör oss ner mot stranden. En solgata blänker i havet och den förut så klarblå himlen har obemärkt övergått i persika. På en av lyx­yachterna i bukten firar Naomi Campbell sin 40-årsdag. Våren 2022 tillhör Edvin Ryding. Senare i år ska han Sommarprata, kamma hem två Kristaller och – framför allt – ta studenten. Sista säsongen av Gåsmamman och andra säsongen av Young Royals väntar på att lösgöra sig från sina bojor och därefter hägrar stora hemliga projekt. Med Medelhavets varma vindar i håret går Edvin ut på Hôtel Martinez ikoniska ponton som så många filmstjärnor har gjort före honom. 19-åringen ser ut som Alain Delon när han betraktar Rivieran.

”Jag känner mig fortfarande som Mr Bean.”

Byxor, Gant.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.