Hoppa till innehåll

12 skor till den stora festen – matcha allt från frack till kavaj

Julia Stridh

Ett problem många får när man ska damma av en kostym är att man ofta inte har ett par fräscha skor som matchar bra – men vilka skor passar till frack, kostym och kavaj? Och kan man bära ett par sneakers till en svart smoking? Cafés Julia Stridh reder ut lite frågetecken kring vilka skor som passar … Continued

Ett problem många får när man ska damma av en kostym är att man ofta inte har ett par fräscha skor som matchar bra – men vilka skor passar till frack, kostym och kavaj? Och kan man bära ett par sneakers till en svart smoking?

Cafés Julia Stridh reder ut lite frågetecken kring vilka skor som passar bäst till festen!

Lackskor

Lackskon är främst till för att bäras till frack eller smoking men i dag görs lackskon i bredare modeller med grövre sula a lá Prada eller loafers. En ny modern look. Bär gärna skon till smala jeans och kavaj eller till just kostym eller smoking. Den mer klassiska smala med tunn hård sula tycker jag passar bäst till smoking på ett traditionellt vis.

1. Skor, 499 kr, H&M

Denna skomodell kallas creepers, en lågsko med grov sula och spetsig tå. Mötet med lack blir ultimat för fest och passar ultimat för en modern man som vill ta ut svängarna modemässigt på nyår.

Pris: 499 kr, H&M.

2. Skor, 2999 kr, Oscar Jacobson

Oscar Jacobson gör smokings och kostymer på en väldigt hög nivå med fint hantverk och material från Italiens mest exklusiva fabriker. Deras lacksko ”Prince” är en klassisk smokingsko i lackat svart kalvläder, handgjorda i Italien. Denna sko kan du bära i åratal. Den kommer aldrig gå ur tiden och du kommer bära den så pass sällan att den hänger med länge.

Pris: 2 999 kr, Oscar Jacobsson.

3. Skor, 6400 kr, BrioniMr Porter

Exklusivitet på hög nivå. Vill man komma från den formella snörningen ska man bära en loafer. En lackad variant ger extra festlig känsla och den ser lyxig ut. Denna modell är ett hantverk från klassiska Brioni och är handgjord i Italien. Här kan du gå utanför de traditionella ramarna. Du kan dels bära den till smoking eller kostym men du kan även bära den ihop med ett par smala jeans/skinnbyxor (undvik då strumpor) ihop med en udda smokingkavaj och en tunn sidenscarf – stilrent och modernt!

Pris: 6 400 kr, Brioni/Mr Porter.

4. Skor, 2 499 kr, Tiger of Sveden

Traditionell med snörning och diskret klack. Något smalare i tån vilket gör den väldigt klassisk.

Pris: 2 499 kr, Tiger of Sweden.

Slipper

Denna traditionella toffla/sko, med dess långa historia i form av en sammetstoffla med monogram på, har hängt med sedan år 1840. Och funkar alldeles prima än i dag. Personligen tycker jag denna sko passar utmärkt till allt: frack, smoking, kostym eller casual vardag (då med den mindre traditionella varianen med mönster, en tofs eller modern symbol på).

5. Skor, 1550 kr, Axel Arigato

Axel Arigato är ett relativt nytt skomärke som tagit slippern till en ny nivå. En mer modern nivå. Kul tycker jag! Med deras moderna uttryck, symboler, mönster och texter mitt på skon får man en ny inspiration att bära den på ett mer lätt sätt. Många kan förknippa skon med gamla kungar och flotta tillställningar. Den tiden är över nu – ut med det gamla in med det nya!

Pris: 1 500 kr, Axel Arigato.

6. Skor, 600 kr, Topman

Fint med diskret brun färg med både mönster och i sammet. Känns klassiskt och modernt samtidigt! Denna skulle vara superfin till svart men även om du hellre vill bära en blå kostym eller smoking. Funkar även ihop med skinnbyxor eller jeans.

Pris: 600 kr, Topman.

7. Skor, 20000 kr, Christian Louboutin

Jag stylar aldrig ett modejobb med nyårstema utan ett eller flera par slippers från Louboutin. De är så otroligt krativa och påhittiga med sitt uttryck och deras skor är ofta rena rama konstverken. De kommer i många olika färger, mönster och kreationer med en prissättning från 5 000 kronor till, som denna, skyhög prislapp. Gå in själv på länken nedan och låt er inspireas – en fröjd för ögat!

Pris: 20 000 kr, Christian Louboutin.

8. Skor, 1500 kr, Axel Arigato

Arigato gör så mycket fint och känns så rätt i tiden samt prisvärt så jag måste få tipsa om en till sko från dem. Den här är helt ren i svart sammet utan mönster eller detaljer. Kan vara en bra modell för dig som inte känner dig fullt bekväm med den smala modellen eller bara vill vara diskret och stilren. Denna är otroligt fin till skinnbyxor!

Pris: 1 500 kr, Axel Arigato.

Sneakers

Kan man bära snaekers till smoking eller kostym? Svar JA! Personligen älskar jag när man klär ner ett så formellt plagg som kavaj med ett par sneakers. Om det nu är på nyår, bröllop eller arbetsintervjun. Så länge din sko är hel, ren och ej sportig går det fint på denna typen av tillställning. Jag kallar det ”finsneakers” och såhär gör du:

9. Skor, 1 600 kr, Eytys

Min absoluta favorit av finsneakerserna! Eytys gör en rejäl sula och gör denna modell i mocka vilket bidrar till att du känner dig mer uppklädd ihop med din kavaj/smoking/kostym. Just denna färg går utmärkt ihop med svart och skulle dessutom vara fin ihop med en djup blå färg. Fint att bära vit diskret smokingskjorta, eller en helt vanlig skjorta – och skippa fluga. Knöla ner en ficknäsduk i fickan eller bär en tunn scarf runt halsen så tar du ett modernt tag om den annars väldigt traditionella looken.

Pris: 1 600 kr, Eytys.

10. Skor, 2700 kr, C.QP

Denna halvhöga modell i mörkblå mocka passar utmärkt till kavaj och jeans. Eller varför inte matcha den ton i ton till din mörkblå smoking.

Pris: 2 700 kr, C.QP.

11. Skor, 1 499 kr, Tiger of Sweden

En svart rak sneaker med vit sula är ett säkert kort och passar utmärkt till svart kostym eller smoking. Den svartavita färgställningen gör sig bra ihop med en traditionell svart smoking med vit smokingskjorta och fluga.

Pris: 1 499 kr, Tiger of Sweden.

12. Skor, 2195 kr, Acne Studios

Känns det för mycket vardag med vit gummisula har Acne Studios gjort den ultimata skon. Denna modell i kalvskinn ser både tjusig och modern ut. Skillnaden mellan finsko och sneaker är hårfin här.

Pris: 2 195 kr, Acne Studios.

Gott nytt år!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.