14 klassiska Youtube-videor som kommer ge dig nostalgitrippen du förtjänar

Chocolate Rain Youtube-klippet och Linus Terner från Borlänge.

Café tar dig tillbaka till de legendariska videorna som alla älskade under Youtubes begynnelse.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-06-03 14:32  |  Lästid: 3 minuter

I dagens megaflöde av vloggar, mukbangs och diverse compilations kan det vara lätt att glömma bort de gamla guldkornen som laddades upp på Youtube strax efter plattformens födelse. Visst är allt i sisådär två pixlar och ofta rätt dåligt om man jämför med dagens utbud, men Inte heller sätter du dig ned och kollar Bergmans Det Sjunde Inseglet (1957) med pepp ut i fingertopparna. Klassiker förblir klassiker – och så kommer det alltid att vara.

Med det sagt har vi på Café djupdykt i Youtubes arkiv och plockat fram 14 riktiga Youtube-klassiker, svenska som internationella, som kommer att ge dig en riktig nostalgitripp.

1. Jonas Björkman blir arg i Wimbledon

Det tillhör inte ovanligheterna att det sprids videor på hetsiga tennisspelare som skäller ut domare utan att bry sig om den tämligen tysta publiken på läktaren. Vad som skiljer Alvesta-profilen Jonas Björkman från de andras raseriutbrott när han 2007 bråkade på Wimbledon är att han skrek på svenska och ingen förstod någonting. Videon blev trots det ett stycke mysig arkivhistoria som vi på hemmaplan kan gå tillbaka till när vi vill känna nostalgi.

2. Chocolate Rain

Ett praktexempel på en riktig internetklassiker. Aldrig glömmer man bort videon där en överspänd Tay Zonday med stirrig blick och barytonröst sjunger Chocolate Rain.

3. Vem var det som kasta?

Det finns få videor som etsat sig fast i den svenska folksjälen som den när två killar gör frisbee-trick och råkar kasta den på en argsint man i vita kläder. Meningen ”vem var det som kasta” har nästan blivit ett klassiskt idiomatiskt uttryck som fortfarande används i vardagen när man blir träffad med diverse objekt.

4. Leave Britney Alone

Chris Rockers ”Leave Britney Alone” är egentligen inget annat än ett emotionellt (och kanske lite excentriskt) försvarstal när Britney Spears lastades med kritik 2007. Men det blev också en av världens populäraste videor och har enligt professorn Michael Strangelove vid University of Ottawa gjort att folk vågar visa visar sina riktiga känslor på internet idag. Här skrevs alltså historia som gett upphov till vlog-trenden.

5. Star Wars Kid

Videon på killen som gjorde klumpiga Darth Maul-rörelser är kanske mer nostalgiskt än Hasse och Tage.

6. ”En sån här chans får man bara en gång i livet”

Gulliga Linus Terner från Borlänge vann våra hjärtan när han med brett dalmål pratar om hur det var att träffa friidrottssystrarna Kallur.

7. Double Rainbow

Hemmavideon där killen bakom kameran stönar och gråter av lycka när han filmar en dubbelregnbåge. Tydligen skedde naturfenomenet vid hans cannabisplantage vilket kanske förklarar den intensiva reaktionen.

8. Jerry talar spanska

Ingen förklaring behövs för den här. En modern klassiker som ger en varm känsla i hela kroppen.

9. Potter Puppet Pals

Framtida generationer kommer aldrig att förstå hur legendarisk den här videon var när den kom ut 2007. Ser man denna mini-dockmusikal idag fattar man inte riktigt grejen heller. Men den har ändå sin plats i Youtubes hall of fame.

10. Numa Numa

Ja, ribban för internethumor har ju verkligen höjts. Men 2006 var den här videon där en korpulent man mimar och dansar till den moldaviska gruppen O-Zones låt Dragostea din tei bland det roligaste man någonsin sett.

11. Lilla Edet Represent

Söder om Trollhättan ligger orten Lilla Edet där ett gäng gymnasiekillar bestämde sig att göra en raplåt som del av ett skolprojekt. Några år senare laddades musikvideon upp på Youtube och resten är, som det heter, historia. Trots småtöntiga verser som ”när det kommer till rap så är det vi som rappar fetast” har låten ändå något. Du behöver inte skämmas över att du tycker den är lite bra ändå.

12. Sagan om de bannlysta

Trots den simpla och dåliga dubbningen är Sagan om de bannlysta en del av det svenska kulturarvet. Inte minst syns det genom att man ibland fortfarande kan höra folk flika in det klassiska citatet ”du är för dålig för att kasta sten”.

13. Charlie bit my finger

Ännu en klassiker som inte är något annat än en halvrolig familjevideo. Men återigen: under mitten av 2000-talet verkade vi inte ha några som helst krav och stimulerades av vad som helst.

14. Färsk frukt

Kort, koncist och i 240 pixlar. Efter succén kom uppföljarna Tropisk frukt och Konserverad frukt med exakt samma premiss.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-06-03 14:32