14 stycken popkultur alla som gillade Narcos borde kolla upp

För många colombianer är kokainkrigen mellan 1984 och 1993 ett svårt trauma och de förargas över Pablo Escobars influenser på populärkulturen. Men intresset för den colombianske kokainkungen bara ökar.

Andreas Wellbo  |  Publicerad 2016-06-22 14:49  |  Lästid: 2 minuter

pablopop_start

TV

Netflix serie Narcos (2015) har rönt stora framgångar och en andra säsong är planerad. I Sydamerika föregicks Narcos av telenovelan Pablo Escobar – El patrón del mal (2012) som också var en stor succé.

Film

Historien om Pablo Escobar och hans herravälde är för tillfället väldigt gångbart i Hollywood. 2014 kom Escobar: Paradise lost med Benicio Del Toro i rollen som Escobar. The infiltrator med Bryan Cranston har premiär senare i år och 2017 kommer Escobar med Javier Bardem och Penélope Cruz i huvudrollerna.Samma år planeras även El patrón med John Leguizamo ha premiär.

Musik

Utöver den mexikanska musikgenren narcocorrido som berättar om kokainhandeln och dess aktörer, har den amerikanska hiphopindustrin omfamnat Pablo Escobar. Rappare som Lil Wayne, The Game, Gucci Mane, Pusha T och Nas har alla refererat till honom i sin musik.

Böcker

Romanen Rapport om en kidnappning av nobelpristagaren Gabriel García Márquez är baserad på Medellínkartellens kidnappning av journalisten Diana Turbay. Killing Pablo Escobar – jakten på världens mäktigaste brottsling av den prisbelönta journalisten Mark Bowden började som en artikelserie i 31 delar i The Philadelphia inquirer och berättar om amerikanska och colombianska säkerhetstjänstens jakt på kokainkungen. Utöver dessa har det släppts otaliga böcker om Pablo Escobar och Medellín-kartellen.

Tv-spel

Tv-spelen Grand theft auto: Vice city (2002) och Grand theft auto: Vice city stories (2006) utspelar sig i en fiktiv stad baserad på Miami. Stadens flygplats heter Escobar International Airport, en tydlig referens till 80-talet då den colombianska kokainhandeln tjänade mycket pengar – och skördade många offer – i Miami.

Turism

I Medellín kan man boka Tour Pablo Escobar och får då besöka godset Hacienda Nápoles, samt Pablos bror Roberto Escobar. I staden finns även flera väggmålningar som föreställer Pablo Escobar, och T-shirts samt små Pablofigurer finns till salu i butikerna.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-03 10:33