Hoppa till innehåll

Nya ”Drug Lords” på Netflix är det verkliga ”Narcos”

Joel Linde

Drogbaronerna (Drug Lords) är dokumentärserien som ger oss den sanna historien bakom några av historiens största drogsmugglare och nätverk.

Fascinationen över historiens stora drogbaroner tycks bara bli större och större. Efter succén med Narcos har Netflix därför precis släppt Drogbaronerna (Drug Lords) i fyra avsnitt, och det första handlar om den störste av dem alla – Pablo Escobar. Ytterligare fyra avsnitt kommer senare under året.

Vad handlar det om?

Serien består hittills av fyra avsnitt på ungefär 45 minuter. De heter ”Pablo Escobar”, ”Cali-kartellen”, ”Frank Lucas & the Country Boys: Heroinkungarna i New York” och ”Familjen Pettingill: Australiens heroindynasti”. Vi får i många fall följa och höra från brottslingarna själva, men även de som jagade dem, samt deras offer.

Hur går snacket?

Serien släpptes i dag, den 19 januari, så snacket går mest i förväntansfulla tongångar. Och efter framgånger med Narcos är det givetvis många som hoppas att serien kan komma i närheten av den.

Vem är det för?

Naturligtvis är detta en serie som riktar sig till samma publik som gillade Narcos och andra produktioner och drogimperium. Även om du sett Narcos kommer du få detaljer som inte visats där, och sex av avsnitten berättar helt andra historier än de som behandlas i Narcos.

Vem är det inte för?

Du som känner att droger har fått nog av exponering i populärkultur kanske gör bättre i att bläddra vidare. Om du är allergisk mot typiskt amerikanska dokumentärproduktioner som berättas av män med djup och långsam basröst, kan du också leta vidare.

Vad är det för karaktärer?

I första avsnittet om Pablo Escobar får vi höra både DEA-agenterna Peña och Murphy – de som spelade huvudrollerna i Narcos alltså – berätta om sina egna upplevelser. Även polischefer och politiker berättar, likaså Escobars mest betrodda torped, Jhon Jairo Velásquez Vásquez – mer känd som Popeye.

I de kommande avsnitten får vi veta mer om El Chapo, Los Angeles crack-drottning Jemeker Thompson, Jamaicanska drogkungen Christopher Coke och den holländska handlaren Klaas Bruinsma.

Kuriosa?

Medellínkartellen tjänade nära två miljarder kronor om dagen på kokainet de sålde till USA. När de dominerade som mest låg de bakom 80 procent av allt kokain i landet.

Är det värt att se?

Ja. Om du gillar true crime, osannolika historier och vill veta allt som går om världens stora drognätverk så är den helt rätt. Dock sticker det en aning i ögonen när de på typiskt brittiskt vis (serien produceras av ITN Productions) återskapar vissa scener med skådespelare.

Se den på Netflix.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.