16 bilder som visar att dart är världens festligaste sport

Även sporten du fortfarande har chans att bli världsmästare i.

Markus Aamisepp | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-07-31 13:54  |  Lästid: 3 minuter

Du må gå runt i livet och tro att din atletiska karriär är över sedan länge. Dina knän kanske har kastat in handduken, magen börjat jäsa och det enda fysiska ansträngningen du tillåter dig själv utsättas för är en omgång likgiltig padel varannan månad.

Men det finns faktiskt en idrott du fortfarande har chansen att en dag briljera i helt utan krav på muskelfibrer eller flås. Det handlar alltså om dart – pubspelet där du hivar pilar mot en tavla för att uppnå ett visst antal poäng.

Sporten är antagligen den enda i vilken du kan bli världsmästare i om du gillar att dricka Pilsner Urquell och bära cargoshorts. Inte bara slipper du hålla en strikt diet – du får även tävla med en hejdundrande folkfest i bakgrunden i form av påstrukna och utklädda fans som ger ifrån sig gutturala vrål när du lyckas pricka rätt. Dessutom hör det inte till ovanligheterna att de tävlande unnar sig en och annan öl mellan (eller till och med under) omgångarna.

Världsmästerskapen (PDC World Darts Championship) i dart har hållits i Storbritannien sedan 1994 där finalen spelas på nyårsdagen varje år i Alexandra Palace i London. Vinnaren går hem med 500 000 engelska pund – motsvarande drygt 5,5 miljoner kronor – och det hela är en stor folkfest utan dess like.

Tävlingen börjar med att de tävlande gör en präktig entré genom publiken (ja, strykande high fives längst folkhavet förekommer) i bakgrund till en riktigt peppdänga (den flerfaldiga världsmästaren Michael van Gerwen spelar alltid Seven Nation Army med ”The White Stripes” om det säger dig något).

När själva pilkastandet väl drar igång kommenteras det hela av världens kanske mest entusiastiska kommentator och följs av skrik och skrål från den berusade publiken som är utklädda i allt från banankostymer och kycklingdräkter till Shrek-mundering.

Sugen på att vara en del av den bisarra folkfesten? Då kan du köpa biljetter här. Annars har du nedan 16 bilder du kan ögna igenom som kommer göra dig peppad och visa att dart otvivelaktigt är världens mest festliga sport.

1. Engelska Alan Norris firar vinst

2. Holländaren Michael van Gerwen håller upp välförtjänt pokal efter att ha vunnit VM 2019

3. Återigen Michael van Gerwen som firar seger

4. Ungefär så här kan fansen se ut

5. Eller så här

6. Även iklädda kycklingdräkter

7. Engelska Lisa Ashton firar bestämt

8. Ännu fler spexiga fans

9. Den regerande världsmästaren Peter ”Snakebite” Wrights frisyr är inte att leka med

10. Skotten John Henderson utsöndrar euforiskt skri efter matchvinst

11. En av de mytomspunna entréerna

12. Även popkulturella figurer som Sacha Baron Cohens ”Ali G” förekommer i folkhavet

13. Här serveras allt annat än svensk arenafolköl

14. Folkfest var det, ja!

15. Ännu mer folkvimmel

16. Inte otippat att det förekommer cheerleaders

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-07-31 13:54