16 samtidstrender: Är det här hippt just nu – eller är det hippie?

cafevik  |  Publicerad 2015-09-23 12:00  |  Lästid: 3 minuter

hippie.hipp-lindstrom-daniel

Är skogsfester superinne eller förpassat till Gröna vågen? Hur coolt är egentligen Gagnef? Vi anlitade två redaktionsmedlemmar för att ge sin dom om 16 samtida fenomen. Daniel Lindström – modechef på Café. Hänger med Stockholms modeelit, extraknäcker som DJ och har figurerat som trendig löpprofil. Jonatan Loxdal webbreporter på Café. Hänger med diverse akustiska musiker och extraknäcker med att göra skivomslag. Spenderar helst sommaren på världsmusikfestivalen Urkult och gillar att brygga öl.

Hippie= Pacifistisk, naturnära rörelse med ursprung i 60-talet. Längtar efter det ursprungliga.

Hipp= Inne, i framkant, sånt som de coola människorna sysslar med.

* * *

Att vara vegan

Jonatan: Hippt. Jag känner väldigt få veganer, trots att jag själv undviker kött. Men jag tänker att det ändå är inne bland coola människor, särskilt i juice cleanse-tider som dessa.

Daniel: Hippie. Jag omfamnar att man ska vara nyfiken på mat från olika kulturer och delar av världen, jag tycker det blir för snävt annars.

 

30-åringar med skägg

Jonatan: Hippt. Man kan dödförklara skägget hur många gånger man vill – men kidsen och de förvuxna kidsen fortsätter att odla det. Och Café höll själva i ett skäggevent alldeles nyss så kan vi ju inte sätta en hippiestämpel på det.

Daniel: Hippie. Omodernt med skägg.

 

Att säga att man föredrar vinylskivor

Jonatan: Hippt. Vinylskivor är framtiden. Kom ihåg var du hörde det först.

Daniel: Hippie, om du inte är DJ.

 

Gagnef-festivalen

Jonatan: Hippt, definitivt. Amerikanska lifestyle-magasinet GQ gjorde ett fotoreportage om det.

Daniel: Hippt. Svår och den är på gränsen. Den är mix av både extremt hippt och extremt hippie, men det lutar åt hippt för att den är så pass modern i sin form.

 

Ölsorten ”Södra IPA”

Jonatan: Hippt, fast egentligen mest svennigt. Hippies brygger eget vin eller köper något billigt.

Daniel: Hippie. Omodernt att dricka öl, modernt att vara nykter.

 

First aid kit

Jonatan: Deras första berömda skogsvideo på Youtube ljuger inte, hundra procent hippies.

Daniel: Det enda på listan som är både och, de har en hippie-aktig aura på något sätt men är ändå hippa eftersom de är så unga och coola.

 

Bandet Tussilago

Jonatan: En gränspuck. Först hade jag aldrig hört talas om dem, så förmodligen är de superinne. Sen lyssnade jag och de låter lite som Dungen, som väl är hippa? Eller är de bara hippie? Äh okej, Tussilago är hippt säger vi.

Daniel: Hippt. Fast de ser ut som hippies med långt hår och kommer från Söder men de är supercoola.

 

Att bära trasiga jeans med sneakers

Jonatan: Hippie. Förresten, DN:s etikettexpert Magdalena Ribbing dissade trasiga byxor eftersom hon tyckte att det är en förolämpning mot fattiga, och hon har ju koll.

Daniel: Hippt. Signalerar ändå någon sorts gatumode som ändå är modernt.

 

Stockholm Triathlon

Jonatan: Hippt. Promoe får springa så fort han vill, det här är de identitetssökande formgivarnas och reklammänniskornas hemvist.

Daniel: Hippt. För att det är rätt i tiden att motionera och triathlon har blivit det som de som är extraintresserade och tar sin träning längre sysslar med.

 

En weekend i Köpenhamn

Jonatan: Hippie. Köpenhamn är staden där hippa människor transformeras till hippies. Till och med lyxrestaurangen Noma backar och flyttar in i Christiania.

Daniel: Hahah. Hippt. Såklart om man är där för att äta god mat på restauranger och går på museum. Det är hippie om du ska på sightseeing i Christiania eller nåt sånt där, men annars hippt.

 

En weekend i Berlin

Jonatan: Hippt. Egentligen var det väl hippt för tio år sen, men eftersom de ständigt ändrar vilken stadsdel som är coolast just nu så lyckas de hålla lågan uppe.

Daniel: Hippt, om den inkluderar techno.

 

En tröja med rymdmönster

Jonatan: Hippt. Jag har en som jag ofta får cred för, bland annat av Daniel.

Daniel: Hippt. Rymden är på något sätt framtiden, allt med rymden är hippt

 

Att beställa vatten på krogen

Jonatan: Låter snarare straight edge. Men nej, det är ju inte långhåriga hippies som drar på nykterhetsklubben Sober, det är folk som är så trötta på att festa att de måste förnya upplevelsen. Hippt alltså.

Daniel: Hippt. De mest medvetna människorna tar hand om sin hälsa och undviker onyttigheter. Vatten är bra att dricka.

 

Skogsrejv

Jonatan: Hippt. Rejvkulturen lyckas ena både hippiesarna och hipstrarna. Men det är de senare som står i strålglansen eftersom de vet vilken musik som är inne.

Daniel: Haha. Den är så svår eftersom den är både och, men jag säger hippt. Myndigheter vill sätta regler för hur länge vi får vara på krogen och festa så jag tycker att ge sig ut i skogen är hippt, samtidigt som det finns drag av hippie i det också. Men jag tycker att det är coolt.

 

Utegym

Jonatan: Hippie. Jag tror att hippa människor helst gymmar inomhus även om de har en motsatt självbild.

Daniel: Jättehippt. Inget hippie med det, det är nya sättet att motionera. Känns Los Angeles-inspirerat och modernt.

 

Att drömma om att ett konceptutvecklingsjobb på Google

Jonatan: Är inte Google dit hippies kommer när de är gamla? Det här gäller också resten av Silicon Valley, tänker till exempel på fotot av en ung Bill Gates som ser ut som hämtad från en Tolkienklubb för gräsrökare.

Daniel: Det är hippt. Jag tänker att om man är hippie så är man retro och slår vakt om det som har varit, medan hippt lever man mer framåt och progressivt.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-01-21 10:38